Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των παράνομων μεταναστών

Η έκθεση των ειδικών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά από οκτώ χρόνια εργασίας, ανέδειξε πάλι τη σημαντικότητα αυτού του προβλήματος για την ανθρωπότητα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες αναφώνησε: Απέναντι από την κλιματική βόμβα η έκθεση των ειδικών είναι μια οδηγία για επιβίωση της ανθρωπότητας. Η έκθεση αυτή διατηρεί την ελπίδα ότι υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να περιορίσουμε την υπερθέρμανση σε 1.5 βαθμούς Κελσίου.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τα προβλήματά του τα βλέπουμε καθημερινά στον τόπο μας και νομίζω ότι η σωτηρία μας είναι να ακολουθήσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, αφού υπάρχουν οι βιομηχανικές και μη βιομηχανικές χώρες και τα συμφέροντά τους και γενικά τα συμφέροντα των διαφόρων χωρών.

Το άλλο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο αλλά και στη μικρή μας χώρα είναι το μεταναστευτικό. Η χώρα μας δεν υπήρξε ούτε αυτοκρατορία, ούτε χώρα με ξένους κατοίκους στα σύνορά μας. Λόγω αυτού του προβλήματος και των πολιτικών του επεκτάσεων η Κύπρος έχει γεμίσει από αλλοδαπούς, πολλοί εκ των οποίων εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Και αυτό το πρόβλημα κατήντησε πάλι πολιτικό. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες προωθούνται σ’ εμάς από γειτονική χώρα και ή μένουν κοντά μας ή προσπαθούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Κύπριος πολίτης ξοδεύει γι’ αυτό το θέμα χωρίς λόγο.

Υπάρχουν βέβαια οι δεσμεύσεις που προέρχονται από τον λόγο ότι είμαστε μέλη της ΕΕ και ότι πρέπει να ακολουθούμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: Δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμεθα χωρίς σκέψεις οποιαδήποτε οδηγία της ΕΕ και ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Πολλά άλλα μέλη της Ένωσης πράττουν τούτο και αυτό το βλέπουμε καθημερινά.

Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά στο πλαίσιο του λογικού και των δυνατοτήτων μας και χωρίς να γινόμαστε εμείς θύματα για άλλους.