Εργασία

Κατευθείαν στα βαθιά μπαίνει ο Υπ. Εργασίας με ΑΤΑ και ξένους εργάτες

Ο νέος Υπουργός Γιάννης Παναγιώτου καλείται να συγκεράσει άκρως αντίθετες απόψεις των κοινωνικών εταίρων σε καυτά εργασιακά θέματα

Τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει ο νέος Υπουργός Εργασίας σε μια σειρά από εργασιακά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά. Αρχή φαίνεται να κάνει με την ΑΤΑ καθώς ξεκίνησε επαφές με την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα θέματα της παραχώρησης αδειών σε ξένους εργάτες τρίτων χωρών, το πέναλτι του 12%, η τηλεργασία και η ευρύτερη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Το θέμα του κατώτατου μισθού δεν φαίνεται να ανοίγει εκ νέου στο παρόν χρονικό στάδιο, καθώς όπως φαίνεται θα αναμένεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του για να διαπιστωθεί τι δούλεψε και τι όχι και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Η δυσκολία για τον Υπουργό όσον αφορά την εξεύρεση λύσης, έγκειται στο γεγονός ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι κοινωνικοί εταίροι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις έως και ανυπέρβλητες διαφωνίες, γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα την όποια μεσολαβητική προσπάθεια. Για παράδειγμα στο θέμα της ΑΤΑ οι μεν συνδικαλιστικές οργανώσεις επιζητούν την απόδοσή της στο 100%, ενώ στο άλλο άκρο οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν την κατάργησή της. Αυτή η διαφωνία ήταν και η αιτία που ο προηγούμενος Υπουργός Κυριάκος Κούσιος δεν μπόρεσε να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση για επίλυση του θέματος, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών ήταν εντελώς αντίθετες.

Πλαίσιο κυβέρνησης για ΑΤΑ

Ξεκινώντας λοιπόν από το θέμα της ΑΤΑ, ο Υπουργός Εργασίας είχε συγκαλέσει την Παρασκευή σύσκεψη με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, με σκοπό από τη μια ν’ ακούσει εκ νέου τις θέσεις των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων και από την άλλη να θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση.

Αναφορικά με την ΑΤΑ ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός δεν πρόκειται να καταργηθεί, κάτι που ζητούσαν οι εργοδότες, αλλά ούτε και θα αποδοθεί στο 100%, κάτι που επιδίωκαν οι συντεχνίες

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε, λοιπόν, ότι ο θεσμός δεν πρόκειται να καταργηθεί, κάτι που ζητούσαν οι εργοδότες, αλλά ούτε και θα αποδοθεί στο 100%, κάτι που επιδίωκαν οι συντεχνίες, καθώς, όπως είπε, δεν το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά. Την ίδια ώρα, όμως, πρόσθεσε, η συμφωνία θα πρέπει να ανανεωθεί και επομένως θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με σκοπό να πετύχουμε μια συμφωνία, που θα μπορεί να καλύψει όλες τις πλευρές.

Ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ωριμότητα που επιδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι, αν και, όπως είπε, η κάθε πλευρά διατηρεί τις θέσεις της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Όσον αφορά τώρα τους κοινωνικούς εταίρους, οι μεν συντεχνίες αποδέχονται τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού της ΑΤΑ, αλλά ζητούν όπως τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι την επίτευξη του στόχου, που είναι να φτάσει στο 100%. Από τη δική τους πλευρά τώρα οι εργοδότες αντιλαμβάνονται ότι το αίτημά τους για κατάργηση φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο να υλοποιηθεί, ωστόσο δύσκολα θα συμφωνήσουν να πάνε από την κατάργηση, που ζητούσαν, σε αύξηση. Γι’ αυτό ενδεχομένως να θέσουν στο τραπέζι τη διατήρηση της υφιστάμενης συμφωνίας, της παραχώρησης δηλαδή του 50% της ΑΤΑ.

Ξένοι εργάτες

Σημαντικές διαφωνίες καταγράφονται και στο δεύτερο μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό της παραχώρησης αδειών σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Η απόφαση του πρώην Υπουργού Κυριάκου Κούσιου να αναθεωρήσει τη στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη δυσφορία των συντεχνιών, οι οποίες φέρονται να ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης από τη νέα κυβέρνηση, κάτι ωστόσο που δεν αναμένεται να γίνει, παρά μόνο ίσως να επέλθουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Οι συντεχνίες πάντως είναι πεπεισμένες ότι με τη νέα στρατηγική ενδεχομένως να αυξηθεί η ανεργία, κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο από τις μαζικές αιτήσεις που γίνονται για προσλήψεις ξένων.

Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν να προσλαμβάνουν Κύπριους, Κοινοτικούς ή ακόμα και Τ/κ παρά εργαζομένους από τρίτες χώρες. Και αυτό γιατί για να φέρεις άτομο από τρίτη χώρα θα πρέπει να πληρώσεις τα εισιτήριά του, να πληρώσεις για τη διαμονή του, να μεριμνήσεις για τις μετακινήσεις του από και προς την εργασία και ενδεχομένως και για τη σίτισή του, με όλα αυτά να αποτελούν ένα μεγάλο έξοδο για τον εργοδότη. Ωστόσο καθίσταται αναγκαία η πρόσληψή τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν βρίσκουν ούτε Κύπριους ούτε και Κοινοτικούς εργαζόμενους. Οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό είναι τεράστιες και πρέπει οι επιχειρήσεις με κάποιο τρόπο να συνεχίσουν τις εργασίες τους, αναφέρουν. Άλλωστε, επισημαίνουν, όσες φορές επιχειρήθηκε να διοργανωθεί εκδήλωση για την προσέλευση Κύπριων ανέργων και εργοδοτών σε ένα χώρο, ώστε να υπάρξει συμφωνία εργοδότησης, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Τηλεργασία

Πέραν των πιο πάνω, υπάρχει το θέμα της τηλεργασίας, για το οποίο η πρόθεση είναι να ρυθμιστεί νομοθετικά. Ο νέος Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πρόθεσή του όπως, πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, καταθέσει νομοσχέδιο που να ρυθμίζει το θέμα. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, επιδίωξή του είναι να το καταθέσει ακόμα πιο νωρίς, ώστε να δοθεί και ο χρόνος για διάλογο.

Υπενθυμίζεται πως, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο τέως Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος είχε αναφέρει ότι ο λόγος που δεν προωθήθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή, αν και είχε ετοιμαστεί και συζητηθεί στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ήταν διότι η ΕΕ επεξεργάζεται οδηγία για να ρυθμίσει την τηλεργασία και η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο περί τα τέλη Μαΐου.