8ος Χριστοδουλίδης και οι 7 του Χ'' Κωστή

ΥΠΗΡΞΕ γεγονός που δεν ξανάγινε στην ιστορία του πολιτικού συστήματος της Κύπρου, όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενό μας άρθρο: Πρώτη φορά εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας εναντίον του αμφότερες τις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ΔηΣυ και ΑΚΕΛ. Τους υποψηφίους των οποίων νίκησε διαδοχικά στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών. Αυτό δικαίως χαρακτηρίστηκε ως άθλος του Νίκου Χριστοδουλίδη και καθ’ υπερβολήν ως «επανάσταση του εκλογικού σώματος».

ΥΠΗΡΞΕ και μία άλλη πρωτοφανής επακόλουθη συνέπεια: Ο επί 10ετίαν Συναγερμικός ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης, απερχόμενος την παρελθούσα Τετάρτη, 1η Μαρτίου, παρέδωσε την εξουσία σε επίσης Συναγερμικό νέον ΠτΔ, τον Ν. Χριστοδουλίδη. Όστις υπήρξε μεν επί 9ετία διακεκριμένο μέλος των δύο κυβερνήσεων Αναστασιάδη-ΔηΣυ, πλην, όμως, πριν από τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία του ΔηΣυ ως «αποστάτης». Επειδή, έχοντας απεγκλωβιστεί από την κομματική πειθαρχία, αποφάσισε την αυτόνομη διεκδίκηση των εκλογών, εναντίον και της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

- Στην ηττηθείσα ηγεσία του ΔηΣυ ανήκει επίσης και η επί διετίαν ήδη Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Ήτις διεκδικεί τώρα και την προεδρία του κόμματος. Του οποίου η εικόνα ομοιάζει εν τέλει εξίσου «αχταρμάς», όπως εξάλλου η ηγεσία του χαρακτήρισε την πολυποίκιλης προελεύσεως υποστήριξη που είχε εξασφαλίσει η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη από τις ηγεσίες ΔηΚο - ΕΔΕΚ – Αλληλεγγύης και ούτω καθεξής.

ΔΗΛΑΔΗ: Ενώ το κόμμα, ο ΔηΣυ, έγινε εσχάτως, κατά το δη λεγόμενον, «μαλλιά κουβάρια», δικά του προβεβλημένα στελέχη βρίσκονται στα ύπατα αξιώματα του κράτους.

- Ταυτόχρονα, το άλλο μεγάλο κόμμα και ξανά ηττημένο σε προεδρικές, το ΑΚΕΛ, για 3η φορά μετά την άτυχη διακυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ (2008-2013) δεν τόλμησε να διεκδικήσει τις εκλογές με ΑΚΕΛιστή υποψήφιο.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ προφανώς μίας πλειάδας σημαντικών και διαφορετικών αιτιών. Ανάμεσα στις οποίες σημαντικότερη φαίνεται να είναι, εκείνη που προσδιορίζεται ως αυξανόμενη παρακμή και εμφανέστατη κατάπτωση της στάθμης γοητείας των κομμάτων στον λαό. Αμάχητο τούτης τεκμήριο και αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί η αντιστοίχως μεγεθυνόμενη διαρκώς αποχή των πολιτών από το κομματικό φαινόμενο αφ’ ενός. Και από τις εκάστοτε πολιτειακές εκλογές αφ’ ετέρου.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΣ αυτήν την απογοήτευση των πολιτών από τα κόμματα, περισσότεροι διεκδίκησαν τις φετινές προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Απευθυνόμενοι σε ό,τι ονόμασαν ως «κοινωνία των πολιτών».

- Η προβληθείσα από νωρίς δημοφιλία του Χριστοδουλίδη προσείλκυσε την υποστήριξη των ηγεσιών των μικρότερων κομμάτων του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου». Ο οποίος, ουδέποτε στο παρελθόν κατόρθωσε να αναμετρηθεί επιτυχώς απέναντι σε αμφότερες τις ηγεσίες των ΔηΣυ και ΑΚΕΛ. Το πέτυχε τώρα με τον «αποστατήσαντα» Συναγερμικό Χριστοδουλίδη και την «κοινωνία των πολιτών», με την οποία συντάχθηκε και μέγα ποσοστό ψηφοφόρων του ΔηΣυ, οι οποίοι απειθάρχησαν στην κομματική ηγεσία.

ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ αυτό, ως κεκτημένη πλέον εμπειρία και του λαού και των πολιτευόντων εντός και εκτός κομματικών μηχανισμών, κυοφορεί ίσως σημαντικές πλέον αλλαγές στο μέχρι τώρα ισχύον πολιτικό σύστημα. Αλλαγές στους «παίκτες» του, στα κόμματά του, και στο πολιτεύειν γενικότερα εν Κύπρω.

- Η εξασφάλιση εγκατάστασης στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώην βρετανικό Κυβερνείον του Λόφου των Εχιδνών στους Αγίου Ομολογητές, δεν επαφίεται πλέον αποκλειστικά στους κομματικώς αποφασίζοντες της πολυκατοικίας της γωνίας των οδών Πινδάρου και Βικέλα, ούτε της πολυκατοικίας της οδού Εζεκία Παπαϊωάννου ενορίτες του Αγίου Σπυρίδωνα της Λευκωσίας. Όπερ είναι και το σημαντικότερο για τα μελλούμενα...

ΣΥΝΕΠΕΣΕ ουχί τυχαίως αλλά σκοπίμως ώστε με την αποχώρηση από τον Λόφο των Εχιδνών του 7ου ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη να εκδοθεί και το νέο βιβλίο του Κώστα Ν. Χατζηκωστή με τον τίτλο «7 Προεδρικά Πορτραίτα - Τι συζήτησα με τους 7 Προέδρους της Κύπρου» (εκδόσεις Γερμανός) και με παρατεταγμένες στο εξώφυλλο τις φωτογραφίες των Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Σπύρου Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου, Γλαύκου Κληρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη.

Η ΠΡΩΤΗ έκδοση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή, με τίτλο «Έξι Προεδρικά Πορταίτα», ήταν το 2015. Στην βιβλιοπαρουσίασή του, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας την Τρίτη, 9.2.2016, με συντονιστή τον πανεπιστημιακό Γιώργο Κέντα, πρώτος από πέντε ομιλητές ήταν ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και νυν 8ος ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ εκείνου του βιβλίου η καινούργια δεύτερη έκδοση. Περιλαμβάνουσα και 68 επιπλέον σελίδες για την προεδρία Αναστασιάδη (2013-2023). Με όσα κατά καιρούς συζήτησε μαζί του ο από τη δεκαετία του 1960 αρθρογράφος, εκδότης και αργότερα επικεφαλής του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ, του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ και της ιστοσελίδας SIGMALIVE Χατζηκωστής. Βέβαιον είναι ότι, άμα διαβάσει εκείνες τις σελίδες ο Αναστασιάδης, δεν θα αισθανθεί ιδιαίτερα ευτυχής. Εκεί καταγράφονται οι ιδιαίτερες συζητήσεις που είχε και μαζί του ο συγγραφέας. Γραμμένες με τον γνώριμο επικριτικό έως και μαστιγωτικό τρόπο της γραφίδας Χατζηκωστή. Με λεπτομέρειες που θα προκαλέσουν ίσως έντονες συζητήσεις και εδώ και στην Αθήνα.

ΠΡΟ ΟΛΙΓΩΝ ημερών στο γραφείο του ο Χατζηκωστής μού χάρισε με ιδιόχειρη αφιέρωση το νέο του βιβλίο. Μαζί με μία φωτοτυπία δικής μου ερώτησης, που είχα δημοσιεύσει 12 Ιανουαρίου 2017 στην καθημερινή μου στήλη στη «Σημερινή». Ήταν την ίδια μέρα που άρχιζε στη Γενεύη η Πενταμερής Διάσκεψη, την οποία πέτυχαν οι Τούρκοι να τους παραχωρήσει ο Αναστασιάδης στο «Δείπνο» με τον Ακιντζί και τον Έιντε του ΟΗΕ την 1η Δεκ. 2016, στο εστιατόριο απέναντι από το Λήδρα Πάλας. Και γράφαμε τότε στην ερώτηση για τον «7ο στη σειρά και προθυμότατον να καταστεί ο τελευταίος Πρόεδρος και νεκροθάφτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη»...

ΕΝ ΤΕΛΕΙ, δόξα τω αγίω Θεώ, ο Αναστασιάδης διέψευσε τους ειλικρινείς και πάντοτε ευθαρσώς διατυπωμένους δημοσίως φόβους μας. Δόξα τω Θεώ απέτυχε να «λύσει» το Κυπριακό με τους όρους που είχε συνομολογήσει με τον Έρογλου του κατοχικού καθεστώτος την 11η Φεβρ. 2014. Ευτυχώς και στην 10χρονη προεδρία Αναστασιάδη, ο Ελληνισμός συνέχισε να διασώζει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως ήταν και η εντολή του 76% του λαού στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Της διασωζόμενης Κ.Δ. την προεδρία παρέλαβε τώρα από τον Αναστασιάδη ο 8ος ΠτΔ Χριστοδουλίδης.

Ο ΚΩΣΤΗΣ Χατζηκωστής, συγγραφέας του βιβλίου «7 Προεδρικά Πορτραίτα», είναι επί έξι δεκαετίες δημοσιογράφος, αρθρογράφος, εκδότης, καναλάρχης. Υπήρξε συνομιλητής όλων των Προέδρων της Κύπρου. Ο Μακάριος παρ’ ολίγον να τον διορίσει υπουργό του. Οι πέριξ του Μακαρίου πέτυχαν να το αποτρέψουν. Παρέμεινε μάχιμη δημοσιογραφική γραφίδα στην προσπάθεια να επηρεάσει τον εκάστοτε ΠτΔ προς ό,τι ο ίδιος κρίνει ανέκαθεν την ορθή πολιτική στο εθνικό μας ζήτημα. Και στην προσπάθεια να διαμορφώσει μέσα στον λαό την συνάδουσα με την δική του Κοινή Γνώμη. Στον επίλογο του βιβλίου του γράφει και παραδέχεται ότι απέτυχε...