Παιδεία

Πιάνουν δουλειά για κατάργηση των Τετραμήνων

Κυβέρνηση και Βουλή ξεκινούν συζητήσεις και διαδικασίες για αλλαγές του συστήματος εξετάσεων στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Στόχος είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά


Μέσα Μαρτίου ξεκινούν στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Παιδέιας, οι συζητήσεις και διαδικασίες για τις αλλαγές του εξεταστικού συστήματος στα σχολεία, με την κατάργηση του υφιστάμενου θεσμού των τετραμήνων να είναι στο επίκεντρο.

Παράλληλα και η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, αναμένεται να ξεκινήσει επαφές με αρμόδιους φορείς για το θέμα των τετραμήνων, μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών.

Σκοπός όλων των εμπλεκομένων φορέων και θεσμών, είναι όπως οι όποιες αλλαγές, αποφασιστούν και ψηφιστούν άμεσα, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο και τη νέα σχολική χρονιά.

Εξάλλου η κυρία Μιχαηλίδου είχε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τις προηγούμενες μέρες με μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, στην οποία έγινε μια πρώτη γνωριμία και τέθηκαν κάποια ζητήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης, με το θέμα των τετραμήνων να δεσπόζει. Αν και δεν έχει κλειδώσει ημερομηνία για δια ζώσης συνάντηση της Υπουργού με αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ, θεωρείται πως εντός των επόμενων ημερών, θα πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά της η ΟΕΛΜΕΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Κωνστανίνο Κωνσταντινόπουλο, θεωρεί πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα καταργήσει τον θεσμό των τετραμήνων. Πρόκειται για δεσμεύσεις οι οποίες τέθηκαν στο τέλος της προεκλογικής περιόδου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αν και μιλούσε αρχικά για ανάγκη επαναξιολόγησης του θεσμού, μερικές μέρες πριν τις εκλογές τόνισε πως ο θεσμός έχει αποτύχει και πως από τη στιγμή που δεν μπορεί να βελτιωθεί, πρέπει να καταργηθεί.

Όπως ανέφερε σε τοποθέτησή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αυτό στο οποίο προσβλέπει η Οργάνωση είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης του Ιανουαρίου, η οποία με την εφαρμογή της αποδιοργάνωσε πλήρως καθηγητές και μαθητές, στερώντας πολύτιμο διδακτικό χρόνο και φέρνοντας τραγικά αποτελέσματα.

Την κατάργηση των εξετάσεων του Ιανουαρίου, φαίνεται πως προκρίνουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με «θολές εξαιρέσεις» από τον Συναγερμό όπου εκεί, υπάρχουν φωνές που μιλούν για βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, έχει από τα μέσα Φεβρουαρίου καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων, με μια μεταβατική διάταξη η οποία προβλέπει όπως η ενδιάμεση εξέταση για το 2022-23 έχει καθαρά διαμορφωτικό χαρακτήρα και δεν θα προσμετρήσει στη συνολική βαθμολογία των μαθητών.