Αναλύσεις

Μύθοι και αλήθειες για τον αυτισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Το νέο κοινωνικό ρεπορτάζ της «Σημερινής» για το φάσμα του αυτισμού: Αγάπη, κατανόηση και αποδοχή - Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης - Η προσφορά του συνδέσμου για τα άτομα με αυτισμό

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Πρόκειται για μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Όλες αυτές οι ενδείξεις αρχίζουν πριν το παιδί γίνει τριών ετών. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία κατατάσσουν τον αυτισμό ως μία «διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος». Πρωτεργάτες ερευνητές του αυτισμού υπήρξαν οι Χανς Άσπεργκερ και Λέο Κάνερ. Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD, Autism Spectrum Disorders) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης

Στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η συχνότητα των ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ASD είναι περίπου 1 στα 70 στον γενικό πληθυσμό, ενώ η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 4 προς 1.

Πώς δημιουργήθηκε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό

Την ιστορία πίσω από την δημιουργία του Παγκύπριου Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό εξιστορεί στην κάμερα της Σημερινής η πρόεδρος του συνδέσμου Τασούλα Γεωργιάδου.

Το 1985 έφερε στον κόσμο τον γιο της και στους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρινόταν όπως θα έπρεπε και κάπως έτσι άρχισε να το ψάχνει χωρίς όμως να βρίσκει απαντήσεις.

Όταν το παιδί έγινε 2 χρόνων, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική όπου εκεί, μετά από σειρά εξετάσεων διαγνώστηκε με αυτισμό. Κάτι το οποίο δεν γνώριζε ούτε είχε ακούσει ξανά μέχρι την εκείνη στιγμή. Δυστυχώς στην Κύπρο την τότε εποχή υπήρχε άγνοια για το θέμα και δεν υπήρχαν ειδικοί να την βοηθήσουν.

Όταν ο γιος της έγινε 8 ετών, επέστρεψε στην Αμερική και έλαβε εκπαίδευση από ομάδα ειδικών ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί της.

Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία του Συνδέσμου για να μπορούν να βοηθηθούν και άλλες οικογένειες με παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Μέσω του Συνδέσμου διεκδικούν με την βοήθεια του κράτους, του Υπουργείου Παιδείας, Υγείας και Εργασίας την δημιουργία διαφόρων προγραμμάτων εκπαίδευσης ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά.

Στην κάμερα της σημερινής μίλησαν και 2 νεαρά παιδιά ο Χρίστος Κασουλίδης και ο Ανδρέας Μενελάου.Δυο χαρισματικα παιδιά με πολλά ενδιαφέροντα, στόχους και πολλά όνειρα για το μέλλον τους!

Κέντρα παρέμβασης και προγράμματα

Σύμφωνα με την Αντωνία Μεσαρίτη διευθύντρια του κέντρου παρέμβασης στην Λευκωσία, σήμερα λειτουργούν παγκύπρια 6 κέντρα παρέμβασης ενώ υπάρχουν και τα κέντρα ημέρας που κυρίως απασχολούν ενήλικα άτομα, τα οποία συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Στόχος είναι η κοινωνικοποίηση και η αυτοεξυπηρέτηση τους αφού συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

Επίσης σε Λευκωσία και Λεμεσό λειτουργεί πρόγραμμα κοινωνικοποίησης τα απογεύματα, ενώ υπάρχουν και τα κέντρα θεραπειών που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας όπου τους παρέχεται εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική εκπαίδευση και μουσικοθεραπεία.

Ιδιαίτερη στήριξη και συμβουλευτική λαμβάνουν και οι γονείς τον παιδιών από κοινωνικούς λειτουργούς παγκύπρια.

Πρότυπο κέντρο

Στην Λευκωσία λειτουργεί και το Β' κέντρο παρέμβασης και εξυπηρετεί άτομα που έχουν περισσότερες δεξιότητες ώστε να τα βοηθήσουν να εργοδοτηθούν μέσω της εκμάθησης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χριστού πρόεδρο του β' κέντρου υπάρχει ακόμα δυσκολία στην εργοδότηση των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Η κυρία Τασούλα Γεωργιάδου πρόεδρος του συνδέσμου για άτομα με αυτισμό επισημαίνει ότι δυστυχώς ακόμα υπάρχουν ταμπού καμμιά φορά και από τους ίδιους τους γονείς ώστε να αποδεχτούν το ίδιο το παιδί τους, αλλά και από την κοινωνία υπάρχει ακόμα άγνοια για το τι είναι ο αυτισμός.

Το ζητούμενο από τους γονείς και η προσπάθεια που γίνεται είναι να μπορούν να ενταχθούν τα παιδιά στην ενιαία εκπαίδευση αφού μέχρι σήμερα κάποια από τα παιδιά φοιτούν σε κανονικές τάξεις, ορισμένα σε ειδικές μονάδες, ενώ αρκετά βρίσκονται σε ειδικά σχολεία.