Αναλύσεις

Πράσινη σταυροφορία Greenpeace κατά του αγωγού EastMed

Διαμαρτυρία έξω από την Κομισιόν - Επικίνδυνες αναφορές σε «αμφισβητούμενες περιοχές» και «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

Πράσινη σταυροφορία κατά του αγωγού EastMed κήρυξε αυτήν την εβδομάδα η γνωστή οικολογική οργάνωση Greenpeace, για να προστεθεί και αυτή στη λίστα των διάφορων ΜΚΟ, που εδώ και καιρό έβαλαν στόχο να ματαιώσουν την κατασκευή του αγωγού. Σε πρόσφατο άρθρο, η Greenpeace ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αγωγός EastMed είναι μια «απολιθωμένη υποδομή» και ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει νόημα να γίνει επένδυση σε μια υποδομή ορυκτών καυσίμων το 2023.

Αμφιβάλλει, παράλληλα, ότι ο αγωγός στη συνέχεια θα τροποποιηθεί για να μεταφέρει υδρογόνο, που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το ανησυχητικό είναι πως η Greenpeace δεν περιορίζεται στις οικολογικές διαστάσεις του έργου, που η ίδια θεωρεί προβληματικές. Αντιθέτως προχωρεί και σε επικίνδυνες γεωπολιτικές αναλύσεις, οι οποίες εγείρουν ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της καθώς ξεπλένουν ουσιαστικά την Τουρκία και τις παράνομες, βάσει Δικαίου της Θάλασσας, επεκτατικές της διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων κυρίως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Επίθεση» κατά ΕΝΙ

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα - ο γεωπολιτικός και κλιματικός κίνδυνος του αγωγού EastMed», σημειώνεται πως ο αγωγός θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης σε πόλεμο και να επιδεινώσει την κλιματική κρίση. «Ο αγωγός θα αύξανε τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης σε μια ήδη στρατιωτικοποιημένη περιοχή περνώντας από αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου», σύμφωνα με την Greenpeace. Εάν κατασκευαστεί, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο αγωγός EastMed θα μπορούσε να δημιουργήσει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με 27 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, αφού ληφθούν υπόψη η κατανάλωση ενέργειας, η μεταφορά και η διαρροή. Επιπλέον, ο αγωγός θα μπορούσε επίσης να γίνει σαφής στρατιωτικός στόχος, όπως αποδεικνύεται από τις επιθέσεις του 2022 στον αγωγό NordStream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ισχυρίστηκε η Greenpeace.

Το ιταλικό τμήμα της Greenpeace αναφέρει πως μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν σε έρευνες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Chevron Corporation, η ExxonMobil, η TotalEnergies και η ιταλική ENI, «η οποία πιέζει να μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο φυσικού αερίου και μέσω έργων όπως το EastMed-Poseidon». Είναι κρίμα, σημειώνεται , «που το έργο της ENI να κάνει τη χώρα μας κόμβο φυσικού αερίου θα σημαίνει αναμφίβολα παραβίαση της Συμφωνίας του Παρισιού, επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης και περαιτέρω δέσμευσή μας σε ένα ρυπογόνο καύσιμο».

Ακτιβιστές έξω από την Κομισιόν

Η οργάνωση δεν περιορίστηκε μόνο στις ανακοινώσεις. Την Τετάρτη, μια ομάδα 20 ακτιβιστών της Greenpeace στο Βέλγιο τοποθέτησαν γιγάντια αυτοκόλλητα που απεικονίζουν τον EastMed στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, για να τονίσουν την απειλή για την ειρήνη από τα ορυκτά καύσιμα που υποστηρίζονται από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός είναι ευθυγραμμισμένος για χρηματοδότηση από την ΕΕ και για γρήγορη άδεια, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο υποψήφιων «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ για την ενεργειακή υποδομή. Μετά τη συλλογή σχολίων από τις ρυθμιστικές Αρχές ενέργειας και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τον τελικό κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος τον Νοέμβριο. Οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν στη συνέχεια στη διάθεσή τους δύο μήνες για να εγκρίνουν ολόκληρο τον κατάλογο ή να τον απορρίψουν συνολικά, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές στον ίδιο τον κατάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο η Greenpeace κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «θέσει ως προτεραιότητα το κλίμα και την ειρήνη και να διατηρήσει τον αγωγό EastMed εκτός λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος και να πραγματοποιήσει αξιολόγηση κινδύνου σύγκρουσης για οποιαδήποτε διασυνοριακά έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων που υποστηρίζονται από την ΕΕ».

«Απειλή για την ειρήνη»

Η εκπρόσωπος της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια στην ΕΕ, Lorelei Limousin, δήλωσε: «Η συνεχής υποστήριξη της ΕΕ στα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο μια κλιματική καταστροφή, αλλά και μια πραγματική απειλή για την ειρήνη. Ο αγωγός EastMed είναι ένα τέλειο παράδειγμα ενός εκρηκτικού έργου σε μια εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη και αμφισβητούμενη περιοχή. Θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μιαν αδρανοποιημένη σύγκρουση μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποσπάσουν κέρδη για μερικές ακόμη δεκαετίες, απομακρύνοντας τις επενδύσεις από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η συνδυασμένη απειλή της κλιματικής κρίσης και της ένοπλης σύγκρουσης είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι οι υποδομές ορυκτών καυσίμων δεν αποτελούν οδό προς την ενεργειακή ασφάλεια».

Αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

Οι ακτιβιστές κάλυψαν την περιοχή γύρω από την κύρια είσοδο του κτιρίου Berlaymont της Κομισιόν με εικόνες αγωγών φυσικού αερίου εξοπλισμένους με ένα χρονομετρημένο εκρηκτικό και τα μηνύματα "gas fuels war" και "gas: κλίμα & σύγκρουση ωρολογιακή βόμβα" σε πολλές γλώσσες. Ένας μεγαλύτερος αγωγός τοποθετήθηκε σε γυάλινα πάνελ κοντά στην είσοδο.

Μάλιστα η Greenpeace σε σχετική ανακοίνωσή της προέβη και σε μια πολιτικά απαράδεκτη τοποθέτηση σχετικά με την Κύπρο, σημειώνοντας: «Ο αγωγός θα μπορούσε να προκαλέσει την ανεπίλυτη σύγκρουση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ( η αναφορά δεν μπήκε καν σε εισαγωγικά, ούτε τονίστηκε ότι το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία) για τον έλεγχο του νησιού και των πόρων του».

Αντίδραση Hellenic European Leadership Council

Έντονη πάντως υπήρξε η αντίδραση του Hellenic European Leadership Council, το οποίο απάντησε στην Greenpeace, σημειώνοντας: «Η εναλλακτική λύση για την Ευρώπη στον αγωγό EastMed είναι το σημερινό δίκτυο αγωγών που ελέγχονται από τους δικτάτορες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η σοφία αυτής της ενεργειακής πολιτικής για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και το περιβάλλον είναι ξεκάθαρη σε όλους. Εκτός κι αν η Greenpeace EU επιλέξει να υποστηρίξει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ή το προπύργιο του Ερντογάν για τον λαό του, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτό το τελευταίο γεγονός και να σταματήσουμε να απογοητεύουμε όσους αγαπούν την ειρήνη και το περιβάλλον». Σχετικά με την αναφορά της Greenpeace σε «αμφισβητούμενες περιοχές», το Hellenic European Leadership Council ξεκαθαρίζει: «Δεν υπάρχουν ‘‘αμφισβητούμενα’’ θαλάσσια σύνορα ή μια πρόθυμα ‘‘διχασμένη’’ Κύπρος. Υπάρχουν σύνορα που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία αντιστέκεται με την απειλή πολέμου κατά της Κύπρου, που έχει εισβάλει με 40.000 Τούρκους στρατιώτες και είναι ακόμα υπό κατοχή».