Πολιτισμός

Ο Ιερομάρτυρας Φιλούμενος

Το στήριγμα των Ελλήνων της Κύπρου

Ήταν νομίζω στον πίνακα ανακοινώσεων του Ιδρύματος Παναγίδη που τον πρωτοείδα. ΄Ένα απόκομμα εφημερίδας στα χρόνια του ογδόντα. Ο Ιερομάρτυρας Φιλούμενος από την Κύπρο.

Ύστερα ήρθαν οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες για τον μαρτυρικό του θάνατο μα και την αγαπητική βιωτή του, τις Σταυροβουνιώτικες του ριίες και την φωτεινή εν τη απλότητι αγιοταφική του αφιέρωση. Μαθαίναμε και για τα θαύματα σημεία κατά την εκταφή του.

Ύστερα σκόρπιες θαυμαστές πληροφορίες για τον επίσης αξιόλογο δίδυμο αδερφό του Ελπίδιο.

Τα χρόνια περνούσαν μα η μορφή του μάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου φωτιζόταν περισσότερο. ΄Αγνωστες λεπτομέρειες έρχονταν στο φως.
Εκτός από τα πολλά άρθρα μας εδωρήθηκε και η έκδοσις του βίου του από την Μονή του Αγίου Νικόλαου στην Ορούντα.
Η Κύπρος και οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί απανταχού της Γης είχαν πλέον έναν νέον Αγιον, έναν Νεομάρτυραν τόσο κοντινό μας πούζησε στα καντούνια της Χώρας και μικρός ανέβηκε στο αγαπητόν μας Μοναστήρι του Σταυροβουνίου για να πετάξει μετά πουλί αποδημητικό στην Αγία Γην των Ιεροσολύμων.

Και στις ημέρες μας έχουμεν έναν ποκούμπιν στην γωνιάν αυτη της πατρίδος του. Έχουμεν αγκωνάριν στηριγμού τον ΄Αγιον Φιλούμενον τον Ιερομάρτυραν του εικοστού αιώνος.