Αναλύσεις

Διπλή αγωνία καταναλωτών για καύσιμα και ρεύμα

Σε δυο κατευθύνσεις στρέφουν τα βλέμματά τους οι καταναλωτές: Από τη μια στην Κυβέρνηση και κατά πόσον θα αποφασίσει συνέχιση της επιδότησης σε καύσιμα και ρεύμα και από την άλλη στις διεθνείς αγορές, όπου ενδεχόμενη άνοδος των τιμών λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ θα επιφέρει αυξήσεις όχι μόνο στα καύσιμα αλλά και στο ρεύμα

Αγωνία και συνάμα ανησυχία επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των καυσίμων. Από τη μια λήγει στις 4 Μαΐου η επιδότηση της φορολογίας από την Κυβέρνηση και επομένως αναμένεται άμεση αύξηση της τιμής σε περίπτωση που τελικά αυτή δεν ανανεωθεί και από την άλλη υπάρχει η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και τον πληθωρισμό. Ανησυχία επικρατεί και για τις τιμές του ρεύματος, καθώς παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση άφησε να νοηθεί πως θα συνεχιστεί η επιδότηση, εντούτοις τυχόν άνοδος των τιμών των καυσίμων θα επηρεάσει άμεσα και τις τιμές του ρεύματος.

Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σημείωσε στη «Σημερινή» ότι στις 4 Μαΐου λήγει η διάρκεια επιδότησης της φορολογίας για τα καύσιμα από πλευράς Κυβέρνησης και εφόσον αυτή δεν ανανεωθεί σημαίνει ότι από τις 5 Μαΐου οι τιμές θα κινηθούν προς τα πάνω. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, το συνολικό ποσό της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 19%, ανέρχεται στα 8,3 σεντ το λίτρο. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί, αυτό σημαίνει ότι από τις 5 Μαΐου οι τιμές των καυσίμων θα ανεβούν κατά 8,3 σεντ.

Θα ανανεωθεί η επιδότηση στα καύσιμα;

Ερωτηθείς ποια είναι η δική του εκτίμηση ως προς το τι θα πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα της επιδότησης, ο κ. Δρουσιώτης εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι η επιδότηση δεν θα ανανεωθεί, για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, εάν είχε σκοπό να την ανανεώσει η Κυβέρνηση, θα το είχε ανακοινώσει, όπως έπραξε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εδώ και μέρες άφησε να νοηθεί ότι θα ανανεωθεί η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η απόφαση για επιδότηση, ανέφερε, λήφθηκε όταν οι διεθνείς τιμές βρίσκονταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα σημερινά. Ενδεικτικά, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε πως όταν λήφθηκε η απόφαση για επιδότηση, οι διεθνείς τιμές βρίσκονταν 45 σεντ πιο ψηλά σε σχέση με σήμερα. Επομένως, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, «με τα σημερινά δεδομένα, δεν βλέπω να ανανεώνεται η επιδότηση», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για μια δική του εκτίμηση.

Οι τιμές αρκετών αγαθών βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα, που ακόμα και με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα, μεγάλη μερίδα καταναλωτών αδυνατούν να προχωρήσουν σε αγορές, σημείωσε ο Μάριος Δρουσιώτης

Αναφορικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ο κ. Δρουσιώτης τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική. Ενδεικτική όπως είπε ήταν η συμπεριφορά των αγορών όταν με την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας αμέσως οι τιμές ανέβηκαν κατά 6 δολάρια το βαρέλι. Πάντως, ο κ. Δρουσιώτης δεν συμμερίζεται τις ανησυχητικές προβλέψεις αναλυτών ότι οι τιμές θα φτάσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Όπως είπε, μετά την αναμενόμενη άνοδο των τιμών, ακολούθησε μια σταθεροποίηση και επομένως βλέπει τις διεθνείς τιμές να κυμαίνονται στα 85-90 δολάρια το βαρέλι.

Σε σχέση τώρα με το θέμα του πληθωρισμού και την πορεία των τιμών των αγαθών, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται πλέον σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν. Τα τελευταία στοιχεία τον δείχνουν στο 5,8% με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση. Ακόμα και έτσι, όμως, όπως είπε, οι τιμές βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα, που είναι δύσκολο για μια μερίδα του πληθυσμού να προχωρήσουν σε αγορές.

Ανεβάζουν και πληθωρισμό τα καύσιμα

Σημειώνεται πως μιλώντας προ ημερών στο «Σίγμα» και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα ο πληθωρισμός δείχνει να αποκλιμακώνεται και να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια, σημείωσε, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είδη ένδυσης, τρόφιμα και η στέγαση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Πλατής σημείωσε ότι αποφύγαμε την κρίση με το φυσικό αέριο, καθώς η Κύπρος ακόμα δεν κάνει χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, ωστόσο ενδεχομένως να μην αποφύγουμε την επερχόμενη κρίση με την αναμενόμενη νέα αύξηση τιμών στο πετρέλαιο εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής. Ο κ. Πλατής διαφώνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών ότι αναμένεται και νέα μείωση του πληθωρισμού και εκτίμησε ότι με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου ο πληθωρισμός θα ανέβει.

Συναγερμός και για το ρεύμα

Συναγερμός πάντως έχει χτυπήσει και για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εξαρτώνται άμεσα από την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Μιλώντας στη «Σ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε πως θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων ξεκινήσουν την ανοδική πορεία εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, τότε την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως, πιθανότατα θα πρέπει να αναμένουμε αυξήσεις και στο ρεύμα το επόμενο διάστημα.

Πάντως, η Κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να επεκτείνει την επιδότηση στις τιμές του ρεύματος, σύμφωνα και με τα όσα άφησε να νοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου. Η επιδότηση δίνεται κλιμακωτά μέχρι και τις 800 κιλοβατώρες. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 400 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 85%, με βάση την αύξηση του κόστους ενέργειας που προκύπτει από τον Ιούνιο του 2022. Οι επόμενες 200 κιλοβατώρες επιδοτούνται με 75% και οι τελευταίες 200 με 50%, όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.