Αναλύσεις

Οικονομική και κοινωνική ανάσταση

Οι αριθμοί δείχνουν ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις συνεχίζονται, όμως κάποιοι μετρούσαν και το τελευταίο ευρώ για να δουν αν θα τα καταφέρουν να έχουν αρνί στο τραπέζι τους το Πάσχα

Οι εορτές του Πάσχα καθώς και όλες οι μεγάλες εορτές δεν ενδείκνυνται για μεγάλες οικονομικές αναλύσεις, εφόσον οι πολίτες έστω και για λίγο προσπαθούν να ξεφύγουν από τις καθημερινές σκοτούρες και τα προβλήματά τους. Οι αριθμοί δείχνουν ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις συνεχίζονται, όμως κάποιοι μετρούσαν και το τελευταίο ευρώ για να δουν αν θα τα καταφέρουν να έχουν αρνί στο τραπέζι τους το Πάσχα.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη συνέχιση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι πέρσι. Αυτό καταγράφεται στα θετικά, την ίδια ώρα που σημειώνονται σημαντικές προκλήσεις ειδικά όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, και οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαιώνουν ότι είμαστε υπό παρακολούθηση όσον αφορά την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την προσέλκυση επενδύσεων (οποιεσδήποτε σκέψεις για παρακολούθηση την Κυριακή του Πάσχα μέσω δορυφόρου δεν επιβεβαιώνονται λόγω ισχυρού νέφους / τσίκνας).

Συγκρίνοντας το περσινό Πάσχα με το φετινό, οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, ειδικά όσον αφορά τα τρόφιμα, ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί, κάτι που χρήζει παρακολούθησης εφόσον οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ προβληματίζουν. Τα εορτοδάνεια έχουν γίνει ακριβότερα, όχι πως αυτό μείωσε τα ταξίδια των Κυπρίων, εφόσον τα «απωθημένα» από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού ακόμη να ξεπεραστούν, και αναζητούνται λύσεις για την αύξηση των επιτοκίων.

Όσον αφορά το τελευταίο, στην Ελλάδα τα τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν σε πρόγραμμα επιβραβεύσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες. Πληροφορίες για παρόμοια μέτρα στην Κύπρο δεν επιβεβαιώνονται λόγω έλλειψης χρόνου, εφόσον ήταν αδύνατο να κατασκευαστεί τέτοιος αριθμός φλαούνων για τους συνεπείς δανειολήπτες. Σκέψεις για παραχώρηση δύο κιλών αρνιού για τον καθένα κρίθηκαν ασύμφορες, οπότε παρέμειναν τα δώρα από τη χρήση της πιστωτικής κάρτας.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στη νομισματική πολιτική από το κράτος δεν μπορεί να υπάρξει, οπότε αν και υπήρχαν σκέψεις για κρατικές φλαούνες, το έργο αναβλήθηκε προσωρινά διότι οι πρώτες που κατασκευάστηκαν αποθηκεύτηκαν δίπλα από ντεπόζιτα νερού και τις έχει πιάσει η υγρασία. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες επαναφοράς δεν κατέστη δυνατό να σωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσες ήταν οι ενέργειες για αποθήκευσή της σε άλλο χώρο.

Στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης, το μηχανάκι της φουκούδας θα λειτουργήσει μέσω ειδικού προγράμματος λογισμικού για ομοιόμορφο ψήσιμο της σούβλας, με τους μερακλήδες του είδους να έχουν προμηθευτεί και την παραδοσιακή «μανέλλα» μετά και τις τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις.

Γι’ ακόμη μια χρονιά τίθεται χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το πλαίσιο των εκποιήσεων σε συνδυασμό με την κοινωνική πολιτική. Το δικαίωμα στη στέγαση είναι ξεκάθαρο και για κάθε οικογένεια η οικία της, είτε ιδιόκτητη είτε νοικιασμένη, είναι σημαντικός χώρος και αυτό το καταλαβαίνουμε τις γιορτές του Πάσχα.

Ειδικά με τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων, τα τραπέζια τις γιορτές γίνονται στριμωγμένα, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά τη σύναψη στεγαστικών δανείων. Νέα ζευγάρια δύσκολα τα βγάζουν πέρα και οι γονείς επωμίζονται μέρος του οικονομικού βάρους (φυσικά τα γεμιστά της μάνας και η σούβλα του πατέρα είναι τα καλύτερα, κι ας του φεύγει λίγο το αλάτι ή ξέχασε να την κατεβάσει λίγο όταν έπρεπε).

Αυτό που διαφαίνεται είναι η συνεχής αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης, της οποίας η αγοραστική δύναμη μειώνεται σημαντικά και δεν έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τα εισοδήματά της αναλογικά με την ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Η φορολογική και κοινωνική πολιτική του κράτους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν και οι πολύ άτυχοι της ζωής, οι οποίοι ναι μεν χρειάζονται κάποια οικονομική στήριξη, αλλά από την άλλη χρειάζονται να νιώσουν ότι κάποιος τούς νοιάζεται. Είναι πολλές φορές που η καθημερινότητα της δουλειάς πνίγει τον καθένα, με αποτέλεσμα να χάνετε η μεγάλη εικόνα.

Δανειολήπτες που έκτισαν οκέλες, για να κάμνουν οβελία όλου του χωριού, με δανεικά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, μπορούν να μείνουν και σε μικρότερη κατοικία. Οπότε, ο διαχωρισμός των δανειοληπτών και ο εξωδικαστικός μηχανισμός επαλήθευσης χρέους ή διαμεσολάβησης θεωρούνται τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για ένα δίκαιο (απόλυτα σωστό ουδέποτε θα υπάρξει) σύστημα εκποιήσεων.

Στο φετινό πασχαλινό τραπέζι θα λείψουν οι προεκλογικές συζητήσεις, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπου Μητσοτάκης και Τσίπρας εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα. Το σημαντικό για τον καθένα είναι να προτείνουν στον κόσμο ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες. Η οικονομία της Ελλάδας αναδιοργανώθηκε και εκσυγχρονίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με το μεγάλο όμως ερώτημα, αν όλοι οι πολίτες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, να παραμένει.

Τονίζουμε ότι οι σκέψεις για μεταφορά του τελικού πανελλαδικού διαγωνισμού πασχαλινών παιχνιδιών στην Κύπρο προσέκρουσαν σε διοικητικά ζητήματα. Κανούν μας τα δικά μας βασικά, όπως το λιγκρίν και το αππήησεν ο κάμηλος.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας την περίοδο των γιορτών να αποφεύγουν τις υπερβολές στο φαγητό, το ΓεΣΥ αποτελεί σημαντικό αγαθό και κεκτημένο για τους πολίτες και πρέπει να αποφεύγεται η επιβάρυνσή του από αχρείαστες επισκέψεις. Περπάτημα, ποδηλασία και γενικά άθληση ενδείκνυνται για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Η κυπριακή οικονομία, παρά τα προβλήματα, έδειξε να αντέχει στις προκλήσεις και κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδυτών και επιχειρήσεων. Αυτό το Πάσχα ο αριθμός των εταιρειών που εγκατέστησαν τα γραφεία τους στο νησί μας και ο αριθμός των ξένων υπαλλήλων που επέλεξαν την Κύπρο ως εργασιακή τους βάση είναι πολύ μεγαλύτερος. Το ζητούμενο είναι η κυπριακή οικονομία να δείξει την ίδια ανθεκτικότητα και το δεύτερο εξάμηνο, όταν οι υφεσιογόνες πιέσεις θα ενταθούν, κυρίως προερχόμενες από τις αποφάσεις για νομισματική και δημοσιονομική σύσφιγξη.

Αναμένεται να υπάρξουν δυσκολίες για τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που για κάποιο χρονικό διάστημα θα συνοδεύεται και με μειωμένη αγοραστική αξία. Η ενίσχυση όλων των παραγωγικών τομέων διαμέσου της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης θα δώσει τη δυνατότητα ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής, μιας κοινωνίας που μεγάλο μέρος της περιμένει τη δική της ανάσταση.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!