Τουρισμός

Τουρισμός: Οι αγορές-στόχοι για το 2023

Ο νέος Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μιλά στη «Σ» για τις προσπάθειες αύξησης των αφίξεων και τον στόχο που έχει τεθεί, την αεροπορική συνδεσιμότητα, αλλά και για τις επαφές με τους πρέσβεις ξένων χωρών

Μπορεί να ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από δυο μήνες, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει περίοδος χάριτος. Οι δυσκολίες πολλές, οι απαιτήσεις ακόμη περισσότερες. Ο τουρισμός είναι από τους βασικότερους τομείς της οικονομίας, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και όλοι αναμένουν πολλά από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο ίδιος βρίσκεται εδώ και χρόνια στα τουριστικά δρώμενα και γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και καταστάσεις. Γι’ αυτό σήκωσε μανίκια και μπήκε αμέσως στα βαθιά. Ο λόγος για τον νέο Υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες, καλείται να δώσει συνέχεια στην περσινή καλή -υπό τις περιστάσεις- χρονιά, μετά την προβληματική περίοδο του 2020 και 2021.

Ο κ. Κουμής μίλησε στη Σημερινή εν μέσω επαφών και συναντήσεων, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στους στόχους της χρονιάς, στις προτεραιότητες που έχει θέσει το υφυπουργείο και στις αγορές, στις οποίες θα στοχεύσουμε σε μια προσπάθεια να έχουμε αύξηση τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα.

Αφίξεις και έσοδα

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που έχει θέσει, ο κ. Κουμής σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά, καλύτερη μάλιστα από την προηγούμενη. Ως στόχος για το 2023 έχει τεθεί η αύξηση στις αφίξεις σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 5%-10%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγγίξουμε τα 3,5 εκατ. αφίξεις για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις τουριστών κατά το 2022 ανήλθαν στα 3.201.080, σε σύγκριση με 1.936.931 το 2021, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, όταν είχαν ανέλθει σε 3.976.777.

Όσον αφορά τα έσοδα, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι αυτά θα είναι αναλογικά με την αύξηση των αφίξεων. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, δύσκολα μπορεί να τεθεί αριθμητικός στόχος, καθότι τα έσοδα εξαρτώνται εν πολλοίς από τις αφίξεις και από τους προορισμούς, από τους οποίους θα προέλθουν οι τουρίστες. Αν είναι δηλαδή από χώρες από τις οποίες οι τουρίστες ξοδεύουν αρκετά ή όχι. Σημειώνεται ότι, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €2.439,2 εκ. σε σύγκριση με €1.513,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς και €392,0 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα του 2022 ανήλθαν στο 90% περίπου των εσόδων του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό.

Οι αγορές-στόχοι

Σε συνέχεια λοιπόν των πιο πάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα έρθουν φέτος οι τουρίστες και σε ποιες αγορές θα στοχεύσουμε ως προορισμός. Ως γνωστόν, πέρσι, μετά και την απώλεια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, στραφήκαμε στην ευρωπαϊκή αγορά και καταφέραμε υπό τις συνθήκες να έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον κ. Κουμή κατά πόσον η στρατηγική αυτή θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Όπως ανέφερε λοιπόν ο Υφυπουργός Τουρισμού, πέρσι, μετά και την απώλεια των Ρώσων κυρίως τουριστών, υπήρξε μια στροφή σε χώρες της ΕΕ, η οποία έγινε από ανάγκη για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε. Δεν αποτελούσαν καινούργιες πηγές προσέλευσης τουριστών, απλώς η χώρα μας δεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις αυτών των χωρών, όσον αφορά τους δημοφιλείς προορισμούς. Έγιναν λοιπόν πιο εντατικές ενέργειες, ώστε να πετύχουμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες από προορισμούς της ΕΕ. Φέτος η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ενώ όσον αφορά τους προορισμούς όπου θα υπάρξει ειδικότερη στόχευση, αυτοί είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, ενώ αυξημένη ροή τουριστών θα επιδιώξουμε να έχουμε και από τις τέσσερεις Σκανδιναβικές χώρες.

Πέραν των πιο πάνω μεγάλων αγορών, η Κύπρος θα στοχεύσει και σε μικρότερες αλλά εξίσου ελπιδοφόρες αγορές με καλές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον, όπως είναι -μεταξύ άλλων- η Αρμενία, η Γεωργία και χώρες της Βαλτικής. Παραμένει επίσης το ενδιαφέρον για χώρες της Μέσης Ανατολής και φυσικά για τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα με τεράστιες προοπτικές, η οποία μπήκε για τα καλά στο μικροσκόπιο των εδώ αρμοδίων. Τα αποτελέσματα που είχαμε πέρσι από τη συγκεκριμένη χώρα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και επομένως οι προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από τη Σ. Αραβία όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν και φέτος. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κουμής, προτίθεται να επισκεφτεί τη χώρα στο αμέσως προσεχές μέλλον για να έχει επαφές με τους εκεί αρμοδίους του τουρισμού.

Αεροπορική συνδεσιμότητα

Για να υπάρξει αυξημένη ροή τουριστών, θα πρέπει να υπάρχει και επαρκής αεροπορική συνδεσιμότητα. Ρωτήσαμε λοιπόν για τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτό τον τομέα και, όπως μας ανέφερε ο κ. Κουμής, πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα για το υφυπουργείο. «Εργαζόμαστε συνεχώς προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αεροπορικής σύνδεσης», σημείωσε, «ώστε να καταστεί εφικτός και ο στόχος της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας». Συναφές είναι και το θέμα της κρουαζιέρας. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νησί, αφού η παρουσία εταιρειών κολοσσών του κλάδου διαφημίζει την Κύπρο ως προορισμό και ταυτόχρονα προσελκύει επιπλέον αφίξεις. Όπως είπε ο κ. Κουμής, η κρουαζιέρα είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει άμεσα και γίνονται κινήσεις για την ενίσχυσή της.

Οι επαφές με πρέσβεις

Καταληκτικά, ρωτήσαμε τον Υφυπουργό Τουρισμού για τη σειρά επαφών που είχε με πρέσβεις ξένων χωρών και για τον σκοπό αυτών των επαφών. Όπως μας ανέφερε, αυτές οι συναντήσεις στις πλείστες των περιπτώσεων γίνονται κατόπιν αιτήματος από τον ίδιο τον πρέσβη και είναι πάρα πολύ υποβοηθητικές και παραγωγικές. Όπως εξήγησε ο κ. Κουμής, οι πρέσβεις από τη μια γνωρίζουν την Κύπρο και από την άλλη γνωρίζουν και τις απαιτήσεις των συμπατριωτών τους. Στις συναντήσεις αυτές, συμπλήρωσε, «ενημερώνουμε τόσο για τα εργαλεία προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και για το ίδιο το προϊόν και τις ειδικές μορφές τουρισμού, ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το νησί μας και τι έχει να προσφέρει στον ξένο επισκέπτη». Καταλήγοντας, ο κ. Κουμής ανέφερε ότι πρόκειται για συναντήσεις με σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό μας και είναι καλό που πραγματοποιούνται.