Παιδεία

Γυαλιά-καρφιά σχολικές αίθουσες από ανεγκέφαλους - Ζημιές πέραν των 30.000€

Οι γνωστοί-άγνωστοι έκαναν ξανά την εμφάνιση τους σε σχολικές αυλές και κτιριακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας τεράστιες υλικές -και όχι μόνο- ζημιές κατά την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω των γιορτών του Πάσχα.

Οι γνωστοί-άγνωστοι έκαναν ξανά την εμφάνιση τους σε σχολικές αυλές και κτιριακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας τεράστιες υλικές -και όχι μόνο- ζημιές κατά την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω των γιορτών του Πάσχα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τετάρτης (19 Απριλίου) ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λεμεσού δεν «μάσησε» τα λόγια του κάνοντας λόγο για ανεγκέφαλους που ξεσπούν σε σχολικά κτίρια προκαλώντας ζημιές ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για το Γυμνάσιο του Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο. Επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της δημοσιογράφου πως και κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει δέκτης ζημιών, ο κύριος Ντίνος Έλληνας υπογράμμισε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για ζημιές που αφορούν την υλικοτεχνική οικοδομή και συγκεκριμένα την αίθουσα μουσικής με την «λυπητερή» να υπερβαίνει τις 30 χιλιάδες ευρώ.

Εξετάζοντας το φαινόμενο σε ευρύτερο πλαίσιο ο Ντίνος Έλληνας αναφέρθηκε σε «κοινωνική αταξία» υπογραμμίζοντας πως «έχουμε ξεφύγει σαν κοινωνικός ιστός». Για να αλλάξει αυτό από τη ρίζα του οι δύο πυλώνες στους οποίους εστίασε αφορούν την ανθρωποκεντρική τροχιά στον τομέα της Παιδείας αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας ενώ μίλησε και για τα επόμενα βήματα με φόντο την σύσκεψη στο Προεδρικό.

«Ο μόνος τρόπος να προστατευτούν σε αυτό το στάδιο τα σχολικά κτίρια είναι να ανοιχτούν για το κοινό και την κοινωνία» ανέφερε, επεξηγώντας στη συνέχεια πως μετά από προσωπική του εισήγηση οι σχολικές μονάδας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ίσως και μέχρι τις 10 το βράδυ για διάφορες δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία τις αίθουσες πολλαπλής χρήσης για σωρεία δραστηριοτήτων ενώ παράλληλα θα υπάρχει ζωή και κινητικότητα μέχρι αργά αποτρέποντας τους ανεγκέφαλους που δρουν συνήθως στο σκοτάδι. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και σε περιόδους διακοπών αλλά και το καλοκαίρι πρόσθεσε, τονίζοντας πως αυτή η πρόταση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία και παιδότοπους.