Αναλύσεις

Το μορατόριουμ υποσκάπτει Δόγμα και φυσικό αέριο...

Ενώ Αθήνα και Λευκωσία προσδοκούν σε αλλαγή στάσης, η Τουρκία ενισχύει τον αποβατικό της στόλο

Ενώ στο Αιγαίο γίνεται λόγος, κατόπιν παρέμβασης των Αμερικανών, για μορατόριουμ ασκήσεων, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, η Τουρκία συνεχίζει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της και δη του αποβατικού στόλου με 27 αμφίβια άρματα μάχης μεταφοράς προσωπικού, καθώς και με το μικρό αεροπλανοφόρο «Ανατολού», επί του οποίου αποτυπώνεται η λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθότι η δράση του δεν περιορίζεται εντός του Αιγαίου αλλά και πέραν αυτού.

Όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, εκ των πραγμάτων το μορατόριουμ υποσκάπτει:

  1. Τις όποιες προσπάθειες για ταχεία εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου, το οποίο η Άγκυρα θέτει κάτω από ένα σιωπηρό casus belli, εκτός και αν γίνεται νέα ανακατανομή του πλούτου με νέες ΑΟΖ, μετά τη λύση, αφού τώρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως, υπάρχει η αξίωση της Άγκυρας να περάσει ο αγωγός από το έδαφός της αντί μέσω της κατασκευής του EastMed.
  2. Τις όποιες προσπάθειες θα ήταν δυνατό να γίνουν για την αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθότι, όπως τονίζεται, τόσο η πολιτική φιλοσοφία των Αθηνών όσο και της Λευκωσίας επιδιώκουν τον κατευνασμό της Άγκυρας για να αρχίσει διάλογος στα Ελλαδοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Άλλωστε, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα μεταβεί μεθαύριο Τρίτη στην Τουρκία, για να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές. Ποιος πιστεύει ότι δεν θα γίνει λόγος και για το μορατόριουμ;

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.