Εργασία

Καθοριστική η εβδομάδα για την ΑΤΑ - Γρίφος η πρόταση του ΥΠΕΡΓ

Σε αναμονή βρίσκονται οι κοινωνικοί εταίροι όσον αφορά τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, για την ΑΤΑ, την οποία θα καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της ΑΤΑ, με τους εργοδότες και τις συντεχνίες ν’ αναμένουν τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, μετά από έναν μακράς διαρκείας κοινωνικό διάλογο. Ο αρμόδιος Υπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την πρόταση, τόσο στο ποσοστό που θα προτείνει, όσο και για το εάν θα δώσει χρονικό ορίζοντα.

Τελευταίες πινελιές

Μέσα στη βδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εργασίας θα έχει άτυπες -ξεχωριστές- συναντήσεις και με τις δύο πλευρές, πριν από το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα της Παρασκευής. Πηγές από το Υπουργείο ανέφεραν πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια στον διάλογο και γι’ αυτό, σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Οικονομικών, η τελική πρόταση θα είναι βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Στόχος του Γιάννη Παναγιώτου είναι ν’ ανανεωθεί το συντομότερο η συμφωνία.

Προεκλογικά

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως -προεκλογικά- είχε ταχθεί υπέρ μιας αποδεκτής ρύθμισης της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αποκατάσταση και η απόδοση της ΑΤΑ θα πρέπει να γίνει σε χρονικό ορίζοντα που θα λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε τις προθέσεις της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την καταβολή της ΑΤΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να παραχωρείται κλιμακωτά με ποσοστό 70% στους χαμηλόμισθους στις κλίμακες Α2-Α5-Α7 και 30% στις υψηλότερες μισθοδοτικές κλίμακες.

Ούτε κατάργηση, ούτε στο 100%

Στην έναρξη του συζητήσεων οι κοινωνικοί εταίροι μπήκαν στον διάλογο επιθετικά. Από τη μία πλευρά οι εργοδότες, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ζητούσαν την κατάργηση του θεσμού και από την άλλη πλευρά οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ζητούσαν την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ. Αξιώσεις που και η νέα Κυβέρνηση τις αρνήθηκε, με τον Υπουργός Εργασίας να λέει, χαρακτηριστικά, ότι η ΑΤΑ δεν καταργείται, αλλά ούτε μπορεί ν’ αποδοθεί αυτήν τη στιγμή στο 100%, όπως έχει το οικονομικό περιβάλλον. Συνεπώς, η κυβερνητική πρόταση θα κινείται κάπου στο μέσο αυτών των δύο θέσεων. Οι εργοδότες προκρίνουν την ανανέωση της συμφωνίας εάν και εφόσον παραμείνει η υφιστάμενη. Δηλαδή, βάσει της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, η ΑΤΑ αποδίδεται μία φορά το χρόνο στο 50%. Το συνδικαλιστικό κίνημα επιμένει σε αύξηση του ποσοστού, αλλά και να τεθεί ένας χρονικός ορίζοντας για την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Και οι δύο πλευρές αναμένουν την πρόταση, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και αναλόγως. Μόλις έχουν στα χέρια τους τη μεσολαβητική θα αποταθούν στα συμβούλιά τους για έγκριση ή και για απόρριψη. Σίγουρα η όποια πρόταση δεν θ’ αφήνει καμιά πλευρά ικανοποιημένη και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και να υπαναχωρήσουν, ώστε να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτήν τη συζήτηση.