Επιχειρείν

ART AERI - Ελληνικά χρυσά νομίσματα 1828 - 1974

Τα πρώτα χρυσά ελληνικά νομίσματα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μετά τον αγώνα του 1821 και την απελευθέρωση της χώρας, επί Βασιλείας του Όθωνα.

Τα πρώτα χρυσά ελληνικά νομίσματα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μετά τον αγώνα του 1821 και την απελευθέρωση της χώρας, επί Βασιλείας του Όθωνα. Η κοπή των χρυσών αυτών νομισμάτων, τα οποία ήταν εικοσάδραχμα, έγινε το 1833 και κυκλοφόρησαν 17.550 τεμάχια, σύμφωνα πάντοτε με τα γερμανικά αρχεία. Η κοπή έγινε στο Νομισματοκοπείο του Μονάχου και ο χαράκτης ήταν ο Karl Voigt. Λόγω του μεγάλου αριθμού, αυτά τα νομίσματα παρουσιάζονται συχνά σε δημοπρασίες.

Ο Γεώργιος Α’ διαδέχθηκε τον Όθωνα με την υποστήριξη της Αγγλίας και παρέμεινε στον θρόνο για 50 συνεχή χρόνια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο Βασιλείας στην Ελλάδα. Τα πρώτα χρυσά νομίσματα του Γεωργίου έκαναν την εμφάνισή τους το 1876 με το νεανικό πορτρέτο του Βασιλιά. Η κοπή έγινε στο Νομισματοκοπείο του Παρισιού και αφορούσε 9.294 πεντάδραχμα, 18.959 δεκάδραχμα και 37.362 εικοσάδραχμα. Τα νομίσματα αυτά κυκλοφόρησαν κανονικά στην αγορά, γι’ αυτό και η σημερινή κατάστασή τους παρουσιάζει σημαντική φθορά. Αντιθέτως, τα 182 χρυσά νομίσματα των πενήντα δραχμών και 76 των εκατό δραχμών, που κόπηκαν και αυτά στο Παρίσι το 1876, με το ανδρικό όμως πορτρέτο του Βασιλιά, σήμερα αποτελούν συλλεκτικές σπανιότητες.

Georgios B Ellados ekatontadraxmo..jpg

Ο Γεώργιος Β’ βασίλευσε από το 1922 έως το 1924 και από το 1935 έως το 1947. Η κυβέρνηση Μεταξά τίμησε την 5η επέτειο της επανόδου της Βασιλείας στην Ελλάδα, με σχετικό νόμο στις 17/10/1939, παραγγέλλοντας στην εταιρεία Spink του Λονδίνου χρυσά και ασημένια νομίσματα. Τα χρυσά νομίσματα κόπηκαν στο Νομισματοκοπείο Heaton του Birmingham στην Αγγλία, με χαράκτες τους O. Steinberger και F. Kovacs. Λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κόπηκαν το 1940 με την ημερομηνίας ενθρόνισης 25 Νοεμβρίου 1935, σε 200 χρυσά εικοσάδραχμα και 140 χρυσά εκατοντάδραχμα, πολύ λιγότερα σε αριθμό από την αρχική παραγγελία. Τα εικοσάδραχμα έχουν διάμετρο 21 mm και βάρος 6,45 gr, ενώ τα εκατοντάδραχμα έχουν διάμετρο 35 mm και βάρος 32,25 gr. Πιστεύεται ότι αυτά ουδέποτε κυκλοφόρησαν στο ευρύ κοινό και δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Κατά κάποιους άλλους, έφτασαν τελικά στην Ελλάδα 100 χρυσά εικοσάδραχμα και 70 χρυσά εκατοντάδραχμα. Τα νομίσματα αυτά σήμερα αποτελούν συλλεκτική σπανιότητα, με τα εκατοντάδραχμα σε εξαιρετική κατάσταση να πωλούνται σε διεθνείς οίκους δημοπρασίας έναντι πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα τελευταία χρυσά νομίσματα πριν από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 κυκλοφόρησαν επί Βασιλείας του Κωνσταντίνου Β’ και συγκεκριμένα το 1967, για να «τιμήσουν» οι συνταγματάρχες της επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, σε δύο αξίες των είκοσι και εκατό δραχμών. Στο εμπρόσθιο μέρος παρουσιάζεται το σύμβολο της δικτατορίας, ο Φοίνικας, με έναν ένοπλο στρατιώτη, ενώ στο πίσω μέρος εξακολουθεί να απεικονίζεται ο βασιλικός θυρεός. Χαράκτης ο Ε. Κελαϊδής. Κόπηκαν αρχικά 20.000 εικοσάδραχμα και 10.000 εκατοντάδραχμα, αλλά τελικά διατέθηκαν μόνο 8.907 εικοσάδραχμα και 5.240 εκατοντάδραχμα. Τόσο τα εικοσάδραχμα όσο και τα εκατοντάδραχμα είχαν την ίδια διάμετρο και βάρος με τα επετειακά του Γεωργίου Β. Τα υπόλοιπα πιστεύεται ότι έχουν οδηγηθεί σε ανάτηξη. Κυκλοφορούν και αρκετές απομιμήσεις των υφιστάμενων νομισμάτων και απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους συλλέκτες προτού προβούν σε οποιαδήποτε αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία