Στον πλανήτη Άρη ο τελικός κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, με ελεύθερη είσοδο θεατών
Ας αφήσουμε όμως τα αστεία για να μιλήσουμε σοβαρά. Αν δεν ληφθούν πιο τολμηρές και άμεσες αποφάσεις για την αλητεία των γηπέδων σύντομα κλάψουμε κι άλλους αδικοχαμένους Άλκηδες
Όλοι μας πιστέψαμε ότι η άνανδρη-στυγερή δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη θα αποτελούσε τον καταλύτη για να δοθεί ένα τέλος στη βία των χούλιγκαν. Γρήγορα διαψευσθήκαμε. Στα Γιάννενα και στην Αθήνα επαναλήφθηκαν οι ίδιες ακριβώς θλιβερές ιστορίες και μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε κι άλλα θύματα. Ο χουλιγκανισμός και η οπαδική βία όχι μόνο δεν σταματούν αλλά φουντώνουν και θεριεύουν. Είναι κι αυτό απτό δείγμα της σαπίλας που έχει κατακυριεύσει την κοινωνία μας.
Το ποδόσφαιρό είναι το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα (αν παραμένει ακόμα άθλημα με τα δισεκατομμύρια που προκαλούν ίλιγγο). Όλοι μας κάποια στιγμή, κυρίως στα παιδικά μας χρόνια, κλοτσήσαμε μια μπάλα που πολλές φορές μάλιστα ήταν αυτοσχέδια. Θυμάμαι μικρός που περιμένουμε στη σειρά κάθε Χριστούγεννα μετά το σφάξιμο του χοίρου για να πάρουμε τη φούσκα από τα εντόσθια και να τη γεμίσουμε με άχυρα. Ήταν αυτή η πρώτη και καλύτερη μπάλα μας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που περπατούσαμε με τις ώρες για να πάμε σε χώρους που διέθεταν ένα υποφερτό χώρο για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Και οι αλάνες! Γήπεδα από χώμα σκληρό σαν πέτρα, γεμάτα κροκάλες που μας έσχιζαν το κορμί όταν πέφταμε στο έδαφος. Τα τέρματα δυό πρόχειρες πέτρες που αποτελούσαν αφορμή για διαρκείς καυγάδες! Και οι διαιτητές αποτελούσαν πολυτέλεια. Συνήθως τον ρόλο του διαιτητή το είχε ο μεγαλύτερος ο οποίος σπάνια ήταν αμερόληπτος. Νύκτωνε, βαθύ σκοτάδι κι ακόμη παίζαμε έχοντας ήδη σκίσει παντελόνια και πουκάμισα. Χέρια, πόδια, κεφάλια ματωμένα λες και πηγαίναμε σε πόλεμο. Κανονική μάχη δηλαδή! Ήταν φορές που καθώς νύχτωνε, δεν βλέπαμε την μπάλα, μόνο την ακούγαμε! Στο τέλος κέρδιζε η ομάδα που σκόραρε τελευταία! Τέτοια δικαιοσύνη δηλαδή, ήταν όμως κανόνας και τον αποδεχόμασταν! Οι γειτόνισσες φώναζαν αδιάκοπα για τη φασαρία που κάναμε. Και η μάνα μας καθώς η νύχτα προχωρούσε, έβγαινε σεργιάνι και μας περιμάζευε. Και εμείς μονίμως με το παράπονο για τον αγώνα που δεν τελείωνε κι ας παίζαμε με τις ώρες. Αργότερα παίξαμε σε κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, ποτέ επ΄ αμοιβή αλλά μόνο και μόνο για να κάνουμε το κέφι μας.
Για όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι που αγαπήσαμε και αγαπάμε το ποδόσφαιρα. Όχι ασφαλώς το ποδόσφαιρο του στοιχήματος και των τεράστιων συμβολαίων. Κάποιος πρέπει να βάλει μια τάξη, ένα φραγμό σε αυτήν την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση.
Ας έλθουμε τώρα στα δικά μας. Μήνες ολόκληρους ψάχνουμε μια χώρα να γίνει εκεί ο φετινός τελικός κυπέλλου, αφού, χρόνια τώρα οι φίλαθλοι δύο διαφορετικών ομάδων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαζί ένα ποδοσφαιρικό αγώνα! Έτσι μας προέκυψε η Λευκωσία (οι αγνοί φίλαθλοι πολύ το χάρηκαν - οι ομάδες της Ελλάδος είναι οι αγαπημένες των Κυπρίων και τις παρακολουθούν όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες). Έλα όμως που και στην Κύπρο κατοικούν Έλληνες και είναι ίδιοι κι απαράλλακτοι με εμάς! Εκεί να δείτε χούλιγκαν! Και κερκίδες διαλύουν και τα πάντα ρημάζουν στο πέρασμα τους. Το τελευταίο θύμα τους το γήπεδο Καλαθόσφαιρας «Σπύρος Κυπριανού» στην Λεμεσό. Ο Αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ! Γυαλιά καρφιά τα έκαναν. Και το νέο γήπεδο Λεμεσού έγινε εστία βανδαλισμών στο πρώτο επίσημο παιχνίδι! Πώς να συναινέσει λοιπόν η Κυπριακή Αστυνομία για να γίνει ο τελικός στο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Αδέλφια είναι αδύνατον! Η αληταρία των γηπέδων είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.
Υστερόγραφο: Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ύστερα από τα τελευταία σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό μεταξύ οπαδών της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα, προειδοποίησε πως αν οι υπεύθυνοι των ομάδων δεν μεριμνήσουν για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, το επόμενο βήμα είναι οι αγώνες να πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία θεατών!!!! Μαζί σου Πρόεδρε!
*Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας