Πιστός στην "Διπλωματία των σεισμών" ο Δένδιας

Υπεραμύνεται της επιλογής του ο Δένδιας να στηρίξει την κατοχική Τουρκία αντί την Κύπρο στον ΙΜΟ – «Ορθά έπραξε η Ελλάδα στηρίζοντας την Τουρκία την θέση του Γ.Γ του ΙΜΟ» λέγει ο Έλληνας Υπ.Εξ – Πάλι καλά που κατανοεί τους λόγους που η Κύπρος δεν έπραξε το ίδιο.

Πιστός στην διπλωματία των σεισμών ο Νίκος Δένδιας, επιχειρεί να υποβαθμίσει την υποστήριξη στην Τουρκίας για την Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού λέγοντας ότι, "δεν υπάρχει ρίσκο" καθώς, "ο οργανισμός έχει συγκεκριμένη ατζέντα, που αφορά συνήθως τα ζητήματα ναυσιπλοΐας". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται με γενναιότητα… Ο Δένδιας διερωτήθηκε επίσης το εξής: από την στιγμή που η Τουρκία αποδέχτηκε να υποστηρίξει την Ελλάδα για μια από της μη μόνιμες θέσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, τότε γιατί η Αθήνα να μην τολμήσει να πράξει το ίδιο.

Καμία έκπληξη αλλά… 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι διατεθειμένος να χορέψει στους ρυθμούς των Τούρκων, έστω και αν στο μεταξύ θυσιάζονται τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού.  Ο ελλαδίτης Υπουργός εξωτερικών έδειξε τουλάχιστον να κατανοεί τους λόγους που η Κύπρος δεν στηρίζει τον εισβολέα της, ο οποίος δεν επιτρέπει τον ελλιμενισμό των κυπριακών πλοίων στα λιμάνια του. Σε κάθε περίπτωση, θεώρησε ηθικά σωστό να στηρίξει την Τουρκία για τη θέση του θεματοφύλακα του ναυτιλιακού δικαίου.

Αυτό που δεν μας λέει ο Νίκος Δένδιας είναι με ποιο τρόπο ο ίδιος θα καταδικάσει τις Τουρκικές ενέργειες, την επόμενη φορά που τα πλοία της θα παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ, θα παρενοχλήσουν ψαράδες στο Αιγαίο και θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι τα νησιά διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

  Δηλαδή, έστω ότι δεν τον απασχολεί εάν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Πόσο αξιόπιστος θα είναι όταν η Τουρκία θα παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτός ενώ την έχει στηρίξει θα ζητεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε να την καταδικάσουν;

Κάποια στιγμή ο μήνας του μέλιτος Ελλάδας – Τουρκίας θα λήξει (αν δεν έχει λήξει ήδη), το κόστος κάποιων αποφάσεων όμως θα μείνει.