Αναλύσεις

Ο πόλεμος δεν είναι μακριά μας…

Το κόμμα του πολέμου από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη επιδιώκει να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον όλεθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τόσο μακριά μας. Επηρεάζει τόσο την Κύπρο όσο και ολόκληρο τον πλανήτη και οι παράπλευρες απώλειες είμαστε όλοι εμείς όπως και τα υποψήφια θύματα σε περίπτωση που η παράνοια εξοστρακίσει τη λογική.

Οι εξελίξεις γύρω από την κρίση με την Ουκρανία θυμίζουν τις μέρες πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με μιαν αχαλίνωτη ρεβιζιονιστική πολιτική να επανέρχεται επιδιώκοντας να χαράξει ξανά τα γεωγραφικά σύνορα και τις σφαίρες επιρροής τής μέχρι τώρα παντοκρατορίας των ΗΠΑ. Η καταστολή της μνήμης σε πλείστες Δυτικές χώρες και στις ΗΠΑ, όπου εξτρεμιστικές ομάδες και ηγεσίες κυβερνήσεων αναθεωρούν την ιστορία θεωρώντας ως ήρωες όσους συνεργάστηκαν με τις ναζιστικές δυνάμεις, που ευρέως θεωρούνται δωσίλογοι και προδότες, έχει οδηγήσει στον ιστορικό ρεβιζιονισμό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε με τη ρωσική επέμβαση όπως διαλαλούν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ή επειδή, όπως ισχυρίζονται, η Ρωσία έχει επεκτατικές βλέψεις προς τους γείτονές της.

Οι πορτοκαλί επαναστάσεις που οργάνωναν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε όλη την επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης, το πραξικόπημα στην πλατεία του Μαϊντάν στο Κίεβο το 2014 με τη Βικτώρια Νούλαντ να καθοδηγεί τους νοσταλγούς του Μπαντέρα και άλλων πρώην συνεργατών των Ναζί στην Ουκρανία, ήταν η αρχή που οδήγησε στο σημερινό λουτρό αίματος με τις εκατόμβες νεκρών.

Τώρα οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους αντιγράφουν τον παραλογισμό του Χίτλερ, εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική. Υποδαυλίζουν εθνοτικές διαφορές και με το διαίρει θέλουν να επικρατήσουν

Ούτε η Ε.Ε. ούτε και οι ΗΠΑ αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν όταν χιλιάδες ρωσικής καταγωγής Ουκρανοί από το 2014 μέχρι το 2022 σφαγιάζονταν ή καίγονταν ζωντανοί από τους Ουκρανούς νεοναζί. Η συμφωνία του Μινσκ, όπως παραδέχθηκε κυνικά η τέως Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επιτεύχθηκε προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, ώστε οι Δυτικές δυνάμεις να εξοπλίσουν κατάλληλα την Ουκρανία.

Τα γεγονότα μπορεί να μη θυμίζουν τη συνωμοσία του Μονάχου με το βρόμικο ιμπεριαλιστικό σύμφωνο τον Σεπτέμβριο του 1938, που παρέδωσε την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ και οδήγησε στον προθάλαμο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά το όλο σκηνικό με 40 και πλέον χώρες να πολεμούν τη Ρωσία οδηγεί στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι φιλοπόλεμες ιαχές, τα δισεκατομμύρια που δαπανούν η Δύση και οι ΗΠΑ δεν είναι την ειρήνη που επιδιώκουν αλλά τη συνέχιση του πολέμου μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό αλλά και την εκ νέου αποσύνθεση της Ρωσίας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μέχρι τα σύνορα και την περικύκλωση της Ρωσίας με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οδηγεί σε μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών εφόσον τα συμβατικά όπλα δεν έφεραν το προσδοκόμενο για τη Δύση αποτέλεσμα να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

Τότε οι Ναζί απέναντι στην ΕΣΣΔ και η τώρα οι ΝΑΤΟϊκοί κατά της Ρωσίας

Η Ιστορία παρέχει αρκετά διδάγματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για αποτροπή τραγωδιών. Φαίνεται, όμως, πως ο αναθεωρητισμός των Δυτικών δεν έχει όρια.

Να υπενθυμίσουμε πως οι «σχεδιαστές της στρατηγικής» των Ναζί ήταν πεπεισμένοι ότι ένα τεράστιο πολυεθνικό κράτος, όπως η ΕΣΣΔ, θα μπορούσε εύκολα να τιθασευτεί. Σκέφτηκαν ότι το ξαφνικό ξέσπασμα του πολέμου, η ανελέητη και η ανυπόφορη δυσκολία του θα επιδείνωνε αναπόφευκτα τις σχέσεις ανάμεσα στις εθνότητες. Και ότι η χώρα θα μπορούσε να χωριστεί σε κομμάτια. Ο Χίτλερ δήλωνε ξεκάθαρα: «Η πολιτική μας απέναντι στους λαούς που ζουν στην απεραντοσύνη της Ρωσίας πρέπει να είναι η προώθηση κάθε μορφής διαφωνίας και διχασμού».

Τώρα οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους αντιγράφουν τον παραλογισμό του Χίτλερ εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική. Υποδαυλίζουν εθνοτικές διαφορές και με το διαίρει θέλουν να επικρατήσουν.

Τα γεράκια του πολέμου δεν πρόκειται να σταματήσουν στη Ρωσία. Ήδη Αμερικανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός παραδέχθηκε πως δεν είναι η Ρωσία ο απώτερός τους στόχος αλλά η Κίνα. Απλώς η Ρωσία είναι ο πρώτος τους σταθμός για την προέλαση και την επικράτησή τους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μόνο που έχουν ξεχάσει τα διδάγματα της Ιστορίας. Όταν η πρώην ΕΣΣΔ με τον κόκκινο στρατό της κατόρθωνε σχεδόν από μόνη της να συντρίψει τις ορδές του Χίτλερ μέχρι τη φωλιά του Γ’ Ράιχ στο Βερολίνο, σήμερα προσπαθούν να καταστείλουν τη μνήμη.

Ξεχνούν ακόμα πως η σημερινή Ρωσία δεν είναι η Ρωσία του Γέλτσιν, ο οποίος είχε μετατρέψει τη χώρα σε πλιάτσικο των Δυτικών μονοπωλίων και μιας δράκας ολιγαρχών, εξευτελίζοντας τον ρωσικό λαό και οδηγώντας τον στην ανέχεια.

Ρωσία και Κίνα είναι σήμερα οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις και η όποια προσπάθεια να τις τιθασεύσουν θα οδηγήσει τον πλανήτη μπροστά σε έναν όλεθρο χωρίς νικητές και ηττημένους.

Και η Κύπρος στο… κόλπο;

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, σε πρόσφατο άρθρο του που διαπνέεται από μια φιλοπόλεμη πολιτική, αναφέρεται στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των 27 επί της πρότασης τριών σημείων που υπέβαλε με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, για να εξοπλιστεί περισσότερο η Ουκρανία:

«Σε αυτόν τον πόλεμο», είπε, «πρέπει να επιταχύνουμε την πορεία της ιστορίας. Η στρατιωτική μας υποστήριξη και η απόφασή μας να αγοράσουμε πυρομαχικά από κοινού εξυπηρετούν τον σκοπό μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία….».

Κάνει αναφορά για το 1 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, με το οποίο θα αποζημιωθούν τα κράτη μέλη που είναι έτοιμα να παραδώσουν στο άμεσο μέλλον πυρομαχικά στην Ουκρανία, και «στο ακόμα 1 δις ευρώ για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών 155 χιλιοστών και πυραύλων από την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ…».

Βέβαια ο κ. Μπορέλ δεν κάνει καμιάν αναφορά για το ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και γιατί επέλεξαν ένα αιματηρό πόλεμο διά αντιπροσώπων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να οδηγηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και «να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου…».

Ο κ. Μπορέλ δεν κάνει καμιάν αναφορά για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού αναμείχθηκαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τα τελευταία 30 χρόνια διαλύοντας κράτη και εξοντώνοντας λαούς. Ούτε και αν οι Κλίντον, Μπους, Ομπάμα και άλλοι πρόεδροι θα έπρεπε να συρθούν στο Δικαστήριο της Χάγης ως εγκληματίες πολέμου. Ενός Δικαστηρίου που δεν έχει καμιά νομιμότητα και δεν αναγνωρίζεται από αρκετές χώρες, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων. Ούτε και κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο, ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και στα στρατεύματά της που παραμένουν στο νησί χωρίς να υποστεί η ΝΑΤΟϊκή αυτή χώρα κυρώσεις.

Οι Κύπριοι δεν θεωρούν ότι ακούγεται η φωνή τους στην Ευρώπη

Δεν είναι τυχαία λοιπόν πως σύμφωνα με το πιο πρόσφατο τακτικό ευρωβαρόμετρο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν (και το οποίο καλύπτει την περίοδο του χειμώνα 2022 - 2023), οι Κύπριοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ (68%) και ότι δεν ακούγεται η φωνή τους στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, μόλις το 33% (60% κατά μέσο όρο) θεωρούν πως τα συμφέροντα της χώρας λαμβάνονται υπόψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η πλειοψηφία θεωρεί πως δεν λαμβάνονται αρκετά υπόψη (64%, 34% στην ΕΕ). Το 68% στην Κύπρο (53% στην ΕΕ) θεωρούν πως η φωνή τους δεν μετρά στην ΕΕ.

Όσον αφορά τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 90% στην Κύπρο θεωρούν πως έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ίδιους προσωπικά και το 97% πως έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα (63% και 86% αντίστοιχα στον μέσο όρο της ΕΕ).

Με αυτά τα ποσοστά λογικά οι Κύπριοι θα έπρεπε να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την απεμπλοκή της Κύπρου από τις συμφωνίες για αποστολή και άλλων όπλων στην Ουκρανία. Και θα έχουν όλα τα δίκαια με το μέρος τους εφόσον οι ηγέτες των Βρυξελλών δεν έχουν κουνήσει το μικρό τους δάκτυλο για να φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο.

Να επικρατήσει η φωνή της λογικής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα και δεν αναμένεται να τερματιστεί αν δεν αποδυναμωθεί το κόμμα του πολέμου που έστησαν οι ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε.

Οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να ξεσηκωθούν και να αξιώσουν τον τερματισμό του πολέμου και κάθε αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Δυστυχώς, η Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει ένα νέο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ και τις χώρες που έχουν παγιδευτεί σε αυτόν με φοβερές συνέπειες για του λαούς τους. Ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα αφήσει σε κανέναν την ευκαιρία να συνθηκολογήσει, γιατί απλώς οι ζώντες θα είναι ελάχιστοι και θα ζηλεύουν την τύχη των πρώτων.

Μόνον οι λαοί μπορούν να ανακόψουν τον κατήφορο προ της καταστροφής. Ο πόλεμος δεν είναι μακριά, είναι έξω από την πόρτα μας.