Τουρισμός

Σε ρυθμούς 2019 οι κρατήσεις για τα ταξίδια του Πάσχα

Βασικός προορισμός για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι περιοχές με παραδοσιακά έθιμα της εποχής. Ακολουθούν χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Μόλις δυο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και οι προετοιμασίες για τις διακοπές είναι πυρετώδεις. Ο κόσμος στερήθηκε τα ταξίδια τα δύο χρόνια της πανδημίας και τώρα με κάθε ευκαιρία που του δίνεται επιδιώκει να ταξιδέψει. Όπως άλλωστε μας ενημερώνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι κρατήσεις κινούνται σε ρυθμούς 2019, καθώς πλέον αφήσαμε πίσω μας τα δύο δύσκολα χρόνια του 2020 και του 2021. Το 2022 κινήθηκε επίσης σε αρκετά καλά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών και της κατάστασης που επικρατεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως όλοι ελπίζουν ότι το 2023 θα κινηθεί ακόμη καλύτερα και θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά τους προορισμούς; Πάσχα των Ελλήνων λέει ο λαός και οι Κύπριοι αναμένεται να τιμήσουν και φέτος την παράδοση, αφού ο νούμερο ένα προορισμός είναι και αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι κάποιοι θα μείνουν εντός και, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για το Πάσχα κυρίως στα ορεινά θέρετρα. Άλλωστε αυτή είναι και η περίοδος που σιγά-σιγά αρχίζουν να επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία μας για να δεχτούν τους ταξιδιώτες της νέας τουριστικής σεζόν.

Προορισμοί με παραδοσιακά έθιμα

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη «Σημερινή», ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών πρακτόρων Άκης Κελεπέσιης ανέφερε ενδεικτικά ότι οι κρατήσεις για τις διακοπές του Πάσχα κινούνται στους ρυθμούς του 2019, αφού ο κόσμος θέλει και πάλι να μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα. Δημοφιλέστερος προορισμός αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η Ελλάδα. Οι ταξιδιώτες θέλουν να ζήσουν τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα των Ελλήνων γι’ αυτό και οι κρατήσεις δεν εστιάζονται μόνο στους συνήθεις προορισμούς, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά επιλέγονται και προορισμοί που διατηρούν κάποια ιδιαίτερα έθιμα την περίοδο του Πάσχα. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χίος, προορισμοί ιδιαίτερα δημοφιλείς την συγκεκριμένη περίοδο.

Ελαφρώς αυξημένες οι τιμές σε σχέση με πέρσι, της τάξης του 3-4%, εξαιτίας των τιμών που ζητούν οι αεροπορικές και τα ξενοδοχεία

Κεντρική Ευρώπη

Πέραν της Ελλάδας, οι Κύπριοι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης. Ξεχωρίζουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία, ενώ ακολουθούν κι άλλοι προορισμοί της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Αγγλία. Την ίδια ώρα φαίνεται να έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για κρουαζιέρες, οι οποίες αρχίζουν εντός Απριλίου. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν τόσο δρομολόγια που ξεκινούν από τη Λεμεσό, όσο και από άλλες χώρες. Όπως ανέφερε ο κ. Κελεπέσιης, είναι γνωστό ότι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η MSC και η Royal Caribbean, πραγματοποιούν δρομολόγια από τη Λεμεσό και αρκετοί συμπατριώτες μας τις επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Μικρή αύξηση

Ο κ. Κελεπέσιης ερωτήθηκε και για τις τιμές των πακέτων που πωλούνται αυτήν την περίοδο. Αν και δεν μας έδωσε συγκεκριμένες τιμές, μας είπε ότι αυτές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2022 με μια ελαφριά αύξηση της τάξης του 3-4%. Η αύξηση, σημείωσε, οφείλεται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες είναι αυξημένες λόγω της μεγάλης πληρότητάς τους, καθώς επίσης και στα ξενοδοχεία, που επίσης χρεώνουν αυξημένες τιμές. Ωστόσο, όπως είπε, η διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι πολύ μικρή.

Κάποιοι θα μείνουν εντός

Πάντως, όπως φαίνεται αυτό το Πάσχα δεν θα ταξιδέψουν όλοι εκτός Κύπρου, καθώς ορισμένοι επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους εντός συνόρων. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σημείωσε ότι αν και είναι μικρός ακόμη ο αριθμός, υπάρχουν ορισμένες κρατήσεις στα κυπριακά ξενοδοχεία για τις ημέρες του Πάσχα. Κυρίως, όπως είπε, αυτές αφορούν τα ορεινά θέρετρα, ωστόσο υπάρχουν και μερικές στις παράλιες περιοχές. Οι ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγουν σταδιακά αυτήν την περίοδο για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες της νέας τουριστικής σεζόν, ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, και στο πλαίσιο αυτό θα δεχτούν και τους συμπατριώτες μας για τις γιορτές του Πάσχα. Άλλωστε, σημείωσε, προηγείται το Πάσχα των Καθολικών και αναμένουμε αριθμό επισκέψεων από το εξωτερικό για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αισιοδοξία για το 2023

Όσον αφορά γενικότερα τη νέα τουριστική σεζόν, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά και θα έχουμε σημαντικό αριθμό επισκεπτών, ωστόσο, όπως επισήμανε, κρατούμε μικρό καλάθι καθώς δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για την Κύπρο όσον αφορά τον τουρισμό, αφού οι αφίξεις κυμάνθηκαν στο 80% του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, ενώ τα έσοδα ήταν στο 90% του 2019. Πλέον, μετά και την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην προσέλκυση τουριστών από χώρες της Ευρώπης, όπου και είχαμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα την περσινή χρονιά.