Εργασία

Εβδομάδα αποφάσεων για την ΑΤΑ - Στενεύουν τα περιθώρια

Κατέθεσε τη μεσολαβητική πρόταση για την ΑΤΑ ο Υπουργός Εργασίας, με τους κοινωνικούς εταίρους να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, χωρίς, όμως, να προδιαγράφουν και τις τελικές τους αποφάσεις

Η συμβιβαστική πρόταση προνοεί την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών -μέχρι τέλους του 2025-, αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα 2/3, δηλαδή στο 66,7% του πληθωρισμού αντί στο 50% που ισχύει σήμερα και στο 0% που ίσχυε προηγουμένως. Η καταβολή των αυξήσεων στου εργαζομένους θα είναι άμεση από την 1η Ιουνίου, με βάση τον πληθωρισμό του 2022. Στόχος του Υπουργού Εργασίας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι η ανάπτυξη ενός δομημένου κοινωνικού διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025 με μονιμότητα. Παράλληλα, ο Γιάννης Παναγιώτου προσβλέπει και σε επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Σημείωσε πως «πέρα από την πρόταση και ως θέμα γενικότερης πολιτικής την οποία υιοθετεί η Κύπρος, στο πλαίσιο των υποδείξεων της ΕΕ για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και καταβολής της ΑΤΑ σε μεγαλύτερο εύρος εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει να εξεύρει τρόπους για παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες και συγκεκριμένα σε εκείνους των οποίων οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, το εργασιακό τους καθεστώς διέπεται από συλλογικές συμβάσεις και απολαύουν της ΑΤΑ».

«Έντιμη πρόταση»

Ο Υπουργός Εργασίας πιστεύει ότι η πρόταση που κατέθεσε μετά από συνεχείς και πολύωρες διαπραγματεύσεις τόσο με τους εργοδότες όσο και με τις συντεχνίες είναι ισορροπημένη και έντιμη. Ο Γιάννης Παναγιώτου σημείωσε πως η πρόταση ετοιμάστηκε βάσει των όσων άκουσε κι από τις δύο πλευρές και βεβαίως των δεδομένων των δημόσιων οικονομικών και των ζητημάτων ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αναμένει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα προσεγγίσουν την πρόταση της Κυβέρνησης με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως άλλωστε λειτουργούν διαχρονικά στη χώρα μας. Τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία και κοινωνία χρειάζονται ομαλότητα και σταθερότητα για να υπάρξει ανάπτυξη και συνοχή. Πρόσθεσε, δε, ότι «το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές και οι γεωπολιτικές συνθήκες προκαλούν έκρυθμες καταστάσεις. Χρειαζόμαστε την εργατική ειρήνη και πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ». Πηγές από το Υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως, εάν η πρόταση δεν γίνει αποδεχτή το συντομότερον, τοτε υπάρχει πιθανότητα η απόδοση της ΑΤΑ να γίνει βάσει του πληθωρισμού του πρώτου εξαμήνου του '23 και όχι του 2022, που ήταν πιο ψηλός. Κι αυτό διότι η νέα συμφωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον συμπληρωτικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή.

Μη αναμενόμενη πρόταση

Η συμβιβαστική πρόταση του Υπουργού εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μη λαμβάνει θετικά σχόλια και από τις δύο πλευρές. Παρά ταύτα, κανείς δεν προδιέγραψε τις τελικές αποφάσεις του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να πει κατά πόσον η πρόταση θα γίνει αποδεχτή ή όχι από τα αρμόδια όργανα του Επιμελητηρίου. Ανέφερε πως, «θα αξιολογηθεί από τα διάφορα Σώματα του ΚΕΒΕ και θα δούμε όλα τα δεδομένα. Η θέση του ΚΕΒΕ ήταν και είναι ότι θα έπρεπε να παραμείνει σε ισχύ η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ του 2017 με την καταβολή της στο 50% μία φορά τον χρόνο». Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου από την πλευρά του δήλωσε ότι «η πρόταση που υποβλήθηκε δεν ήταν αυτό το οποίο αναμέναμε. Δεν μπορώ να δηλώσω κατά πόσον θεωρούμε αρνητική ή θετική την πρόταση, το μόνο που θα πω είναι ότι θα θέσουμε την πρόταση του ΥΠΕΡΓ στα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας, για να την αξιολογήσουμε. Θα ψάξουμε και τα θετικά και τα αρνητικά της πρότασης».

Απογοήτευση

Στο ίδιο κλίμα και το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο φάνηκε από τις δηλώσεις της ηγεσίας πως δεν ικανοποιούνται οι παράμετροι που είχαν θέσει. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι «η πρώτη εκτίμηση από τη ΣΕΚ διαγράφει το γεγονός ότι δεν καλύπτονται όλοι οι προβληματισμοί που έχουν τεθεί και δεν προκύπτουν απαντήσεις σε σχέση με τη συνολική αποκατάσταση της ΑΤΑ. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται», πρόσθεσε, «η διασύνδεση της αποκατάστασης της ΑΤΑ με τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργείται μία προοπτική, η οποία είναι συμβιβαστική, δυστυχώς ο βηματισμός δεν είναι αυτός που αναμενόταν να γίνει, ώστε να είναι σαφής η προδιαγραφή της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ». Από την πλευρά της, η Γ.Γ. της ΠΕΟ δήλωσε πως, «όσα έχω ακούσει απέχουν από τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει και από τις παραμέτρους που η ενδιάμεση συμφωνία είχε προδιαγράψει. Οι στόχοι του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν προδιαγραφεί και σε πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις και στο ψήφισμα που ενέκρινε η μεγάλη πανεργατική κινητοποίηση, η οποία έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, σταδιακή επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ». Ο Γ.Γ. της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, υποστήριξε πως η πρόταση του Υπουργού απέχει από βασικές αρχές που ο ίδιος έχει προδιαγράψει στο συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με την ΑΤΑ. Θετικά και αρνητικά στην πρόταση βρήκε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, ωστόσο θα την αξιολογήσει με τα συλλογικά όργανα και κατ’ επέκτασιν και με τις υπόλοιπες οργανώσεις του κρατικού τομέα.

Κρίσιμη εβδομάδα

Οι κοινωνικοί εταίροι, μετά την αξιολόγηση της υπουργικής πρότασης από τα αρμόδιά τους όργανα, θα συναντηθούν εκ νέου με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή. Ευχή του, όπως είπε, είναι να υπάρχει θετική ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές. Ήδη οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ έχουν απευθυνθεί από την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, στα μέλη τους και τα ενημέρωσαν για την πρόταση του Υπουργού. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έχουν κοινή συνάντηση, στην οποία θα είναι και η ΠΑΣΥΔΥ, ώστε να μελετήσουν τα επόμενά τους βήματα και να προγραμματίσουν την παν-συνδικαλιστική συνάντηση. Οι εργοδότες, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, θα ενημερώσουν τα μέλη τους την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται και μια κοινή συνάντηση μεταξύ τους πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής.