Περιβάλλον

Επιχειρήσεις ΟΕΒ: «Ναι» στην κομποστοποίηση

Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που δίνουν τις ποσότητες βρώσιμων τροφίμων σε κοινωφελείς σκοπούς (το 2020 ήταν 12%, ενώ το 2022 αυξήθηκαν σε 38%)

Με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) βάζει για άλλη μια φορά το δικό της λιθαράκι στην εκστρατεία υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «LIFE-foodprint», που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά στην προσφορά και καλύτερη διαχείριση των οικονομικών μας.

Ανάμεσα στις δράσεις που πραγματοποιεί η ΟΕΒ είναι και έρευνες οι οποίες καταγράφουν τις συμπεριφορές και τα μέτρα που εφαρμόζουν διάφορες επιχειρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της 3ης φάσης της έρευνας για την καταγραφή των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων σε επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων.
Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-FOODprint, με τίτλο: «Awareness-raising campaign to prevent and manage food waste among consumers, the food and hospitality industries» και συγχρηματοδοτείται από την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τρίτη συνεχόμενη έρευνα

Η ΟΕΒ διενήργησε, για τρίτη συνεχή φορά, έρευνα με στόχο την καταγραφή́ των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων στην Κύπρο.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας FOODPrint, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Οι επιχειρήσεις άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων και της κομποστοποίησης. Επιπρόσθετα, φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι τοποθετείται σε έναν κάδο κομποστοποίησης, όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τον ορισμό της κομποστοποίησης γιατί παρουσιάστηκε μικρή μείωση στις σωστές απαντήσεις που δόθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα (2021 - 87%, 2022 - 75%). Όσον αφορά τους ορισμούς ημερομηνίας λήξεως και ανάλωσης κατά προτίμηση οι πλείστες συμμετέχουσες επιχειρήσεις απάντησαν σωστά και με υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές (ημερομηνίας λήξεως απάντησαν σωστά 100% και ανάλωσης κατά προτίμηση απάντησαν σωστά 75%).
  • Σε ερώτηση που αφορά τις ποσότητες των πρώτων υλών που δεν καταναλώνονται από τον πελάτη με αποτέλεσμα να πετάγονται, φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2020. Οι επιχειρήσεις το πέτυχαν αυτό μέσα από την αναδιαμόρφωση του μενού τους με βάση τις προτιμήσεις των πελατών τους. Αρκετά ξενοδοχεία δεν προσφέρουν πλέον/ προσφέρουν μειωμένο buffet, αλλά το live cooking ή την υπηρεσία a la carte, όπου μέσα από τις συγκεκριμένες αλλαγές υπήρξε τεράστια εξοικονόμηση πρώτων υλών και μείωση των αποβλήτων τροφίμων.
  • Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που δίνουν τις ποσότητες βρώσιμων τροφίμων σε κοινωφελείς σκοπούς (το 2020 ήταν 12%, ενώ το 2022 αυξήθηκαν σε 38%). Επιπρόσθετα περισσότερες επιχειρήσεις παρέδωσαν τρόφιμα για τη σίτιση ζώων (το 2020 ήταν 17%, ενώ το 2022 αυξήθηκαν στο 50%).
  • Επιπλέον, μέσα από την τρίτη έρευνα φάνηκε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν σε πακέτο το φαγητό που απομένει στον ίδιο τον πελάτη είτε προτείνοντάς το η επιχείρηση ή ζητώντας το ο ίδιος ο πελάτης.

Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι μέσα από τις ακόλουθες ενέργειες θα καταφέρουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη σπατάλη τροφίμων τους:

  • Αλλαγή κουλτούρας του καταναλωτή, όπως να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει και να παίρνει μαζί του το φαγητό που του μένει από το εστιατόριο. Αρκετές επιχειρήσεις πρόσθεσαν μηνύματα ευαισθητοποίησης στο εστιατόριό τους, όπως για παράδειγμα τα ακόλουθα: Help us reduce Food Waste. Serve only what you need. Still hungry? Visit again!
  • Εύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο. Για παράδειγμα την παρασκευή γλυκών από τις φλούδες των φρούτων, ή τη δημιουργία ζωμού από τα κόκκαλα των ζώων.
  • Σωστή φύλαξη των τροφίμων μέσα από τη ρύθμιση των θερμοκρασιών, υγρασίας και των κατάλληλων δοχείων φύλαξης.
  • Επιπρόσθετα, όλες οι επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον για την πλατφόρμα παραχώρησης δωρεάν φαγητού για κοινωφελείς σκοπούς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Life FoodPrint.

FOOD PRINT WEB BANNER 728X90-Simerini.jpg