Οι γραπτές εξετάσεις τετραμήνων και η μαθητιώσα νεολαία!

Στην ιστορία της προσφοράς μάθησης στους νέους του τόπου μας, ως υποχρέωση και δικαίωμα που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις, υπήρξαν σφάλματα και προχειρότητες αδικαιολόγητα που επέβησαν άκρως βλαπτικά για τους ίδιους τους νέους. Κάθε κράτος, που ελπίζει να έχει μέλλον στην παγκόσμια ιστορία, όφειλε σεβασμό στα δικαιώματα της νεολαίας, που είναι το πολυτιμότερο στοιχείο, σε μια κοινωνία κάθε χώρας. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, άλλοτε με αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας και άλλοτε με τη σύμπραξη και της Βουλής, υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν εκπληρώθηκε αυτό το συνταγματικό καθήκον.

Να θυμίσω τη διάκριση που για χρόνια υπήρχε σε βάρος των μαθητριών, υποψηφίων για εισαγωγή στην Παιδαγωγική Ακαδημία, γιατί η εισαγωγή φοιτητών καθοριζόταν σε ίση αναλογία αντίστοιχα για τα δύο φύλα, που τελικά ως άνιση μεταχείριση επιλύθηκε με απόφαση εξαιρετικής σημασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το ίδιο επίσης συνέβη με ρυθμίσεις που έγιναν με Κανονισμούς χωρίς να υπάρχει περί τούτου νομοθετική απαραίτητη εξουσιοδότηση!

Να υπενθυμίσω το καθήκον τήρησης των εκπαιδευτικών περιφερειών που ουσιαστικά εφαρμοζόταν μόνο για όσους, επιτήδειους, επέλεγαν ετσιθελικά και αυθαίρετα φοίτηση σε άλλο σχολείο της δικής τους προτίμησης, αντίθετα προς την καθοριζόμενη τάξη πραγμάτων; Ή ακόμη την άνιση επίσης μεταχείριση που έτυχαν με τις τότε κανονιστικές προβλέψεις για εισαγωγικές σε βάρος των αποφοίτων ιδιωτικών, αναγνωρισμένων, σχολείων μέσης εκπαίδευσης, η οποία επίσης επιλύθηκε με δικαστική απόφαση.

Για τη φετινή σχολική χρονικά εφαρμόστηκε η νέα πρόνοια για εξετάσεις τετραμήνων όπως ορίστηκε με σχετική κανονιστική πρόβλεψη. Οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου, με τις διαρροές που υπήρξαν και με όλες τις άλλες ατέλειες και αντιφάσεις που προέκυψαν και έγιναν παραδεκτές στη διοργάνωση και εφαρμογή τους, οδήγησαν τους οργανωμένους γονείς, εκπαιδευτικούς, κόμματα και την ίδια την κοινωνία στο να διακηρύξουν (ακόμη και ως προεκλογικές εξαγγελίες), την αποτυχία του συστήματος, οπότε και ο προβληματισμός, υπό χρονική πίεση, περί την πρόκληση βλάβης, ειδικά για τους αποφοιτούντες της σχολικής χρονιάς 2022-2023!

Ενώ όμως υπήρχαν όλες αυτές οι διαπιστώσεις αποτυχίας της εξεταστικής διαδικασίας, αποφασίστηκε ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι συνέπειες, άκρως βλαπτικές για ορισμένους, και απλώς να τροποποιηθεί η διαδικασία (περιεχόμενο ύλης και αξιολόγησης) για το δεύτερο τετράμηνο προς ελαχιστοποίηση της βλάβης. Τούτη η λύση (διατήρηση μιας διαδικασίας εξετάσεων με διαρροή και άλλα σφάλματα) γιατί δήθεν θα ήταν πραγματικά ανεπίτρεπτη άλλη λύση, αποτελεί απλή επιβεβαίωση και ανοχή έναντι της παρανομίας. Μια ακόμα μπαλωματική διευθέτηση σε βάρος της πραγματικής, και ανόθευτης από διαρροές, εξέτασης, που έπρεπε και πρέπει να αποβλέπει αξιοκρατικά, σε κρίση κατά την προσωπική απόδοση εκάστου μαθητή. Το παράνομο ή εσφαλμένα εφαρμοσθέν διακηρύσσεται άκυρο και ανακαλείται εξαρχής.

Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ενός Κράτους Δικαίου είναι η έγκαιρη αναγνώριση των σφαλμάτων του και η εξαφάνισή τους, προς σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των πολιτών, χωρίς να αναμένει την μετά από χρόνια δικαστική τομή δικαίου.