Αναλύσεις

Ακόμη ένα καλοκαίρι με τα ντεσιμπέλ στο τέρμα

Μπορεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού να βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ωστόσο δεν αναμένεται η ψήφισή του σε νόμο πριν από το καλοκαίρι

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της ηχορύπανσης, ένα ζήτημα διαχρονικό, που όμως διογκώνεται χρόνο με το χρόνο και, κυρίως, την καλοκαιρινή περίοδο.

Όσο θερμαίνει ο καιρός, τόσο ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ στους χώρους εστίασης, με τα ηχεία να «τρελαίνουν» τουρίστες, ξενοδόχους και μόνιμους κατοίκους που έτυχε να γειτνιάζουν με υποστατικά τα οποία εκπέμπουν ήχο στους εξωτερικούς τους χώρους. Καφετερίες και εστιατόρια μετατρέπονται τα βράδια σε υπαίθρια μπαρ και, μέσω της εκκωφαντικής μουσικής, προκαλούν μιαν ανυπόφορη ατμόσφαιρα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πόλη της Πάφου και στον Πρωταρά. Ενδεικτικές του προβλήματος είναι οι καταγγελίες που καταγράφηκαν στην επαρχία Πάφου. Για το τρέχον έτος προέκυψαν συνολικά 77 καταγγελίες που αφορούν τη μετάδοση της μουσικής χωρίς τις σχετικές άδειες, ενώ ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά η τουριστική περίοδος.

Η ανεφάρμοστη νομοθεσία ανεβάζει ελεύθερα τα ντεσιμπέλ

Τα προβλήματα και τα κενά εντοπίζονται στην υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε το 2016. Ο περί Κέντρων Αναψυχής Νόμος κρίθηκε το 2019 ότι είναι ανεφάρμοστος καθώς δεν υπήρξε φορέας ελέγχου, μελέτες για κάθε κέντρο αναψυχής, δεν τοποθετήθηκαν οι μετρητές ήχου, ενώ πάσχει και το θέμα επιβολής του νόμου.

Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού ανέλαβαν το έργο συγγραφής ενός νέου εκσυγχρονιστικού νόμου που θα λύσει το πρόβλημα της ηχορύπανσης. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο, με την Επιτροπή Εσωτερικών να βρίσκεται στο περίμενε.

Αρμόδιοι του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφεραν στη «Σ» ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκομένους και με τους Συνδέσμους Αναψυχής για τον Περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το επόμενο διάστημα θα σταλεί το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή για έγκριση. Μερικές από τις αλλαγές που προτείνει το Υφυπουργείο αφορούν την κατηγοριοποίηση των κέντρων και των ωραρίων λειτουργίας.

Η «Σ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε πρόσφατα επιστολή στο Υφυπουργείο Τουρισμού, και εισηγείται όπως, σε περίπτωση που κρίνει ότι η προώθηση του εκσυγχρονιστικού νομοσχεδίου θα καθυστερήσει, τότε να προχωρήσει με την τροποποίηση μόνο του σχετικού άρθρου 19 της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τα ωράρια λειτουργίας των δύο κατηγοριών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η μείωση των ωραρίων λειτουργίας των κέντρων, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα οχληρίας εντός των οικιστικών και ευαίσθητων περιοχών.

Ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε τις προηγούμενες μέρες επιστολή για επανακατάθεση κανονισμών για τέλη αδειών, επιθεωρητών ηχορύπανσης και αύξηση διοικητικών προστίμων πιο αποτρεπτικών για παραβίαση του νόμου και εφαρμογή της νομοθεσίας με πρόθεση να εξεταστούν και ψηφιστούν οι κανονισμοί από τη Βουλή για τον καλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση των θεμάτων της εκπομπής ήχου και για ίσους ορούς ανταγωνισμού στο παζάρι μεταξύ των κέντρων αναψυχής.

«Δυσφήμηση της Κύπρου στο εξωτερικό»

Έντονη θέση για το πρόβλημα που προκαλεί η ηχορύπανση έχει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε ότι το πρόβλημα της ηχορύπανσης απασχολεί διαχρονικά τον ΣΤΕΚ και την Τουριστική Βιομηχανία της χώρας γενικότερα. «Δυστυχώς, παρόλο που αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ενέργειες πραγματικής αντιμετώπισης του προβλήματος», είπε.

Πρόσθεσε ότι, όπως έχει εξελιχθεί το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι προβάλλεται, αφού εκτός από τα κέντρα αναψυχής, ηχορύπανση προκαλείται επίσης από μηχανοκίνητα, πλοιάρια που προσφέρουν εκδρομές σε τουρίστες, αλλά και διάφορα είδη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικά. «Αν και ο σχετικός νόμος Ν50(1) 2016 είχε ψηφισθεί από τη Βουλή στις 7 Απριλίου 2016, εντούτοις το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αλλά έχει οξυνθεί, με σημαντικές συνέπειες στην Τουριστική Βιομηχανία. Από το ζήτημα ταλαιπωρούνται επίσης και οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται, Κύπριοι ή μη».

Η κ. Ψηλογένη κάλεσε γι’ ακόμα μια φορά τις εμπλεκόμενες Αρχές να εγκύψουν στο πρόβλημα και ν’ αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για να επιλυθεί οριστικά ένα, κατά τ’ άλλα, απλό ζήτημα, το οποίο δυσφημεί την Κύπρο στο εξωτερικό εδώ και χρόνια».

«Δεν θα γίνει ποτέ, μα ποτέ, αποδεκτή η συρρίκνωση των ωραρίων»

Η «Σ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνο Λεβέντη, και ζήτησε τις θέσεις του σχετικά με το ζήτημα της αλλαγή ωραρίων στη λειτουργία των κέντρων αναψυχής.

Αρχικά ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι σε εφαρμογή ένας νόμος, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε σωστά, επειδή δεν ήταν έτοιμοι οι δήμοι. «Σήμερα οι δήμοι είναι έτοιμο, έχουν προμηθευτεί με τα ανάλογα μηχανήματα, τα οποία ελέγχουν τον ήχο που διαχέεται στον εξωτερικό χώρο. Αυτός ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του κέντρου αναψυχής να εκπέμπει ήχο εξωτερικά με περιορισμό στην ένταση, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν επιτρεπτό».

Εξήγησε ότι όταν εκδίδεται η άδεια ενός χώρου εστίασης γράφει πάνω το επιτρεπόμενο όριο εκπομπής ήχου ανάλογα με την τοποθεσία. «Για παράδειγμα, χώροι που γειτνιάζουν με κατοικημένη περιοχή εκπέμπουν χαμηλότερης τάσης ήχο».

Συμπλήρωσε ότι αυτός ο νόμος έτυχε εκμετάλλευσης σε μια προσπάθεια να πληγούν τα κέντρα αναψυχής στο σύνολό τους. «Οι δήμοι αρνούνται να εκδώσουν άδειες. Αυτό σημαίνει ότι το υποστατικό εκπέμπει ήχο ανεξέλεγκτα, αφού δεν αναγράφει πουθενά το όριο που έχει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρούσματα ηχορύπανσης».

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα κέντρα αναψυχής, αλλά η άρνηση των δήμων να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες. «Αυτό το πρόβλημα δεν είναι σε όλη την Κύπρο. Αυτό που επιχειρείται τώρα είναι η συρρίκνωση των ωραρίων, κάτι το οποίο εμείς ξεκάθαρα στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει ποτέ, μα ποτέ, αποδεκτό. Με αφορμή την ηχορύπανση που προκαλείται από κάποιους χώρους, να θυματοποιηθεί ολόκληρη η Κύπρος και να συρρικνωθεί το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού λέει για λειτουργία των εστιατορίων και των ταβερνών μέχρι τη 1:00 και ταυτόχρονα να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των μουσικοχορευτικών κέντρων μέχρι τις 5:30 το πρωί. «Προσπαθούν να μας πάρουν μπροστά, αλλά μας παίρνουν αιώνες πίσω», είπε. Σημείωσε ότι παρεμβαίνουν σε μια κουλτούρα πολλών χρόνων που έχει η Κύπρος. «Ενώ μας ζηλεύουν οι ξένοι, εμείς θέλουμε να το στερήσουμε από τον κόσμο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχουν ως Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής. «Πρέπει να δείξουν όλοι καλή θέληση και ιδιαίτερα οι δήμοι. Να εξετάζουν με καλή θέληση τις αιτήσεις των επιχειρηματιών, να τους παραχωρούν τις απαραίτητες άδειες, να τους καθορίζουν το επιτρεπόμενο όριο που μπορούν να εκπέμπουν στον εξωτερικό τους χώρο και να μπορούν οι χώροι να λειτουργούν απρόσκοπτα και εκείνοι που παραβιάζουν το όριο να τιμωρούνται. Όμως δεν μπορούν να τιμωρούν όλη τη χώρα».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να αλλοιώνεται η φιλοσοφία του μέτρου, που είναι η πάταξη του φαινομένου της ηχορύπανσης και το δικαίωμα των κέντρων αναψυχής να εκπέμπουν ήχο μέχρι το επιτρεπόμενο όριο. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα εκπομπής ήχου με τα ωράρια λειτουργίας», τόνισε.