Αναλύσεις

Moody’s: Η Κύπρος στα «ανερχόμενα αστέρια» για αναβάθμιση στην επενδ. κατηγορία

H Κύπρος βρίσκεται «δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» για την άνοδο της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επικαλούμενος τη σημαντική βελτίωση του δείκτη δημοσίου χρέος ως προς το ΑΕΠ.

H Κύπρος βρίσκεται «δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» για την άνοδο της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επικαλούμενος τη σημαντική βελτίωση του δείκτη δημοσίου χρέος ως προς το ΑΕΠ.

Οι επισημάνσεις του οίκου περιλαμβάνονται σε έκθεσή του για τους «έκπτωτους αγγέλους», όπως χαρακτηρίζει τα κράτη που είδαν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να υποχωρεί στην κατηγορία «σκουπίδια» και την επιστροφή τους στην επενδυτική κατηγορία.

Όπως αναφέρει o οίκος στο χθεσινό του δελτίο με τίτλο Πιστωτικές Προοπτικές (Credit Outlook), υπάρχουν «δύο δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» στην ζώνη αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία, η Κύπρος και η Παραγουάη. Τα «δυνητικά ανερχόμενα αστέρια» είναι τα κράτη για τα οποία ο οίκος διαθέτει πιστοληπτική αξιολόγηση Ba1 με θετική προοπτική.

«Η Κύπρος με τη σημαντική μείωση στο δείκτη δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ και η Παραγουάη με την στέρεη ανάπτυξη και τη συνετή της δημοσιονομική πολιτική είναι οι προηγούμενοι έκπτωτοι άγγελοι που έχουν βελτιωμένα πιστοληπτικά μεγέθη», αναφέρει ο Moody’s στο χθεσινό του δελτίο.

Ο Μοody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο Ba1, στις 23 Ιουλίου του 2021, αξιολόγηση την οποία επιβεβαίωσε στις 19 Αυγούστου το 2022, αναθέτοντας θετική προοπτική από σταθερή. Ωστόσο, ο οίκος επέλεξε να μην εκδώσει πράξη αξιολόγησης στις 31 Μαρτίου του 2023, ημερομηνία που, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού (CRA3), είχε εξαγγείλει ως ημερομηνία δυνητικής αξιολόγησης. Επόμενη ημερομηνία για δυνητική έκδοση αξιολόγησης έχει οριστεί η 29η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την πορεία των κρατών που είδαν το αξιόχρεό τους να επιστρέφει στην επενδυτική κατηγορία, ο οίκος σημειώνει ότι η επιστροφή αυτή περιλαμβάνει βελτιωμένες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές.

«Τα κράτη που επέστρεψαν στην επενδυτική κατηγορία επέδειξαν σημαντικό μετασχηματισμό, περιλαμβανομένων θεσμικών βελτιώσεων, ενισχυμένων δημόσιων οικονομικών και προοπτικών για υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνει επίσης ότι δώδεκα από τα κράτη που επέστρεψαν στην επενδυτική κατηγορία χρειάστηκαν χρονική περίοδο που κυμαίνεται από λιγότερη από 3 μέχρι και περίπου 14 χρόνια για να το πετύχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η αξιολόγηση της Κύπρου βρίσκεται στην μη επενδυτική κατηγορία εδώ και 11 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2012, ενώ ο Moody’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση του κυπριακού αξιόχρεου μέχρι και το Caa3 (θεωρείται εξαιρετικά κερδοσκοπική κατηγορία), στις αρχές του 2013, μερικούς μήνες πριν συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας με το πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη αναβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο στην επενδυτική κατηγορία εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο ΒΒΒ- τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Fitch τον Οκτώβριο του 2018 και ο οίκος DBRS Morning Star τον Νοέμβριο του 2018. Η τρέχουσα αξιολόγηση των τριών οίκων βρίσκεται μια βαθμίδα πάνω από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ