Κόστος Ζωής

Ο Δούρειος Ίππος του ρεύματος και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας

Τι συμβουλεύει μέσω της «μεθόδου Αβραάμ» ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Αβραάμ Γεωργίου και ποιο είναι σήμερα το ύψος της κιλοβατώρας

Οι τιμές του ρεύματος παραμένουν στα ύψη και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η χορηγία του κράτους μέχρι και το τέλος Ιουνίου, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη όπως όλοι οι καταναλωτές αποκτήσουν την αναγκαία κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των ιδίων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας.

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ Αβραάμ Γεωργίου συνέταξε τη «μέθοδο Αβραάμ», η οποία αποτελείται από απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας ενός νοικοκυριού. Αν και απλή, η μέθοδος έχει ήδη ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει τύχει της αποδοχής μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς της.

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας, εκτός του ότι πρέπει να καταστεί μέρος της κουλτούρας μας, πρέπει να αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, καθώς δεν είναι κάτι που θα κάνω μια φορά και θα τελειώσει. Πρέπει συνεχώς να καταβάλλουμε προσπάθειες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε. Μάλιστα, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών, ο κ. Γεωργίου έχει συνεργαστεί με επαγγελματίες, ώστε να ανεβεί ένα θεατρικό έργο αλλά και να γραφτεί ένα παραμύθι με μηνύματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας με τη «μέθοδο Αβραάμ».

Η «μέθοδος Αβραάμ»

Κληθείς να μας παρουσιάσει τη «μέθοδο Αβραάμ», ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε τρία σημεία, τα οποία, όπως είπε, εάν υιοθετήσουν οι καταναλωτές, μπορούν να επιτύχουν εξοικονόμηση ρεύματος που φτάνει μέχρι και στο 50%-55%. Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, δεν πρόκειται για οτιδήποτε δύσκολο, αλλά για απλές ενέργειες, τις οποίες όλοι μπορούν να κάνουν και θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε αυτά τα τρία σημεία. Πρώτο, το λεγόμενο περιττό φορτίο, που αφορά όλες τις συσκευές οι οποίες είναι σε αναμονή. Ένα μέσο νοικοκυριό έχει 24 τέτοιες συσκευές, είπε, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 40-50 ευρώ τη διμηνία. Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου παρομοίασε αυτό το σημείο με ένα φάντασμα. Το δεύτερο σημείο, το οποίο παρομοίασε με το τσιμπούρι, είναι το λεγόμενο αχρείαστο φορτίο. Είναι, όπως είπε, όταν βαριέμαι να κλείσω τον διακόπτη και να βγάλω την πρίζα. Αυτό στοιχίζει άλλα 20-30 ευρώ τον μήνα. Τέλος, αναφέρθηκε στον λεγόμενο Δούρειο Ίππο, που αφορά στις συσκευές οι οποίες χρειάζονται τακτική συντήρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλιματιστικό, το οποίο με τακτική και σχολαστική συντήρηση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η απόδοσή του και συναφώς να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Από τα δύο πρώτα, δηλαδή το φάντασμα και το τσιμπούρι, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 25%-35%, ενώ με την προσθήκη του δούρειου ίππου η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει το 50%-55%, σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Τι δράσεις μπορώ να αναλάβω, ώστε να εφαρμόσω αυτά τα τρία σημεία; (1) Εξουδετερώνω την ενέργεια “φάντασμα”, απλώς κλείνοντας όλες τις πρίζες που δεν χρησιμοποιούνται αλλά και όλες αυτές στις οποίες υπάρχουν συνδεδεμένες συσκευές σε αναμονή. (2) Εξουδετερώνω την ενέργεια “Τσιμπούρι - Τσιβίτζι”, κλείνοντας όλες τις πρίζες που δεν χρησιμοποιούνται αλλά και όλες αυτές στις οποίες υπάρχουν συνδεδεμένες συσκευές σε αναμονή. (3) Βεβαιώνομαι ότι τα φορτία τύπου «Δούρειος Ίππος» λειτουργούν όταν πρέπει και όσο πρέπει (ψυγείο, καταψύκτης, πιεστικό και γενικά όλες οι συσκευές και μηχανήματα που λειτουργούν αυτόματα).

Σπαταλούμε διπλάσια ενέργεια

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Γεωργίου, σύμφωνα με εύρημα επιστημονικής έρευνας στο ΤΕΠΑΚ την περίοδο 1999-2004, “σπαταλούμε διπλάσια ενέργεια από αυτήν που πραγματικά χρειαζόμαστε”. Συγκεκριμένα, ετησίως χρησιμοποιούμε για τις ανάγκες μας 7200 KWh, ενώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μόνο 3500 kwh.

Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ έδωσε και ορισμένες άλλες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνονται στον δεκάλογο της μελέτης του. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: ● Ρυθμίζω τα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα. ● Το σπίτι γίνεται όπως ένα σώμα που αιμορραγεί, όταν έχει τρύπες και χαραμάδες. Τις κλείνουμε με έξυπνους απλούς τρόπους (φιδάκια, ταινίες και άλλα). ● Δεν βάζω ποτέ στο ψυγείο ή στον καταψύκτη φαγητά και ροφήματα που να είναι ζεστά και χωρίς να είναι σωστά συσκευασμένα.

● Θερμαίνω μικρά γεύματα με τον φούρνο μικροκυμάτων, όχι με τον φούρνο. ● Χρησιμοποιώ με φειδώ, όλες τις ενεργοβόρες συσκευές που έχουν θερμαντικό στοιχείο (βραστήρας νερού, τσαγιέρα, θερμοσίφωνο, σίδερο, σόμπες, κ.ά.). ● Αντικαθιστώ, αμέσως, τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού που χρησιμοποιώ συχνά για τον φωτισμό, με οικονομικούς συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ή led.

Ψηλά η κιλοβατώρα

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε στη «Σημερινή» ότι η τιμή της κιλοβατώρας στη διεθνή αγορά παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξ ου και οι σημερινές τιμές του ρεύματος. Το θετικό στοιχείο, σημείωσε, είναι η χορηγία του κράτους, η οποία συγκρατεί σε κάποιο βαθμό τη μεγάλη άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, η τιμή της κιλοβατώρας τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο, είναι πάνω κατά 2% περίπου, ενώ σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο είναι κάτω επίσης κατά 2%. Συγκεκριμένα, σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται στα 28 σεντ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Όπως είπε για μια ακόμη φορά η κ. Παπαδοπούλου, το 70% του τιμολογίου της ΑΗΚ διαμορφώνεται από την τιμή των καυσίμων και την τιμή των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ σημείωσε με τη σειρά της ότι πρέπει να αποκτήσουμε ενεργειακή συνείδηση, καθώς χρησιμοποιούμε αλόγιστα ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα στο τέλος να πληρώνουμε ρεύμα το οποίο δεν χρειαζόμασταν. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ένα μέσο νοικοκυριό με τετραμελή οικογένεια καταναλώνει 800 κιλοβατώρες τη διμηνία, δηλαδή περίπου 226 ευρώ. Ποσό το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί με απλές καθημερινές ενέργειες. Η ΑΗΚ, σημείωσε καταλήγοντας, σύντομα θα ξεκινήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για εξοικονόμηση ενέργειας.