Ο Ερντογάν και ο αιώνας της Τουρκίας

Ως εξόχως σημαντικές θεωρούνται οι εκλογές στην Τουρκία τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τη Δύση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Εξ ου και τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη χώρα αυτή.

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, 14 Μαΐου 2023, ανέδειξε τον νυν Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως τον νικητή, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τον αντίπαλό του να προηγείται, με μειωμένα ποσοστά, όμως, και χαμηλότερα του προβλεπομένου ποσοστού για την ανάδειξή του ως Προέδρου.

Δεν είναι πολλοί εκείνοι οι πολιτικοί αναλυτές που προέβλεψαν την επικράτηση του Τούρκου Προέδρου κατά τις εκλογές της πρώτης Κυριακής. Μεταξύ αυτών, προ πολλού χρόνου, ο οθωμανολόγος-νομικός Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, ανέφερε σε εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης, ΕΡΤ, πως θα τολμούσε να προβλέψει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ο νικητής των εκλογών και επεξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα έχανε τις εκλογές. Στον αντίποδα δημοσιεύματα στον Δυτικό Τύπο, βασιζόμενα προφανώς στις δημοσκοπήσεις που παρουσίαζαν τον υποψήφιο της Συμμαχίας των Έξι, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται του Ερντογάν, αλλά και αντικατοπτρίζοντας τον ευσεβή πόθο της Δύσης για αλλαγή φρουράς στην Άγκυρα, προέβλεπαν νίκη του ανθυποψηφίου του νυν Προέδρου. Ως συνήθως, οι σύμμαχοι της νεο-οθωμανικής αναθεωρητικής Τουρκίας απέτυχαν να αναγνώσουν σωστά την πολιτική πραγματικότητα και κουλτούρα των συντηρητικών ισλαμιστών και άκρως εθνικιστικών μαζών της Ανατολίας και άλλων περιοχών στην ενδοχώρα. Οι οποίοι διακρίνονται για έντονο αντιαμερικανισμό και οργή για τη Δύση. Η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας και οι καταστροφικοί σεισμοί δεν φαίνεται να επηρέασαν αρνητικά την εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τους ανθρώπους αυτούς ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης που αναβάθμισε τη χώρα τους και την κατέστησε ίση με τις μεγάλες δυνάμεις στη διεθνή σκηνή. Η πρόβλεψη τώρα είναι ότι ο Ερντογάν θα επικρατήσει και στις επαναληπτικές εκλογές της 28 Μαΐου, εκτός εάν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό ανατρεπτικό γεγονός. Έτσι, η Δύση θα έχει να διαχειριστεί το "αναγκαίο κακό", έναν Ερντογάν πολύ πιο ενισχυμένο και αυταρχικό, ο οποίος θα συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες χωρίς να βυθίζεται. Ο οποίος θα εγκαινιάσει τον "αιώνα της Τουρκίας" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γείτονες της Τουρκίας χώρες και την Κύπρο. Ούτως ή άλλως, όποιος και αν αναδειχθεί στην προεδρία της Τουρκίας, η χώρα αυτή ήταν, είναι και θα παραμείνει μια αναθεωρητική δύναμη, που θα χρησιμοποιεί τη δύναμή της για επιβολή των δικών της πολιτικών. Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Πάντειο, Κώστα Λάβδα, η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκηρύξει τον ευρασιατικό της προσανατολισμό.

Στο διαγραφόμενο ζοφερό περιβάλλον στην περιοχή μας και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαιωνίζεται, η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί το εθνικό της ζήτημα βασιζόμενη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος από το 2004, στη διάσπαση της στασιμότητας και στη διαπραγματευτική διαδικασία, φαίνεται να βρίσκει κατανόηση και θετική αντιμετώπιση.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, επιστρέφοντας από επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, σε δήλωσή του προέβλεψε ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία και την Ελλάδα. Δεν παρέλειψε, όμως, να επισείσει, όπως και παλαιότερα οι προκάτοχοί του, τη δαμόκλειο σπάθη της τελευταίας ευκαιρίας που δεν θα πρέπει να χαθεί, για επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, παραδέχεται ότι υπάρχει χάος μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών. Περί της ανάγκης να υπάρξει κινητικότητα εντός των επομένων δυο μηνών διαμηνύει και το Βερολίνο, το οποίο απορρίπτει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο που ευαγγελίζεται η Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ.

Ελπίζεται ότι οι σύμμαχοι της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ δεν θα προβούν σε παραχωρήσεις προς τον Τούρκο Πρόεδρο στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν την Τουρκία πλησιέστερα προς τη Δύση, οι οποίες θα αποβούν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.