Οι τουρκικές προεδρικές εκλογές

Ο πρώτος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών πέρασε, με τον κ. Ερντογάν να προηγείται περίπου τέσσερεις μονάδες του κ. Κιλιτσντάρογλου, παρ’ όλο που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαινόταν κάποια μικρή υπεροχή του τελευταίου. Η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, διαμαρτύρεται για νοθευμένες εκλογές.

Ας δούμε, όμως, τους δυο διεκδικητές και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ένας λιτός, απλός και ενάρετος άνθρωπος, τίθεται εναντίον του εκρηκτικού, εθνικιστή Ερντογάν για την επικράτηση (βλ. Kilian Cogan, “Kiliçdaroglu, l’homme frugal qui veutbattre Erdogan”, Le Matin, 30 avril, 2023).

Αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (CHP), ακολουθείται από άλλα πέντε κόμματα. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου (Κ) είναι κουρδικής καταγωγής και Αλεϋίτης. Ηγούμενος του κόμματος του Μουσταφά Κεμάλ κατόρθωσε και έκαμε τις θέσεις του λιγότερο εξτρεμιστικές. Υποστήριξε με επιτυχία την εκλογή των Δημάρχων Κωνσταντινουπόλεως και Άγκυρας, Imamoglu και Yavaş, που τώρα τον υποστηρίζουν στην εκστρατεία του. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα πάει μέχρι την τελική νίκη.

Ο κ. Ερντογάν, από την άλλη μεριά, συμπεριφέρεται σαν σίγουρος για τη νίκη. Δεν τον ανησυχεί η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, τα ανοικτά μέτωπα σε διάφορα μέρη της περιοχής, η αντιπαράθεση με «φίλους» και «εχθρούς».

Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι η τουρκική εξωτερική πολιτική κάτω από τους δύο αντιπάλους. Μήπως κάτω από τον κ. Κιλιτσντάρογλου η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα αλλάξει;

Όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το κυπριακό ζήτημα, δεν νομίζω να αλλάξει κατά πολύ κάτι. Ίσως το πάθος και η ρητορική να εκλείψουν, διερωτώμαι, όμως, αν η ουσία θα αλλάξει. Αναμένομεν.