Κόμματα

Κυπριακό και Βαρώσι συζήτησαν οι Πρόεδροι ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ

Για το Κυπριακό και ειδικότερα για το θέμα των Βαρωσίων συζήτησαν την Τετάρτη η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, οι οποίοι ανταλλάξαν απόψεις για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, αλλά και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για το Κυπριακό και ειδικότερα για το θέμα των Βαρωσίων συζήτησαν την Τετάρτη η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, οι οποίοι ανταλλάξαν απόψεις για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, αλλά και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι δύο κομματικοί ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα το συντομότερο δυνατόν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η Κύπρος «να μπει σε τροχιά επίλυσης του Κυπριακού».

Κατά τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΔΗΠΑ, συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν το εσωτερικό μέτωπο, όπως θέματα οικονομίας, κοινωνίας, ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική διάσταση και στην παιδεία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρογιάν είπε πως «ο ΔΗΣΥ επίσημα ως κόμμα είναι δημιουργική και σοβαρή αντιπολίτευση και εμείς είμαστε κόμμα συμπολίτευσης, ωστόσο, «αυτό δεν μας εμποδίζει από το να συζητούμε και να συνεννοούμαστε, να προσπαθούμε να βρίσκουμε όλες εκείνες τις συναινέσεις και συνθέσεις που είναι απαραίτητες, για να μπορέσει ο τόπος και η κοινωνία να κάνει βήματα προς τα μπροστά».

«Συμφωνήσαμε ότι και στη Βουλή, αλλά και με πρωτοβουλίες έξω από τη Βουλή, μέσα από το διάλογο θα βρίσκουμε εκείνες τις συνθέσεις, για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι ως πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία, αλλά και προς την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, αλλά και των ευκαιριών που παρέχονται στον τόπο μας για περαιτέρω ανάπτυξη».

Επίσης, είπε ότι με την κ. Δημητρίου συμφώνησαν να είναι σε επαφή και ότι θα γίνονται συναντήσεις ενίοτε σε όλα τα επίπεδα, αφού στόχος τους είναι «να αφήσουν πίσω τους τα μικροπαίγνια, πίσω τον όποιο λαϊκισμό ή τα όποια μικρά και να επικεντρωθούμε στα μεγάλα, που είναι αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία, οι πολίτες και ο τόπος».

Για το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε πως «η στασιμότητα, αλλά γενικότερα η έλλειψη δραστικών πρωτοβουλιών από μέρους του διεθνούς παράγοντα δεν είναι υποβοηθητικά για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα προκαλεί σωρεία και άλλων παρενεργειών».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Δημητρίου είπε με τη σειρά της ότι «δεν υπάρχει καμιά άλλη οδός, παρά να δημιουργηθεί η περιρρέουσα, ώστε να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω».

«Μόνο έτσι», πρόσθεσε, «θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και όποιες ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν αρνητικά ως προς την εξασφάλιση του μέλλοντος που αξίζει στην Κύπρο».

Για τα θέματα που αφορούν στο εσωτερικό μέτωπο, ανέφερε πως αν και η ΔΗΠΑ ανήκει στην κυβέρνηση και στην προκειμένη ο ΔΗΣΥ ανήκει στην αντιπολίτευση, εντούτοις είπε ότι είναι υπεύθυνες πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες «για το καλό του τόπου και των πολιτών» χρειάζεται να βρίσκουν τους τρόπους να συνεργάζονται.

«Αυτό ορίζει το δικό μας καθήκον, αυτό ορίζει η ίδια η Δημοκρατία. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία, θα βρούμε τους τρόπους να συγκεράσουμε απόψεις και να συνεργαστούμε για το καλό των πολιτών αλλά και της Κύπρου», κατέληξε η κ. Δημητρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ