Το πλοίο θα σαλπάρει την Τετάρτη...

Γραμμή Λεμεσός - Πειραιάς. Το πλοίο έφτασε στην Κύπρο τη Δευτέρα, θα τύχει μιας τελικής επιθεώρησης και αύριο Τετάρτη θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει τα δρομολόγια

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των δρομολογίων της δεύτερης σεζόν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας. Όπως πληροφορείται η "Σ", το πλοίο «Daleela» έφτασε στην Κύπρο Δευτέρα, 29 του μήνα, σήμερα θα γίνουν οι τελικές επιθεωρήσεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα, και αύριο 31/5/2023 ξεκινά για το πρώτο δρομολόγιο με προορισμό τον Πειραιά. Το ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι πέραν του αναμενομένου, αφού ήδη πλησιάζουμε τις κρατήσεις ολόκληρης της περσινής σεζόν χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα τα δρομολόγια.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη «Σημερινή» ο CEO της Scandro Holings, Μάριος Μιχαήλ, ανέφερε ότι αναμέναμε το πλοίο στην Κύπρο για τον τελικό έλεγχο, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στις 31 Μαΐου. Ο κ. Μιχαήλ έκανε λόγο για ίδιο πλοίο, αλλά διαφορετική εμπειρία. Όπως είπε, «θέλαμε να βελτιώσουμε και να εμπλουτίσουμε τους χώρους όπου θα περνά τον χρόνο του ο κόσμος μέσα στο πλοίο και έτσι προχωρήσαμε σε αναβαθμίσεις των κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι οι καφετερίες, το μπαρ, το καζίνο. Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να περάσει καλά και να διασκεδάσει όσο είναι πάνω στο πλοίο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι ανακαίνισης έτυχαν μέχρι και οι τουαλέτες του πλοίου.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου για το δρομολόγιο Κύπρος - Πειραιάς, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ενδεικτικά ότι πέρσι ταξίδεψαν με το πλοίο περίπου 10.000 επιβάτες, ενώ όπως πρόσθεσε, μέχρι πριν από λίγες μέρες οι κρατήσεις για φέτος κυμαίνονταν στις 9.500 - 10.000 χωρίς να έχουν καν ξεκινήσει τα δρομολόγια. Αυτό, ανέφερε, σημαίνει από τη μια ότι η εταιρεία έκανε καλά τη δουλειά της και ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος και από την άλλη ότι ο κόσμος ήθελε αυτό το δρομολόγιο γιατί τον εξυπηρετεί για διάφορους σκοπούς.

Ποιους εξυπηρετεί

Ενδεικτικά ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο εξυπηρετεί τους αεροφοβικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο. «Μας τηλεφωνούν πάρα πολλοί καθημερινά που θέλουν να ταξιδέψουν με το πλοίο ένεκα της φοβίας που έχουν με τα αεροπλάνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, το πλοίο εξυπηρετεί όσους έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση και βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ανάρρωσης με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στη διακίνησή τους. Όπως είπε ο κ. Μιχαήλ, εάν τα άτομα αυτά ταξίδευαν με αεροπλάνο θα τους στοίχιζε αρκετές χιλιάδες, καθότι θα έπρεπε το αεροσκάφος να αφαιρέσει καθίσματα, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος. Συναφώς, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του πλοίου, δηλαδή καφετερίες, μπαρ, έχουν τοποθετηθεί στον ίδιο όροφο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ακόμα και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί ειδικές καμπίνες για ΑμεΑ, ενώ έχει αγοραστεί και σύγχρονο καροτσάκι για την εξυπηρέτηση αυτών των ατόμων.

Επίσης, συνέχισε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πλοίο εξυπηρετεί τις πολυμελείς οικογένειες. «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ιερέα, ο οποίος ταξίδεψε πέρσι με τα 11 παιδιά του. Είναι αντιληπτό πως αν ο άνθρωπος αυτός ταξίδευε με αεροπλάνο θα χρειαζόταν να ξοδέψει μια περιουσία. Αντίθετα, με το συγκεκριμένο δρομολόγιο μπόρεσε να πάρει μαζί όλα τα παιδιά του και να ξοδέψει ένα λογικό ποσό», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ. Όλα αυτά τα παραδείγματα, σημείωσε, δείχνουν ότι η Κύπρος χρειάζεται να διατηρήσει αυτήν τη γραμμή. Χρειάζεται η Κύπρος να έχει εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης των κατοίκων πέραν του αεροπλάνου, ανέφερε και γι’ αυτό πρέπει να εξευρεθούν τρόποι από τους αρμόδιους φορείς ώστε να διατηρηθεί και πέραν της διάρκειας που ισχύει το συμβόλαιο με την εταιρεία, είτε με επιδότηση είτε χωρίς.

Οι τιμές

Όσον αφορά τώρα τις τιμές, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι για καρέκλα η τιμή είναι 5 ευρώ σε σύγκριση με τα 8 που στοίχιζε πέρσι. Το κρεβάτι σε καμπίνα Α κλάσης είναι 30 ευρώ, δηλαδή σε τετράκλινη καμπίνα το κόστος είναι 120 ευρώ. Αντίστοιχα σε καμπίνα Β κλάσης το κόστος πέφτει στα μισά, δηλαδή 15 ευρώ το κρεβάτι. Η μεταφορά αυτοκινήτου κοστίζει 60 ευρώ και της μοτοσικλέτας 30 ευρώ.

Μέχρι και κότες

Πάντως, ο κ. Μιχαήλ κάλεσε όσους θα ταξιδέψουν με το πλοίο να διαβάσουν τους όρους που υπάρχουν πριν να κλείσουν τα εισιτήριά τους, καθώς φέτος έχουν μπει κάποιοι περιορισμοί σε σχέση με το τι μπορεί να μεταφέρει κάποιος μαζί του. Πέρσι είχαμε διάφορα ευτράπελα, σημείωσε, τα οποία φέτος θέλουμε να αποφύγουμε για να μην υπάρχουν προβλήματα με καθυστερήσεις στα λιμάνια και τα τελωνεία. Ενδεικτικά ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «έπρεπε να μπει ένα όριο στα ζώα που μπορούν να πάρουν μαζί τους οι ταξιδιώτες, όπως και στο μέγεθός τους και δεν μιλάω μόνο για σκύλους, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που ταξιδιώτες ήθελαν να μεταφέρουν μαζί τους και άλλου είδους ζώα (κότες)», ανέφερε.

Σε σχέση με τα παράπονα των ταξιδιωτών, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «πέρσι ελάβαμε συνολικά 23 παράπονα, τα πλείστα εκ των οποίων αφορούσαν το θέμα της καθυστέρησης στο τελωνείο, όμως δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», σημείωσε. «Θεωρούμε ότι ο κόσμος έμεινε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέραμε και από την εξυπηρέτηση που είχε και γι’ αυτό παρατηρείται αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον και φέτος», κατέληξε ο κ. Μιχαήλ.