Αναλύσεις

Έτσι θα αποσυμφορηθούν οι Κεντρικές Φυλακές

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση της Υπουργού Δικαιοσύνης

Το πλάνο αποσυμφόρησης των Κεντρικών Φυλακών επεξήγησε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ. Ερωτηθείσα ποιο είναι το άμεσο πλάνο αποσυμφόρησης των φυλακών και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή, η Υπουργός αρχικά ανέφερε πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε μία μέρα και ακολούθως εξήγησε τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Υπενθυμίζεται πως αντί 650 ατόμων που είναι η χωρητικότητα των φυλάκων σήμερα κρατούνται εκεί πέραν των 950 ατόμων.

Το πλάνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

«Συζητήσαμε με τη διεύθυνση των φυλακών το προηγούμενο διάστημα και την Δευτέρα που μας πέρασε προηγήθηκε μία σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών, στην παρουσία και του υπουργείου μεταφορών στο οποίο υπάγονται τα δημόσια έργα, όπου εντοπίσαμε κάποιες άμεσες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στο υφιστάμενο κτηριακό συγκρότημα», είπε η Υπουργός. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και να πάρουμε την πρόταση στο Υπουργικό για να εγκριθεί την άλλη βδομάδα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Το κόστος έχει συμφωνηθεί, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα των έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα. Βρήκαμε μία λύση με τις υφιστάμενες προδιαγραφές που υπάρχουν αλλά δεν θα είναι το μόνο που θα γίνει γιατί θα εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από εμάς και γι’ αυτό υπάρχει και το επόμενο στάδιο στην πρότασή μας», συνέχισε.

Το πρώτο στάδιο αφορά την αξιοποίηση της πτέρυγας της ανοικτής φυλακής που μπορεί να χωρέσει μέχρι 220 άτομα και σήμερα εκεί κρατούνται γύρω στα 40 άτομα. Σύμφωνα με την Υπουργό πρόκειται για έναν χώρο που «παραμένει αναξιοποίητος χωρίς να αυξάνονται παράλληλα οι αριθμοί των ατόμων που μπαίνουν στην ανοικτή φυλακή. Οπότε η σκέψη είναι ότι αυτός ο χώρος της ανοικτής φυλακής θα μετατραπεί σε κλειστή πτέρυγα με συγκεκριμένες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν». Από εκεί και έπειτα, τα άτομα της ανοικτής φυλακής θα μεταφερθούν σε ένα άλλο χώρο που υπάρχει στις φυλακές που χρησιμοποιείται ως το κέντρο που κρατούνται τα άτομα που πηγαίνουν σε εργασία την ημέρα και επιστρέφουν το βράδυ που κι αυτά είναι λίγα σε αριθμό. Για αυτά τα 18-20 άτομα, σύμφωνα με την Υπουργό, μπορεί να γίνει ένα οικοδόμημα στον αδιάθετο χώρο των φυλακών και να κρατούνται εκεί.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, το οποίο ωστόσο δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες. Όσον αφορά το δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με την Υπουργό μελετιούνται δύο σενάρια.

Στο Υπουργικό της ερχόμενης βδομάδας, πέραν της έγκρισης της άμεσης λύσης την οποία έχουν αποφασίσει τα εμπλεκόμενα υπουργεία σε μία κοινή πρόταση, αναμένεται να δοθεί και το πράσινο φως για ένα από τα δύο πλάνα που μελετά το Υπουργείο για το δεύτερο στάδιο, ώστε να το διερευνήσουν εις βάθος και να επιστρέψουν στο Υπουργικό σε κατοπινό στάδιο με την ολοκληρωμένη πρόταση για αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στο Υπουργικό και το ζήτημα της διεύθυνσης

Όσον αφορά το ζήτημα της διεύθυνσης των φυλακών, η Υπουργός ανέφερε πως «την άλλη βδομάδα θα μπορέσουμε να δημοσιοποιήσουμε τις αλλαγές οι οποίες θα γίνουν. Καταλήξαμε ποια θα είναι τα επόμενα σχέδια, συζητήσαμε το θέμα με την κα. Αριστοτέλους και έχει ληφθεί υπόψη το τι η ίδια επιθυμεί για τη δική της επαγγελματική ανέλιξη και καταλήξαμε σε μία λύση κοινά αποδεχτή από όλα τα μέρη».

Η Υπουργός πρόσθεσε πως «η κα. Αριστοτέλους ακολούθησε μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις φυλακές κι αυτήν εμείς την κρατάμε στις φυλακές». «Δεν θα πάμε σε σωφρονιστικές πρακτικές του παρελθόντος», είπε.

Νέες θέσεις δεσμοφυλάκων

Περαιτέρω, ερωτηθείσα σχετικά, η Υπουργός ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να ανοιχτούν και άλλες θέσεις δεσμοφυλάκων για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα είναι αυξημένες ιδιαίτερα με τη δημιουργία και της νέας πτέρυγας των φυλακών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, υπηρεσιακά εργάζονται συνολικά 352 δεσμοφύλακες, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τον αναγκαίο.

Απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, αφού ανέφερε πως «δυστυχώς απέτυχε η προηγούμενη λύση που είχαμε κληρονομήσει», είπε πως με το υπουργείο της είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο μεταφορών, το οποίο έχει ενώπιόν του και άλλες προτάσεις οι οποίες αξιολογούνται με στόχο την εξεύρεση άλλων παρόχων που θα μπορούν να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα δουλεύει και μάλιστα αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.