Ειδήσεις

«H φωνή των νέων, ένα χρόνο πριν τις Ευρωεκλογές»

Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2023 ένα χρόνο πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές

Το μέλλον της Ευρώπης είναι οπωσδήποτε στα χέρια των νέων. Για τον λόγο αυτό διοργανώνεται μια μεγάλη εκδήλωση με τους νέους για το μέλλον της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα περίπου 10.000 νέοι από την ΕΕ και τρίτες χώρες θα συζητήσουν στο Στρασβούργο το μέλλον της Ευρώπης, υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου, 2023.

Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2023 («European Youth Event - EYE 2023») θα περιλαμβάνει περισσότερες από 300 δραστηριότητες - συζητήσεις, ευκαιρίες δικτύωσης, καλλιτεχνικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες και διαδραστικά εργαστήρια, με αυτοπρόσωπη αλλά και εξ αποστάσεως συμμετοχή. Οι δραστηριότητες έχουν διοργανωθεί από κοινού μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεων νεολαίας και των ίδιων των συμμετεχόντων. Η εκδήλωση φιλοξενείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με μέρος του προγράμματος να πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους στο χωριό EYE. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση διαδικτυακά.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 θα διαμορφώσουν το μέλλον

Η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola θα κηρύξει την έναρξη της εκδήλωσης την Παρασκευή στις 10.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια εντός των εγκαταστάσεων του ΕΚ και στο χωριό EYE θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να συζητήσουν τις ιδέες τους με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές.

«Η φετινή Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι η τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Η έκκλησή μου προς όλους τους συμμετέχοντες είναι να μεταφέρετε αυτή την εμπειρία πίσω στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά σας. Να ασχοληθείτε με τα κοινά. Να διαδώσετε το μήνυμα της Ευρώπης. Να ψηφίσετε. Και να πείσετε τους φίλους και την οικογένειά σας να ψηφίσουν επίσης. Επειδή τελικά το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από εσάς», δήλωσε η πρόεδρος Metsola.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να έχουν οριστεί για τις 6-9 Ιουνίου 2024, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν βασικές προτεραιότητες όπως η κλιματική δικαιοσύνη, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Θα εξεταστούν επίσης το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και η ανάγκη προσαρμογής για την πράσινη και τεχνολογική μετάβαση, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και ο τρόπος αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την προστασία των αξιών της ΕΕ, τον ρόλο της Ευρώπης σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο (τον οποίο έχει ήδη σημαδέψει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), τη μεταναστευτική πολιτική και την ανάγκη για τη συμμετοχή των νέων.

Αποτελέσματα των συζητήσεων

Μετά την καταληκτική συνεδρίαση του Σαββάτου στις 16.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), οι ιδέες, οι προσδοκίες και οι ανησυχίες των νέων θα συνοψιστούν και θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, η οποία θα διανεμηθεί σε όλους τους ευρωβουλευτές. Ορισμένοι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις ιδέες που θεωρούν πιο εμπνευσμένες και να τις παρουσιάσουν απευθείας στους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ειδικής ακρόασης για την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2023.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που διοργανώνεται η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία, η οποία φέρνει σε επαφή νέους από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο, για να μοιραστούν και να διαμορφώσουν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών να συνομιλήσουν, να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και να συναντηθούν με εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές, επιδραστικές προσωπικότητες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Εγγραφή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ

Όλες οι δραστηριότητες της EYE2023 είναι ανοικτές στον Τύπο. Οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να παραστούν αυτοπροσώπως πρέπει να υποβάλουν αίτηση διαπίστευσης μέσω αυτού του συνδέσμου πριν από τις 5 Ιουνίου 2023.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 15.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου και Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας Jaume Duch και ο Διευθυντής Εκστρατειών και επικεφαλής της Μονάδας Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης Philipp Schulmeister θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου Daphne Caruana Galizia στο ΕΚ στο Στρασβούργο. Θα δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική του Κοινοβουλίου για το επόμενο έτος έως τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024, καθώς και λεπτομερείς εξηγήσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.