Πολιτισμός

«Οφθαλμοσκοπήσεις»

Νέα έκδοση του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, από τον Δρα Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου. Αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Νικηφόρο

Το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, του Δρος Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου, αποτελεί πολύτιμο εγχειρίδιο για τον αναγνώστη, αφού αναφέρεται στην κυριολεκτική και μεταφορική προσέγγιση του οφθαλμού και φέρει τον τίτλο «Οφθαλμοσκοπήσεις». Αποτελείται από 896 σελίδες και έχει γενικό θέμα του τον οφθαλμό υπό την πολυδιάστατη σημασία του. Η έννοια αυτή, ανεξάρτητα από τη γλωσσική της εκφορά, δεν ενδιαφέρει μόνο την Οφθαλμολογία, ως κλάδο της Ιατρικής, αλλά και πολλούς άλλους τομείς του Επιστητού, όπως είναι η Θεολογία, η Φιλολογία και ειδικά η Ποίηση, η Μουσική και η Λαογραφία. Η εννοιολογικά πολυδιάστατη αυτή λέξη αποτέλεσε το αντικείμενο μιας μακροχρόνιας έρευνας, η οποία ως αφετηρία είχε τις αρχέγονες πηγές και ως κατάληξη τα διάφορα σχετικά βοηθήματα, τα οποία κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας, η έκδοση των οποίων συνέβαλε στη διασάφηση πολλών επί μέρους πτυχών της.

Πώς επιλέγηκε ο τίτλος

Για τη συγγραφή, η οποία προέκυψε από την ενδελεχή αυτή έρευνα, επιλέγηκε ο τίτλος «Οφθαλμοσκοπήσεις», με υπότιτλο την επεξηγηματική διατύπωση «Κυριολεκτική και μεταφορική προσέγγιση του οφθαλμού». Τόσο ο γενικός τίτλος όσο και ο υπότιτλος αποδίδουν το νόημα του βιβλίου τούτου, το περιεχόμενο του οποίου κατανεμήθηκε σε δεκατρία κεφάλαια, τα ακόλουθα: α´. Λεξιλογική επεξεργασία του οργάνου της αισθήσεως της οράσεως, β´. Το αισθητήριο της οράσεως στον πεζό και στον έμμετρο λόγο, γ´. Τα μάτια στη δημώδη μούσα και στη σοφία των γνωστικών, δ´. Η έννοια του οφθαλμού στην Παλαιά Διαθήκη, ε´. Η έννοια του οφθαλμού στην Καινή Διαθήκη, στ´. Οφθαλμός και όμμα στη θεία Λατρεία, ζ´. Ο οφθαλμός στους Πατέρες και Συγγραφείς της αρχέγονης Εκκλησίας, η´. Ο οφθαλμός σε κείμενα των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, θ´. Ο οφθαλμός σε εκκλησιαστικά ανάλεκτα κείμενα, ι´. Ο οφθαλμός κατά τον μοναχό Μελέτιο, ια´. Βάσκανος οφθαλμός - Πονηρός οφθαλμός, ιβ´. Η βασκανία κατά τον ιερό Χρυσόστομο και ιγ´. Εκκλησία και βασκανία.

Αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας

Της όλης αυτής θεματολογίας προτάσσονται εκτενή προλεγόμενα, στα οποία παρατίθενται ενδιαφέροντα στοιχεία για την παρούσα συγγραφή, όπου δεσπόζει ένα γενικό περίγραμμα του περιεχομένου των δεκατριών κεφαλαίων, από τα οποία συνίσταται. Ακολουθεί η παράθεση εκτενούς Βιβλιογραφίας, με ξεχωριστή καταγραφή των Πηγών και των Βοηθημάτων, των οποίων έγινε δαψιλής χρήση κατά τη συγγραφή. Στα Επιλεγόμενα, εκτός των θετικών συναισθημάτων του συγγραφέα από την επιτυχή κατάληξη ακόμη μιας μακροχρόνιας συγγραφικής του διαδρομής, εκτίθενται συμπληρωματικά στοιχεία όσον αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου. Στο τέλος παρατίθεται λεπτομερές Ευρετήριο κυρίων ονομάτων, το οποίο είναι ιδιαίτερα διευκολυντικό για κάθε φιλέρευνο και φιλομαθή αναγνώστη. Ως Επίμετρο εκτίθενται σύντομα Βιογραφικά στοιχεία και Κατάλογος των δημοσιευθεισών εργασιών του συγγραφέα. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Πανιερότατο κ. Νικηφόρο με την ευκαιρία της εικοσαετούς ευκλεούς και παν-όλβιου αρχιερατείας του ως Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας.