Αναλύσεις

Κλειδώνει την ερχόμενη εβδομάδα η ΑΤΑ (;) - Αισιόδοξος ο Υπ. Εργασίας

Πιο κοντά σε συμφωνία για την ΑΤΑ -απ' ό,τι προηγουμένως- φαίνεται να είναι κοινωνικοί εταίροι και Κυβέρνηση, μετά τη συμβιβαστική πρότασή του για την ΑΤΑ, όπως υποστήριξε ο Υπουργός Εργασίας

Σε σκληρό «μπρα-ντε-φερ» αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση για την ΑΤΑ. Αν και ο Υπουργός Εργασίας, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους εργοδότες και τις συντεχνίες την περασμένη Παρασκευή, εξέφρασε αισιοδοξία, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα.

Πιο κοντά…

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε -φανερά ικανοποιημένος- ότι «βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην προοπτική για την κατάληξη σε μία συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ». Πιστεύει, όπως είπε, ότι θα καταφέρουν όλοι μαζί να συμφωνήσουν, γεγονός με το οποίο θα διασφαλιστεί η εργατική ειρήνη, η ομαλότητα και η σταθερότητα, ώστε να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους εργαζομένους. Ερωτηθείς κατά πόσον η πρότασή του έχει τη μορφή «είτε απορρίπτεται είτε γίνεται αποδεκτή», ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «υπάρχουν αυξημένες προοπτικές, δυνατότητες ώστε να έχουμε κατάληξη σε συμφωνία». Ο Υπουργός Εργασίας έδωσε νέο ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα με τους κοινωνικούς εταίρους, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη σε κοινή συνάντηση.

Βελτίωση πρότασης

Στη συνάντηση, οι συντεχνίες κατέθεσαν εισηγήσεις για βελτίωση της πρότασης, καθώς είχαν απορρίψει την αρχική της μορφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αφορούν τον χρονικό ορίζοντα της συμφωνίας και το ποσοστό απόδοσης της ΑΤΑ. Παραδείγματος χάριν, είτε από τρία χρόνια που είναι το διάστημα της συμφωνίας να μειωθεί στα δύο, είτε να αυξηθεί του χρόνου το ποσοστό από 66,7% στο 70%.

ΥΠΕΡΓ: «Υπάρχουν αυξημένες προοπτικές, δυνατότητες ώστε να έχουμε κατάληξη σε συμφωνία»

Υπάρχει περιθώριο

Οι ηγεσίες των συντεχνιών, εξερχόμενες από τη συνάντηση, δήλωσαν ικανοποιημένες από τη συζήτηση. Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι «υπάρχει περιθώριο και πλαίσιο να κινηθούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία». Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι «διατηρώντας τις θέσεις αρχών, πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί το απαιτούμενο έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή διευθέτηση του θέματος της ΑΤΑ με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό προς τις υπογραφές που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας». Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, σημείωσε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση με τον ΥΠΕΡΓ και εξέφρασε την άποψη ότι το πλαίσιο το οποίο καθορίζεται θα διευκολύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, τόνισε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή του διαλόγου με τον ΥΠΕΡΓ σε σχέση με την ΑΤΑ  δήλωνε αισιόδοξος για θετική κατάληξη.

«Όχι» σε αλλαγές

Η ΟΕΒ αποδέχτηκε την πρόταση, αν και απέχει, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, από τις πάγιες θέσεις της. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ξεκαθάρισε ότι η μεσολαβητική πρόταση δεν επιδέχεται αλλαγές. Γεγονός που αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων, σε περίπτωση που ο Υπουργός αποδεχτεί τις εισηγήσεις των συντεχνιών. Την ίδια ώρα, κάλεσε τον κ. Παναγιώτου να αρχίσει τον δομημένο κοινωνικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να εξελιχθεί άμεσα υπό την ευθύνη του Υπουργού Εργασίας και να ολοκληρωθεί πριν από το 2025, με στόχο την κατάληξη σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ανυποχώρητο το ΚΕΒΕ

Παρά την αισιοδοξία του Υπουργού Εργασίας για μία θετική κατάληξη, το ΚΕΒΕ αντιστέκεται σε συμφωνία με βάση τη συμβιβαστική πρόταση. Η θέση του παραμένει αμετακίνητη και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει εάν δεν απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα από τον Υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΒΕ ζητά διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανέφερε την προηγουμένη εβδομάδα ο κ. Παναγιώτου. Όπως μας έχει λεχθεί, εάν δεν έχει ξεκάθαρες απαντήσεις, η ηγεσία του ΚΕΒΕ δεν μπορεί να πάει στα μέλη της οργάνωσης για να ζητήσει αποδοχή της πρότασης. Ένα ακόμη θέμα, για το οποίο ζητά απαντήσεις το ΚΕΒΕ, είναι να ληφθεί υπ’ όψιν στον δομημένο κοινωνικό διάλογο, που θα αρχίσει μετά τη συμφωνία και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κανένα από τα δύο ζητήματα δεν έχει απαντήσεις. Συνεπώς, το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία ως έχει.