Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τουρκικό εμπάργκο σε κυπριακά πλοία

Βάζει στο κάδρο το τουρκικό εμπάργκο σε κυπριακά πλοία ο Πρόεδρος - "Θα το καταγγείλουμε σε όλα τα διεθνή φόρουμ" - Ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης

Το τουρκικό εμπάργκο σε κυπριακά πλοία έβαλε στο κάδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ένα από τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο της Κυπριακής Ναυτιλίας μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία υπό κυπριακή σημαία να περνούν από τα λιμάνια της και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την κυπριακή ναυτιλία. Αποτελεί φυσικά και παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου καθώς η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη στην Ε.Ε και θα όφειλε να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα του παράνομου τουρκικού εμπάργκο σε όλα τα σχετικά φόρα, περιλαμβανομένης της Ε.Ε.»

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ζήτημα του Ι.Μ.Ο

Αρμόδιο όργανο για την εφαρμογή της άρσης του εμπάργκο είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεν έχει καταγγείλει την Τουρκία. Η τελωνειακή ένωση Ε.Ε - Τουρκίας προνοεί ότι η Άγκυρα θα άρει τα εμπάργκο που επιβάλλει στα πλοία υπό κυπριακή σημαία και θα συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της Ε.Ε. Η Επιτροπή είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε και ο ρόλος της είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα των κρατών μελών. Από την στιγμή που δεν καταγγέλλει την Τουρκία προκύπτει ζήτημα που άπτεται του, αν ασκεί τις αρμοδιότητές της όπως οφείλει. Η μη εφαρμογή δηλαδή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης εκ μέρους της Τουρκίας είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Μοιραία, στα θέματα που άπτονται της ναυτιλίας βρίσκεται και το ζήτημα που είχε προκύψει με τον Διεθνή Ναυτιλιακό οργανισμό και την υποστήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την κορυφαία θέση του Γ.Γ. Η υποστήριξη από την συμμαχική Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για άρση του εμπάργκο αλλά την ίδια στιγμή και τα ίδια τα συμφέροντα της Ε.Ε που μόνο να κερδίσει έχει από την άρση του.

Όλα αυτά λοιπόν, τα βρίσκουμε μπροστά μας.