Ο γκουρού της οικονομίας ξανακτυπά

Μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης προεδρικής εκλογής στην Κύπρο είχα την ψευδαίσθηση ότι η κάλπη, οι ψηφοφόροι δηλαδή, εξοστράκισαν οριστικά και τελεσίδικα από την πολιτική σκηνή του τόπου τον εξ Αργάκας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά την πλήρη απαξίωση από το εκλογικό σώμα και ιδίως τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, που επέδειξαν προς τον άλλοτε πανίσχυρο και παμπόνηρο κ. Αβέρωφ, ήμουν ήσυχος ότι αυτός θα απεσύρετο στις μάντρες και τα περβόλια, απ’ όπου, καθ’ ομολογίαν του ιδίου, ξεκίνησε.

Φαίνεται όμως ότι οι ελπίδες μου αποδείχτηκαν φρούδες. Ο εφησυχασμός μου άρχισε να μετατρέπεται σε εφιάλτη αφού διαπιστώνω εσχάτως μια προσπάθεια εκ μέρους του κ. Αβέρωφ να επανέλθει, διεκδικώντας και πάλι ηγετικό ρόλο. Και ομολογώ ότι οι ανησυχίες μου φουντώνουν αφού βλέπω ότι δεν έχουμε οριστικά ξεμπερδέψει με τον κύριο, όπως λανθασμένα εκτίμησα. Έτσι τον είδαμε εσχάτως και πάλι από καθέδρας, να προβαίνει σε παραινέσεις, συμβουλές, συστάσεις και προτροπές, αλλά και απειλές και προειδοποιήσεις ως προς το τι μας περιμένει. Σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Θα έχουμε, μας λέει, οικονομικά προβλήματα, αλλά θα βρεθούμε και μπροστά σε πολιτικά αδιέξοδα.

Με άλλα λόγια, μας θυμίζει παλαιότερες, παρόμοιες απειλές που μας εκφόβιζαν με τόνους κεραμίδια που θα έπεφταν στο κεφάλι μας και με νέα Μικρασιατική Καταστροφή, αν δεν θα είχαμε υπακούσει σε προτροπές και κελεύσματα.

Παρατηρούμε ότι ο άνθρωπος έχει ξεφύγει. Θέλει να μας παριστάνει τον γκουρού. Ποιος; Αυτός που απέτυχε παταγωδώς σε όλα του τα βήματα. Αυτός που έβλεπε και προέβλεπε να σαρώνει στις εκλογές. Αυτός, που, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας, καταβαράθρωσε τα οικονομικά του ΔΗΣΥ και της εθνικόφρονος παράταξης.

Με τέτοια πεπραγμένα στο ενεργητικό του, γιατί να τον εμπιστευτούμε; Αλλά μήπως δεν είναι ο ίδιος που τον καιρό της παντοδυναμίας του, με εγκαθέτους που πέτυχε να τοποθετήσει στην ΚΥΠ, κατασκόπευε τους πάντες και τα πάντα; Ακόμα και στελέχη της παράταξής του. Κι όλα αυτά εν αγνοία της διεύθυνσης της ΚΥΠ.

Το χαστούκι που δέχθηκε και η αποτυχία του να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα του κράτους όχι μόνο δεν τον έχουν συνετίσει, αλλά αντίθετα φαίνεται ότι τον έχουν πεισμώσει και τώρα μεθοδικά και με σχέδιο επιδιώκει και πάλι με δόλιες μεθόδους, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Οι φιλοδοξίες του δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Τον οδηγούν σε πράξεις και ενέργειες, που ολοφάνερα θα βλάψουν τον τόπο. Αλλά αυτό δεν τον απασχολεί, αφού μοναδικό σκοπό έταξε την αυτοδικαίωσή του.

Έχουμε χρέος και καθήκον να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ για τα ύπουλα σχέδια τού άλλοτε ηγέτη του. Καλούμε λοιπόν την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις μας και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για οχύρωση του κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ μετά την εκλογική αποτυχία του, μετά τον προφανή κίνδυνο της παραλίγο διάσπασής του, δεν έχει άλλα περιθώρια αποτυχίας. Και ο κ. Νεοφύτου είναι παράγων επικίνδυνος. Ο ρόλος του είναι αποσταθεροποιητικός. Δεν θα πάψει να κινεί τα νήματα και να υποσκάπτει τη νεόκοπο ηγεσία του ΔΗΣΥ. Περιμένει στη γωνία και σε κάθε λάθος, σε κάθε αποτυχία όχι μόνο θα επιχαίρει, αλλά θα καραδοκεί για να εμφανιστεί σαν μεσσίας για να σώσει δήθεν την παράταξη.

Να προσέξει, λοιπόν, η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Να προσέξει ιδιαίτερα η νέα πρόεδρος του κόμματος, κ. Αννίτα Δημητρίου. Η ως τώρα παρουσία της στο τιμόνι και της Βουλής και του κόμματος έδωσε δείγματα γραφής για τις ικανότητές της αλλά και τη δεινότητά της. Ας μην αφήσει τις μπανανόφλουδες του κ. Αβέρωφ να την οδηγήσουν σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Να μην παρασυρθεί από εύηχα συνθήματα ή τα γλυκόλογα του κ. Αβέρωφ, που θα την οδηγήσουν σε ατραπούς επικίνδυνες για την ίδια αλλά και την Κύπρο. Οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να θέσει τις αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας.

Το ίδιο προειδοποιούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος περιστοιχίζεται εν πολλοίς από εγκαθέτους και τοποτηρητές του αντιπάλου του στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί ο κ. Χριστοδουλίδης να έχει κάνει ριζικές αλλαγές στο προσωπικό τού προεδρικού μεγάρου, αλλά σύμβουλοί του, στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας σε καίριες μάλιστα θέσεις, με επιρροή στις ενέργειες και αποφάσεις του, δεν έπαυσαν είτε να σχετίζονται είτε να υπακούουν στον κ. Νεοφύτου. Και μέσω αυτών έχει ακόμα τη δυνατότητα να υποσκάπτει και το έργο της Κυβέρνησης. Προσοχή, λοιπόν. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το θηρίο είναι πιο επικίνδυνο όταν είναι πληγωμένο. Και στην περίπτωσή μας είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο.