Αναλύσεις

Τα ρίσκα των εταιρειών που παρέμειναν στη Ρωσία

Ποια είναι τα δεδομένα και οι κίνδυνοι για τις δεκάδες εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ αλλά δραστηριοποιούνται ακόμη στη ρωσική αγορά

Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να βοηθήσουν τις εταιρείες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου να φορολογηθούν επιπλέον λόγω πολέμου.

Η ΕΕ έχει επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερα από 1.600 ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα από την έναρξη του πολέμου. Η ΕΕ είχε επίσης απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές δικηγορικές εταιρείες να παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες σε Ρώσους πελάτες.

Περισσότερες από 1.000 ξένες επιχειρήσεις έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έναν τρέχοντα απολογισμό που τηρείται από το Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ και ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 16 Μαΐου.

Παραμένουν… με ρίσκο

Ωστόσο, δεκάδες μεγάλες εταιρείες με έδρα την ΕΕ εξακολουθούν να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (Deutsche Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit) και ενεργειακές εταιρείες (Engie, OMV και Total).

Επιπλέον παραμένουν γνωστές εταιρείες μόδας, όπως η Armani, η Benetton, η Diesel και η Lacoste.

Ακόμα παραμένει στη Ρωσία και η αυστριακή εταιρεία παραγωγής ενεργειακών ποτών Red Bull, η δανέζικη εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού Coloplast, η ολλανδική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Philips, η εταιρεία ποτών Heineken, η εσθονική εταιρεία ταξί Bolt, η γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Accor, η εταιρεία καλλυντικών Clarins, καθώς και η γερμανική εταιρεία μηχανικών Bosch.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η παραμονή στη Ρωσία συνιστούσε και συνιστά ένα ρίσκο μεταξύ αφενός της φήμης και αφετέρου της οικονομικής ανταμοιβής.

Το παράδειγμα της Raiffeisen Bank International

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της αυστριακής Raiffeisen Bank International, που η αξία της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 40% μετά τον πόλεμο λόγω της δυσφήμησης της οποίας έτυχε από την παραμονή της στη Ρωσία.

Αλλά, την ίδια στιγμή, τα κέρδη από τις ρωσικές δραστηριότητές της σκαρφάλωσαν σε ρεκόρ 2,2 δισ. ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% των συνολικών κερδών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.

Σφίγγει τα λουριά η Ρωσία

Η Ρωσία έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα τον Μάρτιο, λέγοντας ότι οι ξένες επιχειρήσεις έπρεπε να πληρώσουν φόρο 10% επί των περιουσιακών στοιχείων που πουλούσαν αν έφευγαν.

«Δημιουργούμε συνθήκες ώστε η έξοδος να μην είναι επωφελής για τις ξένες επιχειρήσεις», δήλωσε τότε ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.

Αλλά, για όλα αυτά, η επερχόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να καταστήσει την παραμονή έναν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό κίνδυνο απ’ ό,τι πριν.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν πλήρωναν σχεδόν καθόλου φόρους εντός της Ρωσίας για τα κέρδη τους εκεί, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών διπλής φορολόγησης.

Αλλά, τον Μάρτιο, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε το πάγωμα τέτοιων φορολογικών συμφωνιών με περίπου 40 «μη φιλικές» χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, όπως οι 27 της ΕΕ.

Η εφαρμογή του «δυσοίωνου» για τις εταιρείες διατάγματος

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την πρόταση, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα προεδρικό διάταγμα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί με απόφαση του Ρώσου Προέδρου, από μέρα σε μέρα.

Ο Πούτιν ζήτησε επίσης δημοσίως από την κυβέρνησή του, στις 2 Μαΐου, να «διευκρινίσει» έως τις 20 Μαΐου πώς θα χειριστεί στο μέλλον τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους από τα «μη φιλικά» έθνη.

Και, σύμφωνα με μια ρωσική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή φόρου έως και 25% στα ρωσικά κέρδη των εταιρειών της ΕΕ, όπως η Armani, η Clarins, η Raiffeisen και οι υπόλοιπες που παρέμειναν στη Ρωσία.