Πολιτισμός

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα πέντε χρόνια από την εκδημία του αει. Φώτου Ια. Φωτιάδη (1920 – 2018), ο οποίος αγαπούσε και στήριζε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου

Με την ευκαιρίατης Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, το Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία έχει δημιουργήσει και φροντίζει τη συνεχή αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του Μουσείου αυτού, διοργάνωσαν ειδικές εκδηλώσεις στους χώρους του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα πέντε χρόνια από την εκδημία του αει. Φώτου Ια. Φωτιάδη (1920 – 2018), ο οποίος αγαπούσε και στήριζε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον. Περιελάμβανε μεταξύ άλλων εικαστική έκθεση του Δρος Ευάγγελου Κωνσταντέλου «Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος», παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αφήγηση λαϊκών κυπριακών παροιμιών (συνολικά 8 παραμυθιών), κατασκευή ψηφιδωτών, ζωγραφικής βυζαντινής φορητής εικόνας από τον αγιογράφο Ματθαίο Ματθαίου, παρουσίαση παραδοσιακής φινιώτικης τσαέρας, Λευκαρίτικο Κέντημα, υφαντική (σε αργαλειό), κατασκευή καλαμωτού κάνιστρου (τσέστου), επίδειξη κατασκευής κεντήματος «Φερβολιτέ» από κεντήτρια του Δήμου Καραβά, χειροποίητες κατασκευές με Λευκαρίτικο βελονάκι και γαζί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιδαλιάδες, επίδειξη χρήσης του αργαλιού, παρασκευή του παραδοσιακού σάρωθρου (βρουκαλιού), αγγειοπλαστική και κεραμική τέχνη, εργαστήριο κατασκευής πινάκων από νήματα, εκπαιδευτικές δράσεις με κατασκευές και ζωγραφική και κατασκευές από ζυμάρι και πολλά άλλα.

Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να προμηθευτούν τις πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές εκδόσεις της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών με έκπτωση 40%, καθώς επίσης διάφορα αντικείμενα από το Πωλητήριο χειροποίητων ειδών.

Οι πιο πάνω εκδηλώσεις, τέλεια οργανωμένες από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και τους Φίλους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, τους Δήμους Καραβά και Ιδαλίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπουτιού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιδαλιάδες» και ιδιώτες παραδοσιακούς τεχνίτες, γιόρτασαν και προέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τον Κυπριακό Λαϊκό Πολιτισμό και τους ακούραστους δημιουργούς του σε πάρα πολλούς τομείς.

Μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου αναδεικνύεται το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Καθ’ όλη την πορεία του το Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, όπως πολύ εύστοχα υπογράμμισε και ο Δρ Χάρης Χοτζάκογλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, υπήρξε και συνεχίζει να είναι φορέας κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, ήδη από την ίδρυσή του επί Αγγλοκρατίας. Η δύναμη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου έγκειται σε όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν, με πρώτο τον αείμνηστο διευθυντή του, Αδαμάντιο Διαμαντή και συνεχίζουν να εργάζονται με πάθος για τη διατήρησή του και την ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνών και εκθεμάτων μέσα από καινοτόμες ιδέες. Η συνεργασία όλων αυτών τω φορέων, καθώς και η αγάπη όλων των παραδοσιακών τεχνιτών που συμμετείχαν, αποδεικνύουν ότι το Μουσείο αυτό ενεργοποιεί, μέσα από τη δράση του και την πολυποίκιλη προσφορά του, μια κοινωνία των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς για ένα καλύτερο μέλλον.

11.6 ΦΩΤΙΑΔΗΣ 2.JPG

Τελειώνοντας, ο Δρ Χάρης Χοτζάκογλου τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών παμψηφεί αποφάσισε να αφιερώσει αυτήν την εκδήλωση στα πέντε χρόνια από την εκδημία του Φώτου Φωτιάδη (1920 -2018), ο οποίος αγαπούσε και στήριζε πάντοτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.

Ο αει. Φώτος Φωτιάδης ήταν πάντοτε σταθερός φίλος και οικονομικός αρωγός του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης. Ενδεικτική είναι και η ενέργειά του με την οποία χρηματοδότησε τον καθαρισμό και τη συντήρηση της μοναδικής τοιχογραφίας του 16ου αιώνα (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), που διασώζεται στη Λευκωσία και κοσμεί την κεντρική καμάρα της πρώτης αίθουσας του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Ο Δρ Χρίστος Γ. Αριστείδου, Διευθυντής του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», σε χαιρετισμό του που απηύθυνε στη συγκέντρωση των φίλων και επισκεπτών του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, τόνισε ιδιαίτερα τη σημαντική 86χρονη προσφορά του Μουσείου, αναφέροντας ότι μέσα από τη μακρόχρονη πλούσια και ιδιαίτερα σημαντική παρουσία και γόνιμη δράση και ιστορία του, σε καιρούς πολύ δύσκολους για τη χώρα μας, αποδείχθηκε ως ένας πολύ σημαντικός φρουρός, ο οποίος έθεσε ως βασικό σκοπό του τη διαφύλαξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της σκλαβωμένης τότε ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Τόνισε, ιδιαίτερα, ότι τότε, το 1937, μια μικρή ομάδα προοδευτικών φίλων της Λαϊκής Τέχνης και του κυπριακού πολιτισμού, όλοι εθελοντές, στις πάρα πολύ δύσκολες τότε συνθήκες, με πρωτοπόρο τον αείμνηστο καθηγητή Αδαμάντιο Διαμαντή, έναν από τους πλέον αξιόλογους Κύπριους Ζωγράφους, καθώς και μερικούς άλλους εθελοντές, εργάστηκαν σκληρά και ίδρυσαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.

Το παράδειγμα του αει. Αδαμάντιου Διαμαντή τότε, αλλά και αργότερα, βρήκε πολλούς ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του, μάζεψαν, συγκέντρωσαν, διέσωσαν και προστάτευσαν δεκάδες αξιόλογα εκθέματα και για έναν σχεδόν αιώνα μέχρι σήμερα τα συντηρούν, τα προβάλλουν και τα εμπλουτίζουν συνεχώς.

11.6 ΦΩΤΙΑΔΗΣ 3.JPG

Χάρη στο πολύ δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιό της, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο και αρχαιότερο φορέα ανάπτυξης μιας έντονης και πολύπλευρης επιστημονικής δραστηριότητας και προβολής του πλούσιου και μακραίωνου κυπριακού πολιτισμού, είναι όχι μόνο ο παλαιότερος πνευματικός οργανισμός της Κύπρου, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος.

Ακόμη και σήμερα, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών συνεχίζει να προσφέρει πλούσιους τους καρπούς της με πολλούς και διάφορους τρόπους για την προβολή και την ανάπτυξη του Κυπριακού Πολιτισμού.

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, με διάφορα Δημοτικά Συμβούλια πολλών Δήμων της Κύπρου αλλά και με Κοινοτικά Συμβούλια μεγάλων Κοινοτήτων της Κύπρου και άλλους πολιτιστικούς φορείς, αναπτύσσουν συνεχώς και εμπλουτίζουν τις αξιόλογες συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης. Επιπλέον, διοργανώνουν και αξιόλογες πολιτιστικές εκθέσεις, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» παρακολουθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πλούσια δράση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και όλων των άλλων πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Σωματείων που αναπτύσσουν αξιόλογη πολιτιστική δράση και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προβολή του μακραίωνου και αξιόλογου Κυπριακού Πολιτισμού μας. Τους συγχαίρει και τους ευχαριστεί γι’ αυτήν τους την προσφορά.

Τελειώνοντας, ο Δρ Χρίστος Αριστείδου εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» για την ευγενή πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών να αφιερώσει τις εκδηλώσεις του Μουσείου της στη μνήμη του αει. Φώτου Φωτιάδη, Ιδρυτή του ομώνυμου Ιδρύματος, ο οποίος εκτιμούσε ιδιαίτερα τη μακρά και ωφέλιμη για την Κύπρο προσφορά, τόσο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, όσο και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης της Κύπρου.