Πολιτισμός

ART AERI: Τίνα Τέρνερ

Η Τίνα Τέρνερ γεννήθηκε στο Τενεσί στις 26 Νοεμβρίου 1939 και πέθανε στις 24 Μαΐου 2023, σε ηλικία 83 ετών. Ήταν Αμερικανίδα, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός, χορεύτρια και συγγραφέας. Απέκτησε φήμη με το συγκρότημα Kings of Rhythm του συζύγου της, Ίκε Τέρνερ, προτού ηχογραφήσει τα δικά της τραγούδια τόσο μαζί με τον Ίκε Τέρνερ όσο και ως σόλο ερμηνεύτρια. Ήταν μια από τις καλλιτέχνιδες με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο. Αναφέρεται ως η Βασίλισσα του Ροκ εντ ρολ και έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Ήταν γνωστή για την ενεργητικότητα που έβγαζε πάνω στη σκηνή, για τα δυναμικά της φωνητικά και για τη μακρόχρονη καριέρα της. Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η Τέρνερ έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής. Το 2013 απέκτησε την ελβετική υπηκοότητα.

Μετά το διαζύγιό της από τον Τέρνερ ξανάχτισε την καριέρα της, πραγματοποιώντας συναυλίες. Το 1984 η κυκλοφορία του πέμπτου σόλο δίσκου της, με τίτλο Private Dancer, έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ο δίσκος περιελάμβανε το τραγούδι "What's Love Got to Do with It", που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της και κέρδισε τέσσερα Βραβεία Γκράμυ, μεταξύ των οποίων του Δίσκου της Χρονιάς. Η σόλο επιτυχία της συνεχίστηκε καθ΄ όλη την δεκαετία του 1980 και του 1990 με πλατινένιους δίσκους, συμπεριλαμβανομένων των Break Every Rule και Foreign Affair αλλά και με singles όπως τα "We Don't Need Another Hero", "Typical Male", "The Best", "I Don't Wanna Fight" και "Golden Eye", παράλληλα με το ομώνυμο τραγούδι για την ταινία Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Χρυσά Μάτια (1995).

Το 1993, η ταινία What's Love Got to Do with It, μια βιογραφική ταινία που διασκευάστηκε από την αυτοβιογραφία της, κυκλοφόρησε μαζί με ένα soundtrack album. Παράλληλα με τη μουσική καριέρα της, η Τέρνερ απέκτησε φήμη και μέσω της υποκριτικής καθώς συμμετείχε σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου της Acid Queen στο ροκ μιούζικαλ Tommy (1975), του πρωταγωνιστικού ρόλου στην ταινία δράσης Mad Max Beyond Thunderdome (1985) μαζί με τον Μελ Γκίμπσον και ενός ρόλου στην ταινία Last Action Hero.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της καριέρας της, η Τέρνερ κέρδισε 12 Βραβεία Γκράμυ, τρία βραβεία Grammy Hall of Fame και ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Είναι η μόνη γυναίκα καλλιτέχνις που έχει λάβει συνεχόμενες υποψηφιότητες στα Βραβεία Γκράμυ στις κατηγορίες pop, rock και R&B. Το 1993, τα World Music Awards αναγνώρισαν τα χρόνια και την προσφορά της στη μουσική βιομηχανία και της απένειμαν το βραβείο Legend Award. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες. Στο top 40 έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της. Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Τέρνερ στην 63η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στη 17η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Το 1991, η Τέρνερ μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία