Ειδήσεις

«Εμφύλιος» Αρχιεπισκόπου - Μητροπολίτη Πάφου με φόντο το Ουκρανικό

Έντονα δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, για την άρνηση του Μητροπολίτη Πάφου να συμμετέχει σε Αρχιερατικά Συλλείτουργα επειδή μνημονεύεται σε αυτά ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος και δια του τρόπου αυτού αναγνωρίζεται το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, δεν παρέστη στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που έγινε στον καθεδρικό Ναό στην Αρχιεπισκοπή για την μνήμη του ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σε δηλώσεις μετά τη λειτουργία όταν ερωτήθηκε για την απουσία του Μητροπολίτη Πάφου, έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς για υποκριτική στάση αφού όπως είπε «Όταν δέχτηκε την χειροτονία ποιον μνημονεύσαμε; Δεν μνημονεύσαμε πάλι τον Επιφάνιο;».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός αρνείται να παραστεί σε αρχιερατικό συλλείτουργο ακριβώς επειδή μνημονεύεται ο Επιφάνιος Κιέβου και άρα αναγνωρίζεται το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τέρμα όπως είπε στο όλο ζήτημα επειδή εξελίσσεται σε πρόβλημα για την εκκλησία της Κύπρου.

Η δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου αφορά κυρίως το γεγονός πως ενώ το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας παρά τις διαφωνίες στις τάξεις της Συνόδου είχε διευθετηθεί, τώρα ανοίγει εκ νέου με τρόπο που απειλεί την συνοχή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του Αρχιεπισκόπου ο οποίος δήλωσε χθες πως «είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω να εξελιχθεί ένα σχίσμα στη Εκκλησία της Κύπρου».

Η δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου οφείλεται επιπλέον και στο γεγονός ότι ο Τυχικός ήταν για πολλά χρόνια στο πλευρό του, ενόσω ήταν Μητροπολίτης Πάφου. Εξάλλου οι πληροφορίες ήθελαν τον Τυχικό να είναι ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο για την διαδοχή του στην Μητρόπολη της Πάφου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Σ» από την Αρχιεπισκοπή, αν και υπήρχαν ενδείξεις πως ο Τυχικός είναι αντίθετος στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, θεωρήθηκε ότι από τη στιγμή που η Σύνοδος έχει αποφασίσει πως «δεν εναντιώνεται στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ να μνημονεύει τον Κιέβου» και οι Συνοδικοί συμμετέχουν σε συλλείτουργα εδώ και καιρό στα οποία μνημονεύεται ο Επιφάνιος, αλλά και ο ίδιος ο Τυχικός κατά τη χειροτονία του δέχτηκε να μνημονευτεί ο Επιφάνιος, δεν θα υπήρχε θέμα.

Πάει ξανά στην Ιερά Σύνοδο το Ουκρανικό

Η άρνηση του Τυχικού να παρίσταται στα αρχιερατικά συλλείτουργα αλλά και η διατυπωμένη αντίθεση των Μητροπολιτών Κύκκου και Μόρφου για την μνημόνευση του Επιφανίου, δεν αποκλείεται να οδηγείσει τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο στο να φέρει ξανά το θέμα της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας στην Ιερά Σύνοδο.

Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη για τις 8:30 το πρωί συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Αν και η ατζέντα της αυριανής Συνόδου περιλαμβάνει αρκετά και σημαντικά θέματα (όπως η καθαίρεση του τ. Κιτίου και η αποκατάσταση του Παγκράτιου και του Ανδ. Πιτσιλλίδη) δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας και της Αναγνώρισής της από την Εκκλησία της Κύπρου.