Ελλάδα

Δημοσκοπήσεις: Αυτοδυναμία ΝΔ και «συνωστισμός» στην είσοδο της Βουλής για 3+1 κόμματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τσιμπάει προς τα πάνω ο Μητσοτάκης - Μικρή πτώση για ΣΥΡΙΖΑ, στασιμότητα ΠΑΣΟΚ και «συνωστισμός» στην είσοδο της Βουλής με 3 + 1 κόμματα να δίνουν μάχη για το όριο του 3%.

Έντεκα μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το μεγάλο στοίχημα του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, τελικά το κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζουν οι μετρήσεις

Το κόμμα της κεντροδεξιάς φαίνεται από δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν χθες βράδυ ο ΣΚΑΪ και ο ΑΝΤ1 Ελλάδος, πως θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο πιο πάνω από το 40.8% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σε περίπτωση που οι κάλπες της 25ης Ιουνίου επιβεβαιώσουν τα δημοσκοπικά ευρήματα που φαίνονται πιο κάτω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με περίπου 160 Βουλευτές.

σκάι1.PNG


αντ1.PNG



Πύρρειος νίκη ΣΥΡΙΖΑ για το πηδάλιο της αντιπολίτευσης

Στο δεύτερο μέτωπο των εκλογών που αφορά την επικράτηση στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο Σύριζα δείχνει πως θα παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεν, λαβωμένος δε, αφού παρουσιάζει –πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- τάσεις μικρής πτώσης από το ήδη χαμηλό ποσοστό του 20,07% που έλαβε την 21η Μαΐου.

Στασιμότητα ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει επίσης στα ίδια ποσοστά –γύρω στο 12%- με αυτά των περασμένων εκλογών και παρά την καθοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να καλύψει τη διαφορά για να αναλάβει το πηδάλιο της κεντροαριστεράς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θρίλερ για είσοδο των 3+1 «μικρών» - Από 6 έως 8 στη Βουλή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολιτικοϊδεολογικούς λόγους αλλά και για τις έδρες, δηλαδή τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της επόμενης Βουλής, παρουσιάζει το ζήτημα του ποια κόμματα θα κόψουν το νήμα του 3% και θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είσοδο στη Βουλή εξασφαλίζουν 7 κόμματα, πέραν των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, μπαίνουν εξασφαλίζουν ποσοστό πάνω από 3% η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Νίκη του Δημήτριου Νάτσιου.

Αξιοσημείωτη εμφάνιση που κυμαίνεται στο 1.5% στις τελευταίες μετρήσεις κάνει και το κόμμα «Σπαρτιάτες» το οποίο στηρίζει και ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης πολιτευτής Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ σε ελεύθερη πτώση φαίνετια πως είναι το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Πλεύση, η Νίκη και η Ελληνική Λύση ωστόσο φαίνεται πως κινούνται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το 3% και συνεπώς δεν είναι απίθανο κάποιο απ’ αυτά τα τρία κόμματα να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή αν πιάσει το κάτω όριο των μετρήσεών του.

Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επίταση της δυναμικής που παρουσιάζει το κόμμα «Σπαρτιάτες» και παρά το γεγονός ότι τώρα μοιάζει απομακρυσμένο σενάριο η είσοδός του στη Βουλή, να καταφέρει να πιάσει το όριο του 3%.