Ακίνητο

Ακίνητα: Ο αντίχτυπος του νέου μειωμένου ΦΠΑ 5%

Ποιες περιπτώσεις ακινήτων θα επηρεάσει η νέα κατάσταση πραγμάτων, πού θα αυξηθεί και πού θα μειωθεί η ζήτηση

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις η Βουλή ψήφισε σε νόμο τις αλλαγές που θα ισχύουν για τον μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα. Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 5% θα αφορά τα πρώτα 130 τ.μ. πρώτης κατοικίας, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διαμερίσματα, μέχρι την αξία των €350.000, νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τα €475.000 και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών αύξησε το ανώτατο όριο από 110 τ.μ. που ήθελε η ΕΕ στα 130 τ.μ., εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα κατάληξης σε αυτό το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης περίληψη πρόνοιας, ώστε στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (5%) να εφαρμόζεται για τα πρώτα 190 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας. Προβλέπεται επίσης μεταβατική περίοδος, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται, στις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Αισιοδοξία για απόφαση ΕΕ

Διαδικαστικά, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ με την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τις αλλαγές που επέφερε η Βουλή στον μειωμένο ΦΠΑ και εφόσον τις δεχτεί, θα σταματήσει και τη δικαστική διαδικασία που «τρέχει» εναντίον της Κύπρου. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης, εξέφρασε την άποψη ότι το νέο νομικό πλαίσιο που έθεσε η Βουλή είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή οδηγία. Ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως υπάρχει αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα αποδεχτεί το νέο πλαίσιο και θα σταματήσει τη δικαστική διαδικασία. «Δεν νομίζουμε ότι για 20 τετραγωνικά μέτρα που είναι η διαφορά με την ΕΕ θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είχε προειδοποιήσει ότι, σε ενδεχόμενο διαφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδικασίες θα «τρέξουν» με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, μη αποκλειομένου, η Δημοκρατία να βρεθεί πριν από το τέλος του χρόνου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση του Κοινοβουλίου της.

Οι επιπτώσεις στην αγορά

Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον μειωμένο ΦΠΑ; Θα επέλθουν αλλαγές στη ζήτηση και ενδεχομένως στην προσφορά ακινήτων και σε ποιες περιπτώσεις; Πάντως, όπως λέχθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από τον Έφορο Φορολογίας, το 77% των ακινήτων που δηλώνονται για μειωμένο ΦΠΑ 5%, αφορά σε κατοικίες κάτω των 130 τ.μ. και αξίας μέχρι €350 χιλιάδων.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία θα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των ακινήτων όσον αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ. Ωστόσο, αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στην αγορά -όχι σε μεγάλο βαθμό- ιδιαίτερα όσον αφορά τις κατοικίες και λιγότερο σε σχέση με τα διαμερίσματα. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης, ενδεχομένως να υπάρξει θέμα με μερίδα ατόμων που επιλέγουν να χτίσουν το σπίτι τους αντί να το αγοράσουν, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το όριο των 450.000 ευρώ σε κόστος και να μην εμπίπτει έτσι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Πέραν αυτού, όπως γίνεται αντιληπτό, θα επηρεαστούν τα μεγάλης αξίας ακίνητα, τα οποία υπό προϋποθέσεις ενέπιπταν μέχρι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ωστόσο αυτό, όπως είπε, δεν αφορά αγορές από Κυπρίους αλλά κυρίως από ξένους. Σε συσχέτιση με αυτό, η Λεμεσός είναι η επαρχία που ενδεχομένως να παρουσιάσει μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω αυτής της νέας κατάστασης σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, καθώς εκεί ανεγείρονταν κυρίως τέτοιου είδους ακίνητα. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης, ενδεχομένως η νέα αυτή κατάσταση να ωφελήσει τα ακριβά μεταχειρισμένα ακίνητα, καθώς στα μεταχειρισμένα δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

Ένα άλλο θέμα που πιθανόν να προκύψει αφορά και πάλι στα σπίτια, καθώς τα 130 τετραγωνικά που εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μέχρι τώρα θεωρούνταν λίγα για ένα σπίτι. Συνήθως τα σπίτια ξεκινούσαν από τα 160-180 τετραγωνικά και ανέβαιναν προς τα πάνω. Ίσως είναι καιρός να συνηθίσουμε με πιο μικρά ακίνητα όπως άλλωστε κάνουν και οι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια, σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Κουρουσίδης.

Πέραν των πιο πάνω, και αξιολογώντας γενικότερα το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός πως δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων όπως υπήρχε στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου και στη συνέχεια αφαιρέθηκε.