Υγεία

Ημερίδα ΚΥΦΑ: Κραυγή απόγνωσης από οροθετική μάνα

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, στο βιβλιάριο Υγείας του νεογέννητου βρέφους της, αναφέρεται ότι η μητέρα είναι οροθετική

Ντροπής πράματα εντός του ΓεΣΥ και δη με δημοσίευση στοιχείων φακέλων ιατρικού απορρήτου.

Νεαρή μητέρα που τυγχάνει να είναι θετική στον HIV (οροθετική), είχε πρόσφατα την εμπειρία της γέννησης του παιδιού της σε νοσοκομείο στην Λεμεσό.

Δυστυχώς σύμφωνα με τα όσα η ίδια κατήγγειλε ενώπιον 120 και πλέον ατόμων που έλαβαν μέρος στην Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του HIV/AIDS (ΚΥΦΑ), σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, στο βιβλιάριο Υγείας του νεογέννητου βρέφους της, αναφέρεται ότι η μητέρα είναι οροθετική!

Συγκεκριμένα στο βιβλίο υγείας του νεογέννητου μωρού, στοιχείο το οποίο η μητέρα θα πρέπει να μεταφέρει πάντα σε γιατρούς, εκπαιδευτήρια και όπου αλλού χρειαστεί για πιστοποίηση ιατρικών στοιχείων και δεδομένων, στο εξώφυλλό του αναφέρει ότι η μητέρα του είναι φορέας HIV, λες και αφορά την υγεία και την κατάσταση του παιδιού ή θεωρείται στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε, οι γραμματείς των γιατρών, δάσκαλοι, γυμναστές ή ακόμα και το ίδιο το παιδί για την μητέρα του.

Τα όσα αναφέρθηκαν στην Ημερίδα μετά την εξωφρενική αποκάλυψη των όσων έζησε η μητέρα εντός της κλινικής που γέννησε, μιας και η πληροφορία αυτή έγινε αυτόματα γνωστή σε προσωπικό, επισκέπτες και ασθενείς (και πρόκειται για προσωπικά δεδομένα και ιατρικό απόρρητο που αφορά μόνον τον θεράποντα Ιατρό) ήταν τουλάχιστον θλιβερά.

Κλινικές αρνήθηκαν χειρουργεία σε ασθενείς

Σύμφωνα με την Νομικό-Εγκληματολόγο Χρύση Μιχαηλίδου, «σε Ημικρατικούς οργανισμούς ζητάνε αποτελέσματα αρνητικού τεστ για τον Hiv ως κριτήριο πρόσληψης, κάτι που θεωρείται απαράδεκτο και παράνομο».

Από πλευράς της η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου στον χαιρετισμό της ανέφερε, ότι πάρα την αλματώδη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια όσο αφορά την επιστημονική πρόοδο της λοίμωξης του HIV που αντιμετωπίζεται πλέον σαν μια χρόνια πάθηση, εντούτοις η ενημερότητα μεγάλου τμήματος της Κυπριακής κοινωνίας δεν γνωρίζει και θεωρεί πως ο Hiv δεν τους αφορά και ουσιαστικά δεν χρειάζεται να ξέρω. Με αποτέλεσμα αυτή η ασυμφωνία να έχει βέβαια άμεσες συνέπιες στην αποδοχή και τον σεβασμό του οροθετικού πληθυσμού.

Η ημερίδα που έγινε στις 24/5/2023, έφερε την ονομασία «Η HIV/AIDS Λοίμωξη και εξέλιξη: Ιατρικά, πως αντιμετωπίζεται από τους επαγγελματίες υγείας, ανθρώπινα δικαιώματα και προκατάληψη» και στην διάρκεια της παρουσιάστηκαν στοιχεία και αριθμοί που αφορούν περιπτώσεις και τρόπους ιατρικής περίθαλψης.

Ομιλητές ήταν οι Δρ. Γιώργος Σιακαλής Διευθυντής Γρηγορίου Κλινικής, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου Επιδημιολόγος, Λοιμωξιολόγος Υπουργείου Υγείας, Χρυσή Μιχαηλίδου Νομικός Εγκληματολόγος, Πέτρος Κούσιος Επαγγελματίας Υγείας Συμβουλευτική για HIV/AIDS.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις που κλινικές αρνήθηκαν χειρουργεία και περίθαλψη.

Συζητήθηκαν οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV, το πρόβλημα που υπάρχει ότι οι οροθετικοί από άλλες πόλεις έχουν προσβάσεις στις φαρμακευτική αγωγή μόνο στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρνακάς και μόνο για 2 μήνες. Αυτό πρέπει άμεσα να διαφοροποιεί για να μειώσει το κόστος μετακίνησής τους αλλά και να αποφορτιστεί η Γρηγόριος Κλινική από το φόρτο εργασίας της και έτσι θα προσφέρει και καλύτερε ποιοτική παρακολούθηση.

Επίσης τονίστηκε ότι κρίνεται αναγκαία το θέμα της αιμοληψίας και σε άλλες πόλεις και όχι μόνο στην Γρηγόριο Κλινική.

Οι εκπρόσωποι του ΚΥΦΑ επίσης επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες εκστρατείες για ενημέρωση και διαφώτιση στο ευρύ κοινωνικό σύνολο και στους Επαγγελματίες Υγείας, ενώ η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κρίνεται αναγκαία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Λίγα λόγια για το ΚΥΦΑ

Το ΚΥΦΑ είναι μια εθελοντική οργάνωση που λειτουργεί γραφεία στο Παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού με μόνιμο Checkpoint όπου κάποιος καλώντας το 1464 μπορεί να εξεταστεί για Hiv δωρεάν και ανώνυμα.

Επίσης λειτουργεί και η πρώτη κινητή μονάδα εξέτασης για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ενημέρωσης και διαφώτισης σε όλη την Κύπρο.