Ενέργεια

Σηκώνουν μανίκια για τον αγωγό Κύπρου, Ισραήλ - Τι είπε ο Υπ. Ενέργειας για τον «αγωγό μέσω Τουρκίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η Κύπρος έχει φυσικό πλούτο και θα τον αξιοποιήσει με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα» - Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου στις Τομές στα Γεγονότα - Ο αγωγός Κύπρου - Ισραήλ και ο αγωγός μέσω Τουρκίας

Πιάνουν δουλειά σε περίπου δύο βδομάδες οι ομάδες εμπειρογνωμών και τεχνοκρατών Κύπρου και Ισραήλ, που θα ασχοληθούν με τεχνικές πτυχές του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το δίκτυο του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου.

Αυτό αποκάλυψε στις Τομές στα Γεγονότα χθες το βράδυ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Ενέργειας, ανέφερε πως στις επόμενες μέρες θα δοθούν τα ονόματα των τεχνοκρατών που θα απαρτίζουν τις δύο τεχνικές επιτροπές οι οποίες θα ασχοληθούν, η μία με τον ηλεκτρισμό και η άλλη με το φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Ο κ. Παπαναστασίου μίλησε για τα τρία μεγάλα κεφάλαια που είναι ανοιχτά και εν εξελίξει στις ενεργειακές σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ:

  1. Ο Αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει το δικτύο του Ισραήλ (που είναι ήδη συνδεδεμένο με αυτό της Αιγύπτου και της Ιορδανίας) με αυτό της Κύπρου.
  2. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ
  3. Το θέμα των κοιτασμάτων Αφροδίτη-Ισάι, για το οποίο υπάρχει συμφωνία πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Υπογράμμισε πως οι όποιες κινήσεις γίνουν από μέρους της κυβέρνησης, έχουν ως κεντρικό στόχο την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές στην Κύπρου, αφού όπως είπε το κόστος είναι υπερδιπλάσιο απ’ αυτό που θα έπρεπε να είναι κανονικά. «Αυτή τη στιγμή η κιλοβατώρα στην Κύπρο κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 35 σεντ του ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως θα έπρεπε να είναι μόλις στα 13 με 14 σεντ».

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως γίνονται μελέτες σε κυβερνητικό επίπεδο για παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, ο κ. Παπανάστασίου αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται και λέγονται για τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται στις θάλασσες της Κύπρου, ως δυνιτικό «διαπραγματευτικό χαρτί» στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για τον αγωγό μέσω Τουρκίας.