Το ΝΑΤΟ στην εποχή του πολέμου της Ουκρανίας
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο επακολουθήσας πόλεμος έδωσε μια νέα δυναμική στο ΝΑΤΟ και στην όλη πολιτική σκακιέρα.
Ο φόβος της Ρωσίας ισχυροποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι γείτονές της, η Φινλανδία και η Σουηδία, να κάμουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία έχει ήδη γίνει μέλος, η Σουηδία περιμένει τη συγκατάθεση της Τουρκίας γι’ αυτό. Ως γνωστόν, η Τουρκία φέρει ένσταση λόγω της, κατ’ εκείνη, στάσης της Σουηδίας απέναντι κυρίως στους Κούρδους.
Η στάση της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ελέχθη και πιο πάνω, έθεσε, κατά κάποιους αναλυτές, ορισμένα προβλήματα στο ΝΑΤΟ, των οποίων καλείται να επιληφθεί (βλ. Andrew Dorman, “Will Nato bite the bullet?”, The World To-day, June and July, 2023, pp. 18-19).
To πρώτο είναι η αντιμετώπιση της Ρωσίας, όπως φαίνεται σήμερα στην Ουκρανία. Από την αρχήν άρχισε από τους Δυτικούς ένα σχέδιο απάντησης στη ρωσική επιθετικότητα. Όπλα και στρατιωτικό υλικό στέλλονταν και συνεχίζουν να αποστέλλονται στην Ουκρανία. Κυρώσεις χρησιμοποιούνται επίσης (ενθ.).
Υπάρχει μετά το θέμα της αποστολής του ΝΑΤΟ: Είναι περισσότερο για να προστατεύει την Ευρώπη ή γενικά για όλον τον πλανήτη; Για ορισμένες χώρες το ΝΑΤΟ πρέπει να κοιτάξει και το θέμα της Ασίας και της Άπω Ανατολής και τις Δυνάμεις της περιοχής, όπως η Κίνα. Ορισμένες χώρες ζητούν συμμαχίες με την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και τη Αυστραλία (ενθ.), για να μπορέσει το ΝΑΤΟ να εκπληρώσει την αποστολή του στην περιοχή.
Όπως έγραψα και σε προηγούμενα άρθρα μου, ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη. Το θέμα των πυρηνικών όπλων έρχεται πάλι στην επικαιρότητα.
Η Ρωσία, και από τους Δυτικούς που είναι αναμειγμένοι στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, το ΗΒ και η Γαλλία, είναι πυρηνικές Δυνάμεις.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φθάσουμε στο να συζητούμε για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά αν κάνουμε τούτο, τότε οπωσδήποτε θα είναι το τέλος του πλανήτη μας.