Αναλύσεις

Τι είναι οι «Έμφυλες Στατιστικές» και πού στοχεύουν;

Ποιοι είναι οι τομείς που θα καλύπτει η νέα ειδική έκδοση της Στατιστικής Υπηρεσίας

Μια νέα κατηγορία προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Στατιστική Υπηρεσία, και το όνομα αυτής: «Έμφυλες Στατιστικές». Με τη χρήση αυτού του εργαλείου πλέον οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν τα δύο φύλα σε κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.

Η «Σ» επικοινώνησε με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, το οποίο, σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία μάς εξηγούν τι είναι αυτή η νέα προσθήκη και πώς θα λειτουργεί. Αρχικά γίνεται γνωστό ότι η Στατιστική Υπηρεσία, μετά από διαβούλευση με το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των χρηστών της, προχώρησε τον Ιούνιο 2023 στην ετοιμασία και δημοσίευση της νέας ειδικής έκδοσης «Έμφυλες Στατιστικές», η οποία περιλαμβάνει μια συλλογή έμφυλων στατιστικών που καλύπτουν διάφορους τομείς ενδιαφέροντος, όπως είναι η δημογραφία, η αγορά εργασίας, η εκπαίδευση, η δημόσια ζωή, η φτώχια και η εγκληματικότητα.

Όπως εξηγούν, τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω έκδοση δημοσιεύονται συστηματικά στη διαδικτυακή Πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας. Παρόλα αυτά, με την ετοιμασία της έκδοσης, δίνεται η ευκαιρία στον χρήστη να δει συγκεντρωμένες πληροφορίες που αφορούν τα δύο φύλα και να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. «Η Στατιστική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της τόσο σε σχέση με την ενότητα των Έμφυλων Στατιστικών όσο και με την παραγωγή σχετικών στατιστικών πληροφοριών, με γνώμονα πάντα τις απαιτήσεις των χρηστών, σε συνδυασμό με την ποιότητα», προστίθεται.

Οι στόχοι

Ερωτηθέντες για το πού στοχεύει να βοηθήσει η νέα κατηγορία και με ποιον τρόπο, μας απαντούν ότι οι αξιόπιστες επίσημες στατιστικές που απεικονίζουν ρεαλιστικά την οικονομική, δημογραφική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάσταση μιας χώρας, έχουν τεράστια σημασία τόσο για τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσο και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τέτοιων πολιτικών και μέτρων. Όπως αναφέρουν, «οι δράσεις και οι ενέργειες της Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με την παραγωγή επίσημων στατιστικών γενικότερα αλλά και σε σχέση με την εν λόγω έκδοση για τις έμφυλες στατιστικές ειδικότερα, διεξάγονται στο πλαίσιο της αποστολής της για τακτική και έγκαιρη παραγωγή στατιστικών στοιχείων και παροχή αξιόπιστης στατιστικής πληροφόρησης. Στόχος της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι η διαχρονικά ορθή και συστηματική ενημέρωση του κοινού».

Στόχος είναι η διαχρονικά ορθή και συστηματική ενημέρωση του κοινού

Σημειώνεται ότι, με την έκδοση «Έμφυλες Στατιστικές», παρέχεται ακόμα ένα εργαλείο υποβοήθησης των κέντρων λήψεων αποφάσεων, για τη διαμόρφωση πολιτικών που στοχεύουν σε μια κοινωνία σύγχρονη και απαλλαγμένη από ανισότητες λόγω φύλου. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι, στατιστικοί δείκτες όπως αυτοί που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση «Έμφυλες Στατιστικές» μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής και τη λήψη, αλλά και την παρακολούθηση, σημαντικών αποφάσεων για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Επιτρόπου Ισότητας των Φυλών».

«Δεν είναι καθόλου εύκολο»

Κληθέντες να σχολιάσουν πόσο εύκολο είναι να εφαρμοσθεί αυτή η νέα προσπάθεια και τι εργαλεία χρειάζονται για να πραγματοποιήσει τους στόχους της, από κοινού, το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και η Στατιστική Υπηρεσία, τονίζουν ότι για τον σωστό σχεδιασμό οποιωνδήποτε πολιτικών ή δράσεων χρειάζεται κατ’ αρχήν η διαπίστωση των πραγματικοτήτων. «Αυτές οι πραγματικότητες απεικονίζονται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που το γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων παρακολουθεί ανελλιπώς, αλλά και στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών με άλλους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, που σκοπός και στόχος τους είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από ανισότητες», συμπληρώνουν.

«Κατά πόσον είναι εύκολο; Οπωσδήποτε, δεν είναι καθόλου εύκολο»

«Κατά πόσο είναι εύκολο; Οπωσδήποτε, δεν είναι καθόλου εύκολο. Για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, που είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός, πέραν της διαπίστωσης των πραγματικοτήτων, πρέπει να αντιμετωπιστεί η προκατάληψη και να εμπεδωθεί η κουλτούρα της έμφυλης ισότητας. Τα εργαλεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι είναι η συνεχής ενημέρωση της κοινωνίας μέσα από τις δράσεις του γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, ο σχεδιασμός των κατάλληλων πολιτικών και δράσεων καθώς και η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης», καταλήγουν.