Η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές

Την ώρα που γράφεται αυτό άρθρο (28 Μαΐου 2023) είναι έτοιμα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του β’ γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών, που φαίνεται ότι κέρδισε ο κ. Ερντογάν, η δε Ελλάδα θα έχει τον β’ γύρο στις 25 Ιουνίου 2023. Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, ότι δηλαδή δεν έχουμε τα πλήρη τελικά αποτελέσματα στις δύο χώρες, αποτολμούμε μιαν ανάλυση σχετικά με τις δύο χώρες.

Από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, στην Ελλάδα, εφάνη η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 40,79% έναντι 20,07% του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Εάν επαναληφθεί η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στον δεύτερο γύρο, φαίνεται καθαρά ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει μιαν αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με όλη την ευχέρεια.

Πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον να καταλάβουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη την ανάγκη της ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Οποιοσδήποτε εκλεγεί στην Τουρκία, η ουσία της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου θα παραμείνει η ίδια. Πρέπει, λοιπόν, κι εμείς να πάρουμε τα μέτρα μας για να την αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να επιζήσουμε.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία είναι μια χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων με τεράστια αγορά και τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης χώρας. Από την άλλη μεριά, και ας μην το ξεχνάμε, η Τουρκία έχει και πολλά μειονεκτήματα. Πρώτον, μια πολύ αδύνατη οικονομία, που θέτει σε κίνδυνο, κάποτε, αυτήν ταύτην την ύπαρξη της χώρας. Έχει πολλά μέτωπα εναντίον διαφόρων χωρών. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και, παρ’ όλα τα ξεσπάσματα του κ. Ερντογάν, όλοι στη χώρα επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, υπό την αίρεση, όμως, ότι κι αυτή θα τις ανταποδώσει. Πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της. Αν όμως η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί, τότε πρέπει κι εμείς να λάβουμε εκ των προτέρων τα μέτρα μας.