Εργασία

«Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης»

Ο Υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά του στη «Σ» για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, που έχει μπροστά του να διαχειριστεί ο Υπουργός Εργασίας, είναι το συνταξιοδοτικό. Μιλώντας στη «Σ», ο κ. Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε πως ο στόχος του είναι να ολοκληρωθεί εντός της θητείας αυτής της Κυβέρνησης η μεταρρύθμιση και να είναι προς το συμφέρον όλων και χωρίς δημοσιονομικούς κινδύνους. Ξεκαθάρισε ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν δικαιολογείται μια επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και πως η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν προσανατολίζεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ο Υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαφοροποίηση της αναλογιστικής μείωσης του 12%, ωστόσο, όπως σημείωσε, η όποια απόφαση θα πρέπει να κινείται στη λογική της ενδιάμεσης επιλογής. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση να μην επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις είτε αυτές θα αφορούν σε αύξηση εισφορών είτε σε μείωση συντάξεων είτε σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης».

Όσον αφορά την προγραμματική θέση της Κυβέρνησης για αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%, όπως είπε, είναι κάτι που προωθείται μαζί με το Υφυπουργείο Πρόνοιας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως ήδη έδωσε το έναυσμα για την άμεση έναρξη του διαλόγου για επαναξιολόγηση του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής για την αναπροσαρμογή του.

Περαιτέρω, αποκάλυψε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται μια νέα πολιτική ελάφρυνσης των ωραρίων εργασίας των πολύτεκνων γονιών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.