Αναλύσεις

Στο έλεος των τοπικών Αρχών τα εγκαταλελειμμένα ζώα

Σύμφωνα με τον νόμο, η φροντίδα και ευημερία των ζώων αποτελεί καθήκον των τοπικών Αρχών, κάτι όμως που δεν φαίνεται να τις απασχολεί

Αναβρασμός επικρατεί στον φιλοζωικό κόσμο με τα συνεχόμενα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Ο θάνατος της σκυλίτσας Φρίτα στην κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση και κακομεταχείριση των ζώων, στην εν λόγω κοινότητα, οδηγούν σήμερα (4/6) τις φιλοζωικές οργανώσεις, το Κίνημα Οικολόγων, το Κόμμα για τα Ζώα και τους εθελοντές στους Αγίους Τριμιθιάς, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Φυσικά, η συγκεκριμένη κοινότητα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα χωριά και δήμους. Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειονότητα των τοπικών Αρχών δεν έχουν κατάλληλους χώρους κράτησης για τα εγκαταλελειμμένα ζώα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα εντοπίζονται από οργανώσεις σε άσχημη κατάσταση χωρίς νερό ή τροφή. Σύμφωνα με τον νόμο, η φροντίδα και ευημερία των ζώων αποτελεί καθήκον των τοπικών Αρχών, κάτι όμως που δεν φαίνεται να τις απασχολεί.

Η έλλειψη στρατηγικής για την ευημερία και προστασία των ζώων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προχωρούσε στο διορισμό Επιτρόπου για την ευημερία των ζώων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμεί στη Βουλή η τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου.

19 νεκροί σκύλοι από το 2017 μέχρι το 2023 στους Αγίους Τριμιθιάς

Η «Σ» επικοινώνησε με τον εθελοντή, Νεόφυτο Νεοφύτου, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων στην κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς.

Αρχικά ανέφερε ότι έστειλαν τον φάκελο της υπόθεσης στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Γεωργίας, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι 19 διαφορετικά σκυλιά από το 2017 μέχρι το 2023. Η τελευταία υπόθεση είναι ο θάνατος της Φρίτας». Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία με βίντεο και φωτογραφίες, οι ιατρικές αναφορές των γιατρών και μάρτυρες.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει καταγγελία στην Αστυνομία για τον θάνατο της Φρίτας. «Ο φάκελος με τα άλλα 18 σκυλάκια εμπεριέχει περιπτώσεις που ήταν σε τραγική κατάσταση».

Σημείωσε ότι ο κοινοτάρχης των Αγίων Τριμιθιάς όφειλε να έχει εγκεκριμένα κλουβιά για να βάζει τα εγκαταλελειμμένα ζώα. «Τα πετούσε στον περιφραγμένο χώρο της Υδατοπρομήθειας και της ΑΗΚ χωρίς να υπάρχει σκέπαστρο. Αν είχε αδειοδοτημένο χώρο, όπως λέει, τότε να μας παρουσιάσει τις άδειες από τους αρμόδιους φορείς».

Υπογράμμισε πως ο νόμος λέει ότι ο κοινοτάρχης θα έπρεπε να παρέχει ιατρική φροντίδα, τροφή και νερό, κάτι το οποίο δεν έκανε. «Βρήκαμε σκυλάκι με ανοικτές πληγές και ματωμένο. Αυτό το σκυλάκι το βρήκαμε το 2020 στον ίδιο χώρο που βρήκαμε τη Φρίτα».

Επιπλέον ανέφερε ότι από τα 300 χωριά που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, τα 295 δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, με τα υπόλοιπα 5 να εφαρμόζουν ορισμένα σημεία της νομοθεσίας. «Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν μητρώο σκύλων. Όταν οι αρμόδιες Αρχές δεν εφαρμόζουν τους νόμους και κακοποιούν σκυλάκια, τι περιμένουν από τους πολίτες;».

Όσον αφορά τη διαμαρτυρία, ανέφερε ότι για τον φιλοζωικό κόσμο δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε δικαιολογία. «Θέλω να δώσω ένα μήνυμα και στο συγκεκριμένο Κοινοτικό Συμβούλιο και σε όλους τους Δήμους, ότι πλέον δεν θα ανεχόμαστε την αδιαφορία τους εις βάρος των ζώων. Από τον συγκεκριμένο κοινοτάρχη ζητούμε να παραιτηθεί και να καταδικαστεί εάν αποδειχθούν τα αδικήματα στο δικαστήριο». Τέλος, ανέφερε ότι κακοποίηση είναι και οι συνθήκες διαβίωσης ενός σκύλου.

«Ζητούμε δημιουργία Επιτρόπου»

Την ανάγκη δημιουργίας θεσμοθετημένης θέσης Επιτρόπου, που θα ασχολείται με την ευημερία των ζώων, ανέδειξε με δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου.

«Το ζητήσαμε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το 2014 και το έχουμε συζητήσει και με τον νυν Πρόεδρο για δημιουργία θεσμοθετημένης θέσης Επιτρόπου Ευημερίας και Προστασίας των δικαιωμάτων των Ζώων για να συντονίσει όλα τα θέματα που ασχολούνται με τα ζώα. Δείτε το παράδειγμα με την αγέλη σκύλων στον Στρόβολο. Ο Δήμαρχος τα έριχνε στον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο κ. Πίπης στην Αστυνομία και στον Δήμαρχο και τα αθώα τα ζώα ήταν έρμαιο στο κρύο και στη ζέστη. Την πληρώνουν τα αθώα τα ζώα. Γι’ αυτό ζητούμε τη δημιουργία Επιτρόπου. Δεν είναι για την καρέκλα, αλλά για να λύσουμε προβλήματα».

Επεσήμανε ότι ο Προέδρος Χριστοδουλίδης γνωρίζει το θέμα. «Αυτό που είπε δημόσια είναι ότι αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει, γιατί είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το είπε και σ’ έμενα σε επίσημη συνάντηση στο Προεδρικό».

Επεσήμανε ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο όσον αφορά την εφαρμογή των νομοθεσιών. «Δεν μπορεί να υπάρχει το άρθρο 17 που λέει ότι οι Κοινότητες και οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν προσωρινούς χώρους κράτησης και μέχρι σήμερα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι στηρίζουν τη διαμαρτυρία και συμπαραστέκονται σε όλες εκείνες τις δράσεις, οι οποίες είναι στο πλαίσιο της νομοθεσίας. «Αυτήν τη στιγμή κατηγορείται ο κοινοτάρχης των Αγίων Τριμιθιάς για κάποιες ατασθαλίες, ολιγωρίες σχετικά με τον χώρο κράτησης. Δεν ξέρω αν αυτός ο άνθρωπος είχε πολεοδομική άδεια ή ελέγχθηκε ο χώρος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Συμπαραστεκόμαστε και θέλουμε η εφαρμογή νομοθεσίας να μην είναι επιλεκτική».

Αναφερόμενος στις πρόνοιες που θα έπρεπε να έχουν τα καταφύγια σε κάθε κοινότητα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε να διατηρούν κατάλληλους προσωρινούς χώρους για τα εγκαταλελειμμένα ζώα. «Αυτοί οι χώροι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Έχουμε περίπου 330 κοινότητες και οι κατάλληλοι χώροι είναι μετρημένοι. Από τους Δήμους που έχουμε μακάρι οι δέκα να έχουν τέτοιους χώρους. Γιατί κάναμε τη νομοθεσία;»

Μιλώντας για τις καταγγελίες που φτάνουν κοντά τους, ανέφερε ότι από το Αύγουστο, που λειτούργησε το 70078080, καθημερινώς υπάρχουν υποθέσεις κακοποιήσεων, εγκαταλείψεων και δηλητηριάσεων ζώων. «Τα παραπέμπουμε στην Αστυνομία για τα Ζώα. Ήταν 380 τηλεφωνήματα μέχρι πριν από ένα μήνα». Εξήγησε ότι το 90% των τηλεφωνημάτων αφορούν κακοποίηση. «Γείτονες καταγγέλλουν ξυλοδαρμό σκύλου, το συνεχιζόμενο δέσιμο του ζώου, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τα σκυλιά τους να σκοτώσουν τους γάτους της γειτονιάς».

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν παραδείγματα τουριστών που έρχονται για διακοπές στην Κύπρο, εντοπίζουν ένα εγκαταλελειμμένο ζώο και πληρώνουν για να το πάρουν στη χώρα τους.

Διαφωνία στη Βουλή για τη θανάτωση των ζώων

Στη Βουλή συζητείται αυτήν την περίοδο η τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μίλησε στη «Σ» για τη διαφωνία προκύπτει στο άρθρο που αναφέρεται στη θανάτωση εγκαταλελειμμένων ζώων μετά από ένα χρονικό περιθώριο.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι έγινε αρκετή συζήτηση σχετικά με το τι γίνεται όταν οι τοπικές Αρχές πάρουν έναν αδέσποτο σκύλο και περάσουν 30 μέρες. «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης μιλά για θανάτωση όταν περάσουν οι 30 μέρες. Υπάρχουν ενστάσεις. Και εγώ έχω ένσταση, οπόταν θα έχουμε έντονη συζήτηση στην Επιτροπή. Συμπλήρωσε ότι οι Τοπικές Αρχές διερωτώνται τι θα κάνουν τους σκύλους όταν περάσει ο καιρός. Λένε ότι αν δεν μπορούν να τα θανατώσουν, τότε δεν θα τα μαζεύουν, γιατί δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα μεγάλο καταφύγιο».

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι λύση βρίσκεται σε όσα συμφωνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν έγιναν. «Να αναλάβει τα έξοδα η Κυβέρνηση και να κάνει πέντε μεγάλα καταφύγια, ένα σε κάθε επαρχία. Το κράτος να αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία των καταφυγίων. Είναι ευθύνη του κράτους τα αδέσποτα. Δεν είναι ευθύνη των εθελοντών να τρέχουν μέρα νύχτα, ούτε και ένα Κοινοτικό Συμβούλιο να είναι αρμόδιο για τη σωστή λειτουργία του καταφυγίου».

Επιπλέον συζητήθηκε και ο ορισμός της οχληρίας. «Μέχρι τώρα, όταν έκανε κάποιος παράπονο ότι ενοχλούσαν οι σκύλοι του, ο τρόπος που ήταν γραμμένος ο νόμος δεν βοηθούσε στην καταδίκη. Ζητήσαμε βοήθεια από τη Νομική Υπηρεσία για να αλλάξουμε τον ορισμό. Έψαξε και βρήκε δικαστικές αποφάσεις και έχουμε τώρα έναν νέο ορισμό, τον οποίο θα συμπεριλάβουμε στο νέο Νομοσχέδιο και έτσι θα μπορούν να πετύχουν πιο εύκολα καταδίκη όταν οι τοπικές Αρχές παίρνουν κάποιον στα δικαστήρια για οχληρία».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, ανέφερε ότι παρακολουθούν το θέμα και έχουν στείλει τις προτάσεις τους. «Εμείς διαχρονικά διαφωνούμε με το άρθρο που αφορά τη θανάτωση εγκαταλελειμμένων ζώων και ζητούμε να διαγραφεί. Δεν γίνεται μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παίρνει ένα υγιέστατο ή ταλαιπωρημένο ζώο και να του κάνει ευθανασία μετά από ορισμένες μέρες. Είναι δολοφονία. Τώρα θέλουν από τις 15 μέρες που ίσχυε να τις κάνουν 30».

Εξήγησε ότι η ουσία δεν είναι να κτιστούν νέα καταφύγια ή νέοι προσωρινοί χώροι. «Ώσπου χτίζουμε, σημαίνει ότι ενθαρρύνουμε τον Κύπριο να πετά τα ζώα που δεν θέλει. Χρειάζεται επιμόρφωση και γι’ αυτό στείλαμε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας για επιμόρφωση και ειδικό μάθημα στα σχολεία». Συμπλήρωσε ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευημερία των ζώων και όχι οι εθελοντές. «Επωμίζονται το στρες, το κόστος, την εργασία επειδή συμπονούν».