Ακίνητο

Τελευταίο χαρτί Βουλής για 130 τ.μ. στον μειωμένο ΦΠΑ αντί 110 τ.μ.

Η Κομισιόν κάλεσε την Κύπρο να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις κατοικίες, εντός δύο μηνών, στέλνοντας αιτιολογημένη γνώμη στη χώρα μας

Το τελευταίο της χαρτί φαίνεται πως παίζει η Βουλή, στην προσπάθειά της να αυξήσει κατά το δυνατόν περισσότερο τα τετραγωνικά των ακινήτων που θα εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%. Όπως προκύπτει, κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, φαίνεται να επήλθε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός από τα τετραγωνικά, όπου η Κυβέρνηση κατέθεσε τα 110 για να περιλαμβάνονται στο 5%, ενώ η Βουλή ζήτησε να αυξηθούν στα 130 τετραγωνικά.

Αναλυτικότερα, μετά από πολλές παλινωδίες στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπου η Κυβέρνηση έπαιρνε νομοσχέδια στη Βουλή με τα οποία τα κόμματα διαφωνούσαν, η Κομισιόν επανήλθε στο συγκεκριμένο ζήτημα και όπως φαίνεται με αυστηρό τόνο έδωσε στην κυπριακή πλευρά διορία δύο μηνών για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ στις κατοικίες. Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Οικονομικών συνήλθε εκτάκτως την Πέμπτη και, όπως προκύπτει, φαίνεται να συμφώνησε σε όλα με την Κυβέρνηση πλην του σημείου με τα τετραγωνικά μέτρα. Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στη βδομάδα δεδομένου ότι συμφωνήθηκε πως το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την προσεχή Πέμπτη, 8 Ιουνίου.

Ειδικότερα, η τελευταία πρόταση της Κυβέρνησης που πήγε στη Βουλή προνοεί: Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% μέχρι τα 110 τετραγωνικά για κατοικία που δεν ξεπερνά τα 190 τετραγωνικά. Όσον αφορά την αξία, προτείνεται ΦΠΑ 5% μέχρι 350 χιλιάδες με ανώτατη αξία τις 475 χιλιάδες. Θα δοθεί μεταβατική περίοδος μέχρι 31 Οκτωβρίου, ώστε όσοι βγάλουν μέχρι τότε πολεοδομική άδεια ή καταθέσουν αίτηση για πολεοδομική άδεια, να ισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς και όχι το νέο που θα προκύψει.

Επομένως, όπως έχει προαναφερθεί, η μόνη εκκρεμότητα είναι κατά πόσον θα πειστεί η ΕΕ να αυξήσει τα τετραγωνικά για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα 130 από τα 110. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα γίνει αποδεκτό το αίτημα, αν και υπάρχει προβληματισμός με ποιον τρόπο αυτό το αίτημα θα διαβιβαστεί. Δηλαδή θα ψηφίσει η Βουλή το νομοσχέδιο με τα 130 τετραγωνικά και θα το καταθέσει στην ΕΕ με την ελπίδα να το δεχτεί ή θα πάει προηγουμένως η Κυβέρνηση να ζητήσει τα 130 τετραγωνικά από την ΕΕ; Υπάρχει δηλαδή ένα ζήτημα ποιο Σώμα θα πάρει επάνω του την ευθύνη. Η Βουλή ή η Κυβέρνηση;

Παρέμβαση Κομισιόν

Η Κομισιόν κάλεσε την Κύπρο να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις κατοικίες, εντός δύο μηνών, στέλνοντας αιτιολογημένη γνώμη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της δέσμης παραβάσεων για τον Ιούνιο. Εάν η Κύπρος δεν συμμορφωθεί εγκαίρως, η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα, αν το θεωρήσει αναγκαίο, να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο [INFR(2021)2093], επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο.

Όπως σημειώνεται, η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα (m2) των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς.

Αν και η οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής, η Κομισιόν θεωρεί πως το εν λόγω μέτρο υπερβαίνει τον στόχο αυτό, καθώς η κυπριακή νομοθεσία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, ενώ υπάρχει έλλειψη περιορισμών στη νομοθεσία.

Ειδικότερα, προστίθεται, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, τα μέλη της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία και το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Η αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, και αποτελεί συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε η Επιτροπή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021. Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που καταγράφονται στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη, και σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Παύλος Λοΐζου: Να βάλουμε όσα μπορούμε

Ενδιαφέρουσα ήταν η ανάγνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα από τον εκτιμητή Παύλο Λοΐζου. Μιλώντας προ ημερών στο «Σίγμα», ο κ. Λοΐζου σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν ξέρουν αν πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε αγορά ακινήτου ή να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Ας κάνουμε όμως ένα βήμα πίσω για να δούμε ποια ακίνητα αφορά ο μειωμένος συντελεστής. Όπως είπε ο κ. Λοΐζου, βασικά μιλούμε για νέες κατοικίες - σπίτια και διαμερίσματα - τα οποία κάποιος θα τα αγοράσει τελειωμένα. Άρα ουσιαστικά μιλούμε για προϊόν developer.

Ο μέσος όρος των αδειών οικοδομής που έχουν εκδοθεί το 2022 είναι 95 τετραγωνικά μέτρα. Άρα, τα 110 τετραγωνικά καλύπτουν όλα τα διαμερίσματα που είναι το 65% των αδειών που εκδόθηκαν το 2022.

Επομένως, αυτήν τη στιγμή η συζήτηση γίνεται για το πώς θα συμπεριλάβουμε κάποια ακριβά διαμερίσματα κυρίως στη Λεμεσό και, δεύτερο, πώς βάζουμε κάποια μεγάλα σπίτια, ανέφερε ο κ. Λοΐζου. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των σπιτιών που αδειοδοτήθηκαν πέρσι είναι 235 τετραγωνικά, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο κάνει λόγο για 190.