Ανθρώπινες Ιστορίες

Ερμογένης Ερμογένους: Ο 12χρονος που κατάφερε το ακατόρθωτο

Ο Ερμογένης Ερμογένους είναι ένας 12χρονος που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και από τα 4 χρόνια του δίνει μάχη με την κοινωνία και το σχολείο για αποδοχή - Σήμερα κάνει περήφανη την οικογένεια και το σχολείο του, με τις επιδόσεις του στον αθλητισμό

Τη 2η θέση παγκυπρίως στο άθλημα «vortex»(ακόντιο ρίψεων για παιδιά) κατέκτησε μόλις πριν από μια βδομάδα, και συγκεκριμένα στις 27/5/2023, ο 12χρονος μαθητής Ερμογένης Ερμογένους, στους αγώνες κατηγορίας «αγοριών 2011», που έγιναν στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό, με ρίψη που πέτυχε στα 50 μέτρα και 70 εκατοστά, ανεβάζοντας το ατομικό ρεκόρ του. Για τα παιδιά που διακρίθηκαν έχουν ανοίξει πλέον πόρτες για μια θέση στα Αθλητικά Γυμνάσια, ανοίγοντας παράλληλα παράθυρα και για μελλοντικές ευκαιρίες στον αθλητισμό που τόσο αγαπούν.

Επί της ουσίας, με την κατάκτηση της 2ης θέσης παγκυπρίως το αγόρι έλαβε το εισιτήριο για το Αθλητικό Γυμνάσιο, που είναι το αθλητικό σχολείο "Λανιτείου Γυμνασίου" στη Λεμεσό.

Το μεγάλο θαύμα για τον Ερμογένη είναι ότι πρόκειται για παιδί που διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) από τα 4 του χρόνια και από τότε ο ίδιος και η οικογένειά του δίνουν μάχη για να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία και τα εκπαιδευτήρια.

Μιλώντας στη «Σημερινή» η μητέρα του, Δέσποινα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι ο γιος της κατάφερε αυτό που όλοι θεωρούσαν ακατόρθωτο. «Ο Ερμογένης δεν απογειώθηκε μόνο επιδοσιακά αλλά και ψυχολογικά. Καθώς παιδιά σαν τον Ερμογένη που έχουν ΔΕΠΥ υποφέρουν και δίνουν μάχες καθημερινά για να γίνουν αποδεχτά».

Όπως μας είπε η μητέρα του ταλαντούχου μαθητή, το παιδί διαγνώσθηκε με ΔΕΠΥ από τα 4 του χρόνια και από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς του, καθώς και των γονέων του.

«Δώσαμε πολλές μάχες γιατί το παιδί δεν ήταν αποδεχτό από τους γύρω του και την κοινωνία ένεκα της ιδιαιτερότητάς του και από την ηλικία των 4 ετών μέχρι και πριν από ένα χρόνο, ο Ερμογένης κουβαλούσε πάνω του από την κοινωνία, την ταμπέλα του ‘‘άτακτου’’, του ‘‘ατίθασου’’, του ‘‘αλήτη’’, και του ‘‘χαράς τη μάνα που τον αναγιώνει’’».

«Τον αποκάλεσαν μέχρι και άτομο που θα γίνει ισοβίτης»

Σοκαριστικές ήταν οι μνήμες της μητέρας του αναφορικά με την προηγούμενη αντιμετώπιση του παιδιού της από τον περίγυρο.

Με βαθιά συγκίνηση, η μητέρα του Δέσποινα, μιλώντας για τον γιό της, ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι με κακόβουλη στάση «προέβλεψαν και το μέλλον του, λέγοντάς μου πως τούτο το μωρό θα γίνει ισοβίτης, θα γίνει κακοποιός, θα έχει άσχημη κατάληξη στη ζωή του και μάλιστα μας προετοίμαζαν πως πιθανόν να μας τον φέρουν και νεκρό».

Πρόσθεσε μάλιστα πως το παιδί της στο σχολείο της κοινότητάς του, όπου κατοικεί, είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια από τις δασκάλες, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αναγκαστεί να αλλάξει κοινότητα και σχολείο και να μεταφερθεί σήμερα στην κοινότητα της Ερήμης, στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα στο ολοήμερο σχολείο «Πανίκου Χ’’ Χατζηχαμπή», όπου εκεί βρήκε το λιμάνι του, βρήκε εκπαιδευτικούς που τον αγαπούσαν, τον προστάτευαν, τον αγκάλιασαν και πάλεψαν για εκείνον.

Πότε αποκαλύφθηκε το ταλέντο του παιδιού

Το ταλέντο του παιδιού στον αθλητισμό, που το ώθησε να στρέψει την προσοχή του σε συγκεκριμένο άθλημα θέτοντας στόχους για το μέλλον του, το ανακάλυψε ο δάσκαλος της Γυμναστικής στο σχολείο όπου φοιτά, ο κ. Γιάννης Θεοδώρου.

Ο δάσκαλος της Γυμναστικής είχε προσέξει το παιδί και ήθελε να το βοηθήσει να προχωρήσει δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση και στα ταλέντα του. Ένα χρόνο πριν, ο κ. Θεοδώρου κάλεσε τους κηδεμόνες του παιδιού στο σχολείο για να τους μιλήσει. Τους παρακάλεσε να δώσουν την έγκρισή τους έτσι ώστε να σπρώξει τον Ερμογένη προς την κατεύθυνση των αθλημάτων, όπως και έγινε.

Το παιδί αθλείται μόλις 12 μήνες και τα αποτελέσματα είναι πολλαπλές νίκες και 2ο παγκύπριο μετάλλιο και δίπλωμα ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά που διαγωνίζονται για μια τέτοια θέση.

Καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του προπονητή του

Ο άξιος συγχαρητηρίων και χειροκροτήματος προπονητής του παιδιού, κ. Ορέστης Αντωνιάδης, μέλος του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Ολύμπια» ΓΣΟ, έδωσε από την πρώτη στιγμή τεράστια σημασία στον 11χρονο τότε Ερμογένη, πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο.

προ..PNG

Πρόκειται για έναν προπονητή, για τον οποίο τα παιδιά που συνεργάζονται μαζί του μόνο ωραία λόγια έχουν να πουν, αφού τα εμπνέει ώστε να προσπαθούν και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το μέλλον τους.

Ο αφανής ήρωας, προπονητής Ορέστης Αντωνιάδης, «είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον Γιάννη Θεοδώρου να προπονήσει το παιδί», δηλώνει με αγάπη η μητέρα του μικρού αθλητή.

Όπως είπε: «Αγάπησε και λάτρευσε τον Ερμογένη όχι μόνο ως προπονητής του, αλλά και σαν πατέρας του. Ένας χρόνος σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης προς το παιδί, κατάφερε να απογειώσει τον Ερμογένη επιδοσιακά. Ξεδίπλωσε το ταλέντο του σε χρόνο ρεκόρ, πραγματικά είναι άξιος προπονητής», τόνισε η κ. Χαραλάμπους. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα τον ακολουθήσουν πιστά «όπου κι αν πάει, ακόμα κι αν πάει στην άλλη άκρη της Γης. Θα του είμαστε ευγνώμονες για μια ζωή, γιατί τέτοιοι προπονητές, που έχουν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα, σπανίζουν στο νησί μας. Τον ευχαριστούμε θερμά για ό,τι έκανε για το παιδί μας παραβλέποντας τη ΔΕΠΥ του, κοιτάζοντας την ουσία, δηλαδή τις δυνατότητες που είχε το αγόρι μας στο συγκεκριμένο άθλημα».

Περηφάνια σε ολόκληρο το σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο του Ερμογένη είναι σήμερα όλοι περήφανοι και η δασκάλα του αισθάνεται προσωπική περηφάνια και δικαίωση για τις προσπάθειες του παιδιού.

«Οι γονείς του δηλώνουμε επίσης περήφανοι και δικαιωμένοι γιατί δώσαμε μάχες για να προστατεύσουμε τούτο το μωρό, από τα διάφορα κτυπήματα που δεχόταν, του καταλόγιζαν το ακατόρθωτο, πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε στη ζωή του πάρα μόνο ένας αλήτης, και με το πείσμα και με σκληρή δουλειά κατάφερε το ακατόρθωτο, να πιάσει το παιδί κορυφή, να γίνει αθλητής, κατακτώντας θέσεις σε βάθρα, κατακτώντας μετάλλια, διπλώματα. Κατάφερε σε ένα χρόνο ν’ ανέβει 5 φορές στο βάθρο, κατακτώντας στους πρώτους 3 αγώνες 1η θέση και στους περιφερειακούς και παγκύπριους αγώνες, 2η θέση», δήλωση η μητέρα του Δέσποινα και ο πατέρας του Στέλιος Ερμογένους.

Τι δηλώνει ο Ερμογένης

«Είμαι χαρούμενος, είμαι ευτυχισμένος, είμαι ικανοποιημένος, γιατί προσπάθησα, πάλεψα, στερήθηκα πολλά, για να αποδείξω ότι αξίζω σαν παιδί κι εγώ και ότι με σκληρή δουλειά, θέληση και πείσμα μπορώ να πιάσω την κορυφή», δηλώνει ο Ερμογένης.

Επόμενός του στόχος, όπως μας είπε, είναι να ανέβει ακόμη πιο ψηλά στην επίδοσή του και, όταν μεγαλώσει, να καταφέρει να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια ευχή, που αποτελεί προσευχή όλων μας. Γονέων αλλά και πολιτών, για όλα τα παιδιά που παλεύουν για «μερτικό στον ήλιο».