Παραπολιτικά

Νίκησε «ο διάβολος που ξέρουμε»

Άλλα πέντε χρόνια «παρέα», λοιπόν, με τον Ερντογάν. Κάποιοι είπανε ότι είναι καλύτερα που εξελέγη αυτός, αφού είναι ο «διάβολος που ξέρουμε». Εντάξει, αλλά ας έχουμε υπ’ όψιν ότι ο διάβολος έχει... πολλά ποδάρια και δεν ξέρεις με ποιο θα σε κλοτσήσει.

Ο Ερντογάν είναι ο τύπος, που με το ένα χέρι κάνει χειραψία μαζί σου και με το άλλο είναι έτοιμος να σου κόψει την παλάμη.

Οι Τούρκοι πολίτες πεινούν, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να σιχτιρίσουν αυτόν που ευθύνεται για την πείνα τους. Ίσως εφάρμοσαν αυτό που είχε πει παλαιότερα η σύζυγος του Ταγίπ, η Εμινέ, η οποία είχε καλέσει τους Τούρκους... «να μειώσουν τις μερίδες φαγητού τους»! Αυτό που κατάφερε ο Ερντογάν ήταν να «ταΐσει» την πλειοψηφία του τουρκικού λαού με ισλαμιστικό φανατισμό και εθνικιστικό πάθος.

Μετά τη νίκη του, ο σουλτάνος χαρακτήρισε τις εκλογές «γιορτή δημοκρατίας». Α, διαθέτει και χιούμορ! Έκανε εκλογές έχοντας υπό τον απόλυτο έλεγχό του το 90% των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχοντας στη διάθεσή του ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, έχοντας φυλακίσει χιλιάδες αντιφρονούντες και έχοντας δελεάσει με διάφορα κόλπα τις αμόρφωτες μάζες της Ανατολίας. Ήταν αδύνατο να μην κερδίσει και μάλιστα έχοντας απέναντί του έναν μέτριο και ξενέρωτο αντίπαλο. Συνεπώς, τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών για τη νίκη του, μόνο ως υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα έχει το πώς θα τον αντιμετωπίσει η Δύση και ειδικά οι Αμερικανοί. Οι οποίοι είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους στον Κιλιτσντάρογλου, που υποσχόταν φιλοδυτική στροφή, εάν εκλεγόταν. Θα συνεχίσουν, άραγε, να ανέχονται τον σουλτάνο να είναι ο δούρειος ίππος του Πούτιν μέσα στο ΝΑΤΟ και ο ταραξίας της περιοχής; Μάλλον αυτό θα κάνουν.

Όσο γι’ αυτούς που ονειρεύονται ότι στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο Ερντογάν θα βάλει νερό στο κρασί του, δεν πρόκειται να το κάνει. Ούτως ή άλλως, δεν πίνει κρασί. Αισθανόμενος εσωτερικά ισχυρός, θα θεωρεί πως ό,τι κάνει θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και δεν θα διστάζει να το υλοποιεί.

Καλά κάνουν Αθήνα και Λευκωσία να έχουν τεταμένη την προσοχή τους. Και να συμβουλεύονται και κανέναν... ψυχίατρο, με ειδίκευση στους απρόβλεπτους δικτάτορες.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ